search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:01
MENU CLOSE

Δημήτρης Παπαστεργίου στο topontiki.gr: Η Ελλάδα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης με υπερυπολογιστή

07.11.2023 09:44
papastergioy

Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και στην πρωτοπορία σε αυτό τον τομέα θέλει να βάλει την Ελλάδα ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Γι’ αυτό και όπως αποκαλύπτει σήμερα στην συνέντευξη που δίνει στο topontiki.gr, κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου η χώρα μας να μπει δυναμικά στην απόκτηση ενός υπερυπολογιστή που αντίστοιχος του υπάρχει μόνο σε ελάχιστα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης 3-4 για την ακρίβεια και ο οποίος θα αλλάξει όλα τα δεδομένα όσον αφορά την είσοδο της χώρας μας στην ψηφιακή επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Τι είναι αυτός ο υπερυπολογιστής κ. Παπαστεργίου, πως μπορούμε να τον αποκτήσουμε και πότε; 

“Αυτός ο υπολογιστής μπορεί να κάνει πενήντα τετράκις εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο . Αν πάνε τα πράγματα όπως τα υπολογίζουμε τον Δεκέμβριο βγαίνει ο διαγωνισμός. Θα είναι ένας από τους  πέντε μέχρι  τώρα μεγαλύτερους   υπερυπολογιστές στην Ευρώπη. Θα μας βάλει στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης δυναμικά. Αυτό σημαίνει  ότι  οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, νοσοκομείο, κυβερνητικός οργανισμός, ή και ιδιώτης  θέλει να τρέξει οτιδήποτε  με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης πλέον θα έχει τον τρόπο και το χώρο να το κάνει εδώ στην Ελλάδα”.

Που θα εγκατασταθεί αυτός ο υπερυπολογιστής; 

“Είχε προταθεί και είχε γίνει και η διαδικασία  να γίνει στο Λαύριο στο τεχνολογικό πάρκο του πολυτεχνείου. Προκηρύσσουμε όπως σας είπα τώρα τον διαγωνισμό. Ένας τέτοιος υπολογιστής  χρειάζεται ένα ολόκληρο κτίριο για να λειτουργήσει. Το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα δεν έχει ένα τέτοιο υπολογιστή έχει ένα πολύ μικρό μηχάνημα. Το μηχάνημα που έχει το κράτος είναι 10.000 φορές πιο μικρό σε υπολογιστική δύναμη”.

Ας πούμε ότι αποκτάμε σύντομα αυτόν τον υπερυπολογιστή πείτε μου κάποια πρακτικά πράγματα που θα μπορεί να κάνει

“Ας πούμε ότι αύριο το πρωί αποφασίζουμε να τρέξουμε την εκκαθάριση των συντάξεων πιο γρήγορα και έρχεται μια ομάδα που θέλει αυτό να το τρέξει γρήγορα και μαζικά. Θέλει μηχανήματα.

Θα μπορούσε να έρθει λοιπόν μια  ομάδα από το υπουργείο εργασίας  και να πει παιδιά έχω φτιάξει έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να κάνει τις εκκαθαρίσεις αυτές. Οκ  έλα εδώ υπουργείο εργασίας  γι’ αυτό το σκοπό εμείς θα σου διαθέσουμε τον υπερυπολογιστή  δωρεάν.

Άλλο παράδειγμα έρχεται μια εταιρεία και θέλει να τρέξει μια πολύ μεγάλη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού και θέλει υπολογιστική ισχύ γιατί πρέπει να εξετάσει παραδείγματος χάρη πέντε και εκατομμύρια ακτινογραφίες μαστογραφίες. Εκεί μπορούμε να τον  νοικιάσουμε με ένα πολύ χαμηλό κόστος.”

Άρα είτε το Δημόσιο θα χρησιμοποιεί αυτόν τον υπερυπολογιστή δωρεάν είτε ο ιδιώτης πληρώνοντας κάποιο κόστος ενοικίασης.

“Ακριβώς και έτσι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορες πηγές. Θα μπορούσε να είναι η δικαιοσύνη παραδείγματος χάρη . Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να  διαβάσει εκατομμύρια εκατομμυρίων σελίδες πρακτικών, να τα κατηγοριοποιήσει  και όλο αυτό να προκύψει ως έτοιμο υλικό βοηθητικό για τους δικαστές που θέλουμε να βγάλουμε στο μέλλον. Το εύρος των εφαρμογών είναι τεράστιο”

Σε ποιες εταιρίες θα απευθυνθεί ο διαγωνισμός που θα τρέξει το επόμενο διάστημα;

Είναι 2-3 πολύ μεγάλες εταιρείες στον κόσμο που κάνουν αυτούς τους υπολογιστές. Θα  πρέπει να έρθουν εδώ, να δουν την υποδομή ,το κτίριο, χρειάζονται ειδικές ανάγκες ενέργειας , εξαερισμού και  ψύξης για έναν τόσο μεγάλο υπολογιστή που θα καταλαμβάνει την έκταση  ενός μεγάλου κτιρίου. Και να σας πω ότι η εγκατάσταση θα είναι πράσινο κτίριο. Μια τέτοια εγκατάσταση  είναι ενεργοβόρα άρα το  κτίριο  πρέπει να είναι πράσινο.”

Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την κατασκευή του και ποιο θα είναι το κόστος; 

“Ο χρόνος παράδοσης αν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο είναι  περίπου ένας χρόνος. Το κόστος είναι 35 εκατομμύρια ευρώ  από τα οποία 23 εκατομμύρια  έρχονται από το ταμείο ανάκαμψης και τα 12 από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Άρα εμείς δεν θα βάλουμε τίποτα.  Θα είναι μια υποδομή που θα μπορεί να βοηθήσει σε οτιδήποτε την ομάδα ειδικών που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός με επικεφαλής τον κ. Δασκαλάκη.  Αυτή η ομάδα πια θα έχει την υπολογιστική ισχύ για να υλοποιήσει αυτά που τώρα σκέφτεται και οργανώνει”

Τι είναι το πιο εντυπωσιακό που μπορεί να κάνει αυτό το μηχάνημα; 

Θα μπορεί να κάνει τα  σχεδόν τα πάντα  το μόνο  όριο σήμερα θα είναι η φαντασίας μας.

Αυτό που θα ήθελα εγώ να δω να προχωράει δυνατά είναι αναλύσεις  γύρω από τη θεραπεία του καρκίνου. Θα μπορούσε να σου τρέξει ασύλληπτα μεγάλες έρευνες και να αναζητήσει δεδομένα και στοιχεία  σε εκατομμύρια αποτελεσμάτων ερευνών.

Το πρώτο που θα μπορούσα να βάλω ως πρόταγμα για την νέα αυτή  τεχνολογία είναι αυτό,  όλα τ’ άλλα έρχονται δεύτερα.

Να σας πω όμως και κάτι άλλο θα μπορούσε  να ψάξει όλα τα δεδομένα του Δημοσίου για να βοηθά όλους τους Ελληνες πολίτες στην  καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση του gov.gr.  Άλλωστε το επόμενο διάστημα η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στον gov.gr και ο πολίτης θα μπορεί να ρώτα οποιαδήποτε ερώτηση αφορά τη δημόσια διοίκηση και η τεχνητή νοημοσύνη του gov.gr να του απαντά και να τον καθοδηγεί”.

Διαβάστε επίσης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη: Κοινός στόχος Ουάσιγκτον-Αθήνας η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Ένα βήμα πριν τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ: O Τσακαλώτος προανήγγειλε αποχώρηση – «Δύσκολο να επιστρέψει η περηφάνεια»

Ζαχαριάδης σε Άδωνι: «Η Αθήνα δεν θα είναι γαλάζιο κομματικό παιχνίδι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:01