search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:10
MENU CLOSE

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χαράτσι, οι βουλευτές αφορολόγητο – Ανασχηματισμός, διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ και… deal

09.11.2023 06:15
XARATSI_KALXAS

Καλημέρα σας

Πολλές οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών που προκαλούν ενδιαφέρον. Αλλά το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εάν κάποιος συνδυάσει τις διάφορες ειδήσεις, αντί να τις δει μεμονωμένα.

Για παράδειγμα, έβλεπα την είδηση με το ξαφνικό χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα πόθεν έσχες των βουλευτών. Και τι διαπιστώνω; Ότι ενώ η κυβέρνηση κυνηγάει τους πρώτους, θεωρώντας τους συλλήβδην φοροφυγάδες, αφήνει στους δεύτερους ένα υπερβολικά, προκλητικά υψηλό αφορολόγητο.

Κάθε βουλευτής, για να μιλάμε πρακτικά, έχει αφορολόγητο το 45% με 55% των εισοδημάτων του από τη Βουλή – π.χ, οι αμοιβές για τη συμμετοχή στις επιτροπές είναι εντελώς αφορολόγητες!
Ωραίες δουλειές!

Περί ανασχηματισμού

Το ενδιαφέρον επίσης μου κίνησε η επαναφορά των σεναρίων για ανασχηματισμό. Άκουσα σε πηγαδάκια, στα οποία κυκλοφορούν συχνά έγκυρες πληροφορίες, ότι υπάρχει θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, που είναι πάντα ένα σημείο καμπής – σημειολογικής τουλάχιστον – για κάθε κυβέρνηση.

Παρότι το σενάριο ενός κάποιου ανασχηματισμού παίζει ήδη από τον Οκτώβριο, εκτιμώ ως πιο πιθανό να δοθεί χρόνος στους υπουργούς – ακόμα και σε εκείνους για τους οποίους έχει εντοπιστεί πρόβλημα προσαρμογής και απόδοσης – μέχρις τις ευρωεκλογές. Χέρι στη φωτιά δεν βάζω, σημάδια που να δίνουν σίγουρες προβλέψεις δεν υπάρχουν, αλλά κρατήστε αυτό το ενδεχόμενο.

Κατά φαντασία ή κανονικός αρχηγός;

Ενδιαφέρουσες βρίσκω και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή ο Κασσελάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει με τις διαγραφές – μόνο οι κασσελακικοί δείχνουν αποφασισμένοι να πάνε μέχρι το τέλος – ρώτησα έμπειρους παράγοντες.

Και μου είπαν ότι είμαστε στη φάση που ο αρχηγός πρέπει να αποδείξει ότι δικαίως έγινε αρχηγός και δεν είναι σαν τον «ασθενή» του Μολιέρου – κατά φαντασία δηλαδή.

Επειδή τον Κασσελάκη τον βλέπω μάλλον της αμερικανικής σχολής και όχι της γαλλικής θεατρικής παράδοσης, εκτιμώ ότι το σαββατοκύριακο στην κεντρική επιτροπή θα πάει τελικά αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς. Αφήστε που βλέπω ότι μπορεί να πάνε και οι απέναντι έτοιμοι για να πουν αντίο – αλλά με θόρυβο, όχι έτσι απλά.

Οικονομικές και επιχειρηματικές διεργασίες

Να σας πάω και σε άκρως ενδιαφέροντα οικονομικά και επιχειρηματικά νέα.

-Μαθαίνω ότι εντός των ημερών ίσως σκάσει ένα μπαμ στην αγορά της επικοινωνίας και της διαφήμισης που θα ανατρέψει τα ισχύοντα και θα διαμορφώσει νέο στάτους κβο στο χώρο αυτό. Νεότερα προσεχώς.

-Επίσης μαθαίνω ότι η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο για να ξεμπλέξει η υπόθεση με τον όμιλο Μαντωνανάκη και το Λαγονήσι. Ο όμιλος είναι να λάβει ένα σημαντικό ποσό για να απεμπλακεί.
Μου λένε ότι αφού δεν προχώρησαν οι απευθείας συζητήσεις του ομίλου με μεγάλο οικονομικό παράγοντα της χώρας, η κυβέρνηση, δια του οικονομικού της επιτελείου, έχει αναλάβει να διαμορφώσει τα επόμενα βήματα. Και σύντομα θα υπάρξουν νέα.

-Από τα πολλά που μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες ήταν και ένα ακόμα οικονομικό, αλλά με πολιτικές διαστάσεις, θέμα. Η εκδίωξη, θα την πω, του Δημοσίου από την Aegean. Η εταιρία έλαβε μία γενναία ενίσχυση μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να μην καταρρεύσει – άλλοι λένε για να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοι, αλλά δεν θα τσακωθούμε τώρα γι’ αυτό.
Έδωσε την ενίσχυση το κράτος – η κυβέρνηση της ΝΔ δηλαδή – με την πρόβλεψη όμως ότι θα πάρει τα λεφτά πίσω εάν η εταιρία πάει καλά. Γι’ αυτό και τέθηκε ένα χρονικό περιθώριο πέντε ετών για να γίνει αυτή η επιστροφή, τρόπον τινά, των κρατικών χρημάτων.

Τον τελευταίο χρόνο λοιπόν, μη σας πω την τελευταία διετία, η εταιρία πάει σφαίρα, καθώς οι αερομεταφορές «απογειώνονται» και στην κερδοφορία τους. Και οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες.

Κανονικά το Δημόσιο δεν έχει λόγο να φύγει τώρα από την εταιρία. Το συμφέρει να μείνει για κάποιο καιρό ακόμα στο παιχνίδι. Με σκοπό, όχι μόνο να ισοφαρίσει το χρήμα που έβαλε, αλλά και να κερδίσει.

Αλλά βλέπω ότι εταιρία και κυβέρνηση κινούνται με κάποια πρεμούρα για την έξοδο του Δημοσίου τώρα, κάτι που όμως θα οδηγήσει το δεύτερο να γράψει ζημιά 35 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα 120 που έβαλε θα πάρει πίσω τα 85!

Και ρωτάω: Γιατί τέτοια βιασύνη; Πόθεν προκύπτει η εκτίμηση ή ο φόβος ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα στις αερομεταφορές και στην Aegean; Γιατί δεν περιμένει ένα ή και δύο και τρία χρόνια ακόμα, ώστε να πετύχει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα;

Μήπως πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο η κυβέρνηση κεντρικά με το θέμα αυτό;

Για σιγουριά, όχι επειδή υπάρχει άλλο θέμα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση Δραγασάκη πριν την Κεντρική Επιτροπή – «Να κηρυχθεί το κόμμα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης»

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας Ακρίτα, Αποστολάκη και Κασιμάτη για τις αυτοδιοικητικές

Δώρα Αυγέρη κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του για τα Τέμπη: Ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:10