search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:10
MENU CLOSE

Κούρεμα έως 28% στα δάνεια των ευάλωτων φέρνει ο νέος εξωδικαστικός – Αναλυτικά όλες οι νέες ρυθμίσεις

09.11.2023 16:20
mauro xrima 88- new

Σε κούρεμα δανείων έως και 28% μπορούν να προχωρήσουν οι ευάλωτοι οφειλέτες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ το οποίο κατατέθηκε σε διαβούλευση.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν όλους όσοι συναλλάσσονται με δημόσιο, τράπεζες και servicers.

Το νέο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, δηλαδή ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών και κατ’ επέκταση το ύψος της οφειλής που ρυθμίζεται μέσω του εξωδικαστικού, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο τους ευάλωτους, θα αλλάξει με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πρόστιμα για παρενόχληση

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του θα είναι έτοιμη το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Έως τότε οι servicers υποχρεούνται να παρέχουν εγγράφως σε κάθε δανειολήπτη, πληροφορίες για το ύψος οφειλής, τις δόσεις και το επιτόκιο μετά από αίτησή του σε διάστημα 30 ημερών.

Επίσης, με βάση τη σχετική κοινοτική οδηγία, οι servicers, έχουν υποχρέωσης να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των δανειοληπτών.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η παρενόχληση, ο καταναγκασμός και η αθέμιτη επιρροή κατά την επικοινωνία του δανειολήπτη, ενώ η έγγραφη γνωστοποίηση της οφειλής πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή.

Οι εταιρίες διαχείρισης σε περίπτωση που παραβιάζουν τους όρους που προβλέπονται κινδυνεύουν με βαριές χρηματικές καμπάνες, που φτάνει έως και τις 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, αλλά και ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Το ύψος του επιτοκίου  

Το επιτόκιο, ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις, ενώ σήμερα το επιτόκιο για τα χρέη προς τράπεζες και servicers είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές.

Την ίδια ώρα επεκτείνεται  η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό προσώπων που “κληρονόμησαν” οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε επιχειρήσεις που έκλεισαν.

Το ύψος του κουρέματος των δανείων αποτυπώνεται μέσα από σχετικά  παραδείγματα:

Α. Οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με υποθήκη ακίνητο αξίας 100.000: Με τον εξωδικαστικό σήμερα ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 70.440 δηλαδή του γίνεται κούρεμα 29,6%. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει 65.000, δηλαδή η οφειλή του μειώνεται επιπλέον κατά 8%.

Β. Οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ: Σήμερα η οφειλή μειώνεται στα 55.308 ευρώ ενώ με το νέο καθεστώς πέφτει στα 45.500, δηλαδή 18 % μικρότερη.

Κριτήρια επιλογής ευάλωτων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ως ευάλωτοι οφειλέτες ορίζονται όλοι όσοι έχουν εισόδημα έως 7.000 ευρώ συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ, συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

Ωστόσο οι servicers ζητούν αλλαγές  στα κριτήρια για τους ευάλωτους.

Υποστηρίζουν ότι θα πρέπει μεγαλώσει η περίμετρος των ευάλωτων με αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που είναι πολύ χαμηλά και πρέπει να πληρούνται σωρευτικά αλλά και να προστεθούν – θεσμοθετηθούν και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν αντικειμενικά και καθοριστικά  τη δυνατότητα του οφειλέτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το οικονομικό επιτελείο όμως φαίνεται να εμμένει προς ώρας στις θέσεις του αφού σε μια τέτοια αλλαγή  θα συμπαρέσυρε και σειρά άλλων επιδομάτων.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Νέες 5.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για την απασχόληση ανέργων – Οι δικαιούχοι

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους servicers

Youth Pass: Από σήμερα οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι των 150 ευρώ και οι προθεσμίες (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09