search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:53
MENU CLOSE

Ισραήλ: Προς επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων

10.11.2023 22:59
omiroi

Το Ισραήλ προχωρά τις διαπραγματεύσεις τους 240 περίπου ανθρώπους που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, αλλά το περίγραμμα της συμφωνίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz. Την ίδια ώρα δημοσίευμα των New York Times αναφέρει επίσης την ίδια είδηση αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο προτάσεις στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σύμφωνα με μια από τις πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα, τα μέρη συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση σημαντικού αριθμού ομήρων, αλλά αντίθετα με δημοσιεύματα, ο αριθμός και η ταυτότητά τους δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, όπως και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κίνησης.

Ωστόσο, η επίσκεψη του αρχηγού της Μοσάντ Dedi Barnea στη Ντόχα χθες Πέμπτη 9/11 και η επακόλουθη αμερικανική ανακοίνωση της ετοιμότητας του Ισραήλ για μόνιμες και περιορισμένες ανθρωπιστικές παύσεις στις συγκρούσεις, δημιούργησαν ένα κλίμα που επιτρέπει σημαντική πρόοδο.

Το κλίμα ανάμεσα στα δύο μέρη είναι θετικό και ενδέχεται να επιτρέψει την πραγματοποίηση της συμφωνίας στο άμεσο μέλλον. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κατάρ προώθησε μια πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στην απελευθέρωση όλων των αμάχων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς. Ωστόσο, η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση, καθώς και οι δυσκολίες της Χαμάς να παρουσιάσει ακριβή τεκμηρίωση του αριθμού των ομήρων που είχε στην κατοχή της και της κατάστασής τους, κατέστησαν δύσκολη την υλοποίηση της κίνησης.

Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων προέκυψε η πιθανότητα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες κρατούμενες καθώς και ηλικιωμένους ή πολύ νεαρούς κρατούμενους – αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν η κίνηση θα πραγματοποιηθεί.

Ο ρόλος του Κατάρ και των ΗΠΑ: Οι δύο προτάσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τους NYT το Ισραήλ και οι Χαμάς διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Κύριο διαμεσολαβητής στις συνομιλίες φέρεται να είναι το ΚΑΤΑΡ ενώ συμμετέχουν και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε μιια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στη συνέχεια θα ακολουσουν άλλοι 100.

Η Χαμάς απο την πλευρά της ζητά σύντομα παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα για τα νοσοκομεία καθώς και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Πάντως σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα το Ισραήλ εμφανίζεται αβέβαια αναφορικά με την απελευθέρωση κρατουμένων από τις φυλακές.

Μπλίνκεν: Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον άμαχο πληθυσμό

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και αποκάλυψε τις βασικές αρχές, που, όπως είπε, θα καθοδηγήσουν την ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή μετά τον πόλεμο.

Ανέφερε ότι στη Γάζα «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς».

«Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που θα φτάσει σε αυτούς» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον: Κόντρα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατεδάφιση σπιτιού Παλαιστινίων

Λουτρό αίματος στη Γάζα: Χάος στα νοσοκομεία, περικυκλωμένα από ισραηλινά άρματα – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Εγγονή του ηγέτη της Χαμάς σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:52