search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 05:42
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος Κασσελάκη – Παρέμβαση «ειρηνοποιών» για αναδίπλωση, διαρκείς συσκέψεις των ομάδων

10.11.2023 21:26
KASSELAKIS-12-NEW

Αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους τη σύγκρουση όχι μόνο με τους αμφισβητίες, αλλά και με όσους τον νουθετούν να πάρει πίσω τις διαγραφές, φέρεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Αυτή την ώρα συσκέπτονται σχεδόν όλες οι τάσεις και οι ομάδες στο κόμμα, ενόψει της αυριανής καθοριστικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, από την οποία ο κ. Κασσελάκης θα ζητήσει τη διαγραφή όσων έχει παραπέμψει στα πειθαρχικά όργανα, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν εγκριθεί η πρότασή του θα διενεργήσει εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Στις επικρίσεις και τους προβληματισμούς που διατυπώνονται από ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού για το δημοψήφισμα ο κ. Κασσελάκης διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι «τώρα θα φανεί ποιος είναι μαζί μου».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προνοήσει και για τις κριτικές περί αντικαταστατικής συμπεριφοράς, με το αιτιολογικό ότι τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα δεν αφορούν σε πειθαρχικές υποθέσεις. Συγκεκριμένα διευκρινίζεται προς το topontiki.gr από καλά πληροφορημένες πηγές, ότι υπό την κρίση των μελών δεν θα τεθεί κάποιο ερώτημα για διαγραφή συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων προσώπων.

Δεν θα κληθούν δηλαδή τα μέλη του κόμματος να «διαγράψουν» εκείνα τα προς έλεγχο στελέχη, αλλά να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο για το πώς οφείλουν όλοι να συμπεριφέρονται.

Δεν είναι ‘«ποινολόγος»’ και δεν θα θέσει πρόσωπα προς αξιολόγηση, αλλά ένα πλαίσιο με κανόνες, σημειωνόταν χαρακτηριστικά.

Από πηγές κοντά στον κ. Κασσελάκη τονιζόταν επίσης ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μονόδρομος, αλλά ούτε και μπλόφα, αλλά εναπόκειται στην κεντρική επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η κίνηση του κ. Κασσελάκη για δημοψήφισμα έχει θορυβήσει ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού, ενώ διαρροές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος «ανησυχεί», χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για αιχμή προς τις ενέργειες του διαδόχου του και των αντιπάλων του ή για τη γενικότερη πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία Κασσελάκη αιφνιδίασε σχεδόν τους πάντες.

Το μεγάλο θέμα είναι τι γίνεται και τι θα πράξουν στελέχη που βρίσκονται στο ευρύτερο προεδρικό μπλοκ ή σε έναν «ενδιάμεσο» εσωκομματικό χώρο και διαφωνούν ή εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και άλλοι εμφανίζονται να διαφωνούν και να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να φύγει από το τραπέζι η «απειλή» του δημοψηφίσματος.

Θεωρούν ότι η προσφυγή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί διαλυτικές τάσεις και πως η πίεση προς τα υπό διαγραφή στελέχη είναι περιττή, καθώς τα ίδια αυτά στελέχη αποχωρούν ήδη οικεία βουλήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η Ομπρέλα επανεξετάζει την τακτική της και ενώ το πρωί της Παρασκευής αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης, ενώ πληροφορίες φέρουν να κάνει το ίδιο μέσα στο σαββατοκύριακο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν θα αποχωρήσουν και τα άλλα δύο στελέχη της Ομπρέλας, ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Βίτσας, που είναι προς διαγραφή – μαζί με τον κ. Σκουρλέτη για τον οποίο δεν υπάρχει πλέον θέμα, αφού ήδη έφυγε. Η περίπτωση του τέταρτου προς διαγραφή, του Στέφανου Τζουμάκα θεωρείται χωριστή.

Απόψε συνεδριάζει και η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, με την ομάδα «6+6», η οποία είναι προβληματισμένη για τη στάση που θα τηρήσει, ενώ και η νεοσυσταθείσα τάση του Διονύση Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) εξετάζει τα νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Πιέσεις στελεχών σε Κασσελάκη να πάρει πίσω το δημοψήφισμα για τις διαγραφές

Νέα Δημοκρατία: Νέα γραμματέας η Μαρία Συρεγγέλα – Αντικαθιστά τον Παύλο Μαρινάκη

Νομοσχέδιο για την πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου προωθεί το Υπ. Δικαιοσύνης – Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44