search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 17:15
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πιέσεις στελεχών σε Κασσελάκη να πάρει πίσω το δημοψήφισμα για τις διαγραφές

10.11.2023 17:15
siriza grafeia

Γενικεύεται η σύρραξη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει από την κεντρική επιτροπή του Σαββατοκύριακου τη διαγραφή των στελεχών που του επιτέθηκαν, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα. Η δήλωση Κασσελάκη έχει προκαλέσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις διατασικά με τις εξελίξεις να είναι απροσδιόριστες και καταιγιστικές. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Ομπρέλας και άλλων αντιηγετικών τάσεων, ετοιμάζονται να καταγγείλουν τον πρόεδρο του κόμματος για αντικαταστατική συμπεριφορά, καταθέτοντας ακόμα και πρόταση μομφής εναντίον του, κάτι που θα οδηγήσει και τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας! Πάντως, η πλευρά των 6+6, στους οποίους αποδόθηκε από δημοσιεύματα η σχετική συζήτηση, διαψεύδουν κατηγορηματικά, αλλά και άλλα στελέχη που δεν ανήκουν σε κάποια τάση, βρίσκονται όμως σε συζητήσεις για το πώς θα αποσοβηθεί η νέα κρίση.

Πολλοί λένε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας για τις περιπτώσεις των στελεχών που ο κ. Κασσελάκης ζητά τη διαγραφή τους, η κεντρική επιτροπή είναι αναρμόδια να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση στο παρασκήνιο προκειμένου να παρθεί πίσω αυτή η πρόταση και να μπει ένα φρένο σε πρωτοβουλίες που θεωρούνται πρωτοφανείς και αντιθεσμικές, πέρα από το ότι, θεωρούν, επιχειρείται η κατάργηση των οργάνων. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, κανείς δεν αποκλείει πλέον τίποτα.

«Απέναντι» στο δημοψήφισμα Κασσελάκη κορυφαία στελέχη

Την ίδια ώρα, εκφράζονται διαφοροποιήσεις από κορυφαία στελέχη για την κίνηση του κ. Κασσελάκη. Ακόμα και σύμμαχοι του προέδρου, όπως η πλευρά του Νίκου Παππά, τηρούν αποστάσεις, διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά ομιχλώδες τοπίο για τους συσχετισμούς στην κεντρική επιτροπή. Πρόκειται για στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, είναι σε μεταξύ τους συνεννοήσεις με στόχο να παρέμβουν για να αποτραπούν διαλυτικές εξελίξεις στις οποίες εκτιμούν ότι οδηγεί η ανακοίνωση Κασσελάκη.

«Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα» διαμηνύει στέλεχος αυτής της πλευράς, «δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το πράγμα», εξηγώντας ότι είναι παραβιάζει κάθε θεσμική τάξη και λογική η παραπομπή πειθαρχικού θέματος σε δημοψήφισμα.

Τα στελέχη της τάσης των 6+6 ετοιμάζονται για νέα σύσκεψη στις 6 το απόγευμα, καθώς τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες για το πώς θα κινηθούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Και η Ομπρέλα επανεξετάζει τις κινήσεις της, καθώς είχε αποφασίσει να αποχωρήσει στην Κεντρική Επιτροπή. Σε νέα τηλεδιάσκεψη που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα, θα εξετάσει τους χειρισμούς της υπό τα νέα δεδομένα, κι εφόσον αποφασίσει ότι θα δώσει κανονικά το «παρών» αύριο, αναμένεται να θέσει με το «καλημέρα» το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρεί εντελώς αντικαταστατική ενέργεια, καθώς για πειθαρχικά ζητήματα αποφασίζει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Στόχος να αναδειχθεί ότι η ίδια η ηγεσία παραβιάζει κανόνες και όργανα και οδηγεί στη διάλυση του κόμματος, επιβεβαιώνοντας την κριτική τους.

Σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσει και η τάση Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς).

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος: Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί παράκαμψη των οργάνων αλλά μια προδηλωμένη πρόθεση

Νέα παρέμβαση Κασσελάκη: Οι διαγραφές δεν είναι εύκολη απόφαση ούτε για μένα – Να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος

Μητσοτάκης με Χριστοδουλίδη: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων για Κυπριακό, καμία συζήτηση για δύο κράτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 17:13