search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:59
MENU CLOSE

Γιατί μισούμε τις Δευτέρες; (photos/videos)

13.11.2023 06:00
monday

Εάν είστε τυχεροί και δεν δουλεύετε το Σαββατοκύριακο, το ξυπνητήρι δεν χτυπάει για δυο μέρες κι αυτό είναι ό,τι καλύτερο! Όταν λοιπόν το βράδυ της Κυριακής πρέπει να βάλεις το ξυπνητήρι για Δευτέρα πέφτει κάπως βαρύ!

Όπως την Παρασκευή αισθανόμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι καθώς έρχεται Σαββατοκύριακο έτσι την Δευτέρα έχουμε τα «Mondays blues» (που λένε και στο χωριό μου) καθώς ξεκινά μια δύσκολη εβδομάδα γεμάτη υποχρεώσεις.  

Μήπως όμως ανθυποβάλουμε τον εαυτό μας να νιώθει χάλια τη Δευτέρα; Άλλωστε είναι η αρχή μιας καινούργιας εβδομάδας. Μήπως τελικά είναι μια συνήθεια;

Τι συμβαίνει τελικά;

Την Δευτέρα στεναχωριόμαστε γιατί τελείωσε το Σαββατοκύριακο και μαζί η ανεμελιά και η ελευθερία που μας προσφέρει. Είναι ψυχολογικά δύσκολο να μεταβούμε από τον ελεύθερο και προσωπικό μας χρόνο σε υποχρεώσεις και ρουτίνα ευθύνης – ειδικά επειδή δεν έχουμε κανέναν έλεγχο σε αυτό το φυσικό πέρασμα του χρόνου και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Δεν αγαπάμε την δουλειά μας

Ένας άλλος λόγος που δεν αγαπάμε την Δευτέρα είναι πως δεν μας αρέσει η δουλειά μας ή είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Ακόμα κι αν απολαμβάνουμε την δουλειά μας, πρόσθετοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να την καταστήσουν πιο δύσκολη.

@marmantzos20 Mood Δευτέρας 🥱 #mood #monday #mondaymood #δευτερα #δουλεια #work #mpezos ♬ πρωτότυπος ήχος – Marios Mantzos

Δεν έχουμε προετοιμαστεί σωστά

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Δευτέρα μπορεί να μας φαίνεται ανεπιθύμητη έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός πως δεν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα τόσο εγκεφαλικά όσο και συναισθηματικά για την πρώτη μέρα της εβδομάδας.

Κακή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή

Όσοι αφιερώνουμε σχεδόν όλο μας τον χρόνο στην δουλειά, τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλεί η Δευτέρα μπορεί να είναι συσχετιζόμενα με την πνευματική και σωματική κούραση που έχουμε, με τον οργανισμό μας να κρούει τον κώδωνα για να κάνουμε ένα διάλειμμα.

Δεν αποκλείεται ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την Δευτέρα να είναι ένα σημάδι εξάντλησης και μια ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσουμε αυτές τις ατελείωτες ώρες εργασίας, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε την ψυχική καταπόνηση.

Μας κυριεύει το κοινωνικό άγχος

Δεν είναι μόνο το άγχος της δουλειάς με την στενή έννοια του όρου. Είναι και το κοινωνικό άγχος. Αυτό που μας δημιουργεί η επαφή μας με τρίτους στον εργασιακό χώρο καθώς και η διαρκής σύγκριση μαζί τους.

@staceylumby #mondays #dontwanttodothisanymore #jokes #fyp ♬ original sound – Mitchell van Genechten

Η δυσκολία της άγνωστης εβδομάδας που ξεκινάει

Η αρχή κάθε εβδομάδας στον εργασιακό μας χώρο μας βρίσκει αντιμέτωπους με την δυσκολία του άγνωστου. Αυτό μας θέτει απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις, που θα συναντήσουμε στον δρόμο μας. Κάτι που αλλάζει δραματικά από την Τετάρτη και μετά. Πλέον έχουν μείνει δύο μέρες, έχουμε δει πως έχουμε ξεπεράσει την όποια σκόπελο βρέθηκε μπροστά μας, η αυτοπεποίθηση μας έχει ενισχυθεί και οι σκέψεις μας είναι άκρως θετικές καθώς αρχίζουν να ταξιδεύουν προς το Σαββατοκύριακο που έρχεται.

Ένας επιπλέον λόγος για να αντιπαθούμε την Δευτέρα σύμφωνα με την Μπέκι Στούμπφιγκ, έχει να κάνει με το γεγονός πως βρίσκουμε ικανοποίηση στην δουλειά όχι μέσα από την διαδρομή που θα διανύσουμε αλλά από τον αν θα φτάσουμε στον προορισμό.

Με άλλα λόγια δεν νιώθουμε ικανοποίηση για την τρόπο που κάναμε την δουλειά μας αλλά για το αν πήραμε προαγωγή, αύξηση μισθού, κάτι που σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι ιδiαίτερα εξαντλητικό και επ′ ουδενί δεν δημιουργεί το αίσθημα της ευφορίας.

@thehoppers4 #monday #morning #throwback #repost #truestory #relatable #facts #goviral #fyp #thehopperclan #foryou #viral #funny #humour #lol #work #comedy #meme ♬ Move Bitch – Ludacris

Ζούμε για το Σαββατοκύριακο

Αν βλέπουμε το Σαββατοκύριακου ως ότι πιο σημαντικό, η Δευτέρα είναι σίγουρα το τέλος της πραγματικής μας ζωής. Εάν κάθε Δευτέρα αισθανόμαστε να χάνουμε την ελευθερία μας τότε μάλλον ζούμε διπλή ζωή. Η πληρωμή των λογαριασμών και η μετάβαση στη δουλειά είναι μια ζωή, και αυτό που κάνουμε τα Σαββατοκύριακα για προσωπική απόλαυση είναι μια άλλη ζωή. Όσοι αντιλαμβανόμαστε έτσι την ζωή θα δυσκολευόμαστε κάθε Δευτέρα εκτός εάν μετατρέψουμε τις δύο μας ζωές σε μία.

Διαβάστε επίσης:

Κερατώκονος: 10 βασικά δεδομένα για την ασθένεια των ματιών με τη δύσκολη διάγνωση που προσβάλλει τους νέους

Το πικάντικο λαχανικό που προστατεύει τη μνήμη και μειώνει τη φλεγμονή

Κέντρο Αριστείας Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, στο Λαϊκό Νοσοκομείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:59