search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:34
MENU CLOSE

ICIJ: Ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη και η Ρωσία – «Ο άνθρωπος που τα έκανε όλα δυνατά»

14.11.2023 21:04
Nikos Anastasiades

Ως ο «άνθρωπος που τα έκανε όλα αυτά δυνατά», σκιαγραφείται ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως προκύπτει από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) σύμφωνα με δημοσίευμα τους.

Στη συνέχεια δίδονται στοιχεία για το προφίλ του πρώην Προέδρου και την προεδρία του: «Δικηγόρος που ίδρυσε μια σημαντική εταιρεία υπηρεσιών που προσέλκυσε Ρώσους πελάτες, ο Αναστασιάδης υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Κύπρου από το 2013 έως τις αρχές του 2023. Μια έρευνα του 2019 από τον συνεργάτη των μέσων του ICIJ, το OCCRP, ανέφερε ότι πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, οι συνεργάτες στο δικηγορικό του γραφείο υπηρετούσαν ως αξιωματούχοι φαρμακευτικών εταιρειών που σχετίζονταν με τεράστιες υποψίες για διεξαγωγή λαθρεμπορίου χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών που σχετίζονταν με συμμάχους του Πούτιν.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αναστασιάδης αποχώρησε από το γραφείο του, παραχωρώντας το σε δύο κόρες και άλλους συνεργάτες, και ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν και εξασφάλισε συμφωνίες για την προώθηση στενότερων οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων».

Όπως αναφέρεται στον OCCRP τα έγγραφα δεν περιείχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι η εταιρεία ή οι υπάλληλοί της παραβίασαν τους νόμους ή διέπραξαν εγκλήματα. Σε μια δήλωση προς το ICIJ, η εταιρεία δήλωσε: «Θέλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι κανένα από τα μέλη του δικηγορικού μας γραφείου δεν έχει κατηγορηθεί για καμία παρανομία. Αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες και απουσιάζει οποιοδήποτε θεμελιώδες επιχείρημα».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι έπειτα από το ρεπορτάζ του OCCRP, η υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος της Κύπρου πραγματοποίησε μια «εκτεταμένη έρευνα, η οποία περιλάμβανε μια προσεκτική εξέταση και ανάλυση των παρουσιαζόμενων δεδομένων» και εξέδωσε έναν απολογισμό το 2019 που «αθωώνει πλήρως την εταιρεία μας και επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις καμίας συμμετοχής σε παράνομες ή ύποπτες δραστηριότητες».

Σε μια επιστολή προς το ICIJ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν είχε «κανένα ενεργό ρόλο» στην εταιρεία από το 1997 και μετέφερε όλα τις μετοχές του στις δύο κόρες του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2013.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Άμεση κατάπαυση του πυρός «εξ ονόματος της ανθρωπότητας» ζητά ο ΟΗΕ – Πάνω από 11.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Μήνυμα Μπάιντεν

Ιαπωνία: Τα σχέδια πεταλούδων του Yuho Tanaka είναι πλέον ελεύθερα προς όλους – Ποια η σημασία τους στην ιαπωνική κουλτούρα (photos)

Δυτική Όχθη: Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:34