search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:30
MENU CLOSE

«Πλυντήριο» η Κύπρος: Δίχτυ προστασίας σε ολιγάρχες που μετακίνησαν περιουσιακά στοιχεία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

14.11.2023 19:56
cyprus

Η Κύπρος έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό της τομέα καθώς έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Guardian και άλλες δημοσιογραφικές ομάδες, αποκαλύπτει ότι Ρώσοι ολιγάρχες μεταβίβασαν εκατοντάδες εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι κυρώσεις διαφαίνονταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Περίπου 3,6 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν από ανώνυμη πηγή στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το γερμανικό Paper Trail Media, δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελεί τη βασική πύλη προς την Ευρώπη, για τους Ρώσους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο.

Η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι επιχειρήσεων βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Alexei Mordashov, να προσπαθήσει να μεταφέρει 1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία την ημέρα που τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Guardian ενημερώθηκε ότι η μεταφορά υπόκειται σε υπό εξέλιξη ποινική έρευνα στην Κύπρο.

Η διαρροή αποκαλύπτει την κλίμακα του ρόλου της Κύπρου ως πύλης στην Ευρώπη για την ελίτ που συνδέεται με το Κρεμλίνο. Μεταξύ των 104 Ρώσων δισεκατομμυριούχων που εντοπίστηκαν το 2023 από το περιοδικό Forbes, τα δύο τρίτα εμφανίζονται μαζί με μέλη της οικογένειας ως πελάτες των επαγγελματικών παρόχων υπηρεσιών του νησιού. Υπάρχουν αρχεία που σχετίζονται με 71 Ρώσους πελάτες που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από τον Φεβρουάριο του 2022. Πολλές από αυτές τις σχέσεις έκτοτε έχουν τερματιστεί, λένε σύμβουλοι.

Ειδικότερα τα αρχεία αποκαλύπτουν:

Η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Alexei Mordashov, να προσπαθήσει να μεταφέρει 1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία την ημέρα που τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Guardian ενημερώθηκε ότι η μεταφορά υπόκειται σε «συνεχιζόμενη» ποινική έρευνα στην Κύπρο.

-600.000 ευρώ άγνωστων πληρωμών από εταιρείες που συνδέονται με τον ίδιο ολιγάρχη σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο με επιρροή, που θεωρείται κορυφαίος ειδικός στη Ρωσία, για να υποστηρίξει την έκδοση δύο βιβλίων για τον Πούτιν.

-Δεκάδες εκατομμύρια σε υπεράκτιες πληρωμές που πραγματοποίησε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι σε πράκτορες, σκάουτερ και στελέχη συλλόγων

Αδιευκρίνιστες συμφωνίες που επέτρεψαν στον Αμπράμοβιτς και τον υπερ-πράκτορα Πίνχας Ζαχάβι να ελέγχουν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών υπό αμφιλεγόμενες συμφωνίες ιδιοκτησίας τρίτων

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, δείχνουν σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε φορολογικούς παραδείσους υπό καθεστώς μυστικότητας που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερες από 650 κυπριακές εταιρείες και καταπιστεύματα.

Διαβάστε επίσης:

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον σε μια «Πορεία για το Ισραήλ» (Photos/Video)

Ιαπωνία: Τα σχέδια πεταλούδων του Yuho Tanaka είναι πλέον ελεύθερα προς όλους – Ποια η σημασία τους στην ιαπωνική κουλτούρα (photos)

Δυτική Όχθη: Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:26