search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζει εξεταστική και επιμένει σε 2 προανακριτικές για τα Τέμπη – Η πρώτη αφορά από το 2013, η δεύτερη αποκλειστικά το δυστύχημα

15.11.2023 12:54
siriza grafeia

Την πρόθεσή του να υπερψηφίσει την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των Τεμπών, ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Βουλή με αφορμή την κίνηση του ΚΚΕ να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι ως ένα βαθμό παρελκυστικό το αίτημα του ΚΚΕ, καθώς κατατίθενται προτάσεις για προανακριτική δεδομένου ότι υπάρχει δικογραφία στη Βουλή και επιπλέον επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ακυρώνει όλες τις επιτροπές ως κοινοβουλευτικά εργαλεία. Ωστόσο θα υπερψηφίσει για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφύγει.

Από την άλλη όμως επιμένει στις δύο προανακριτικές τις οποίες θα καταθέσει σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, αρχίζοντας άμεσα με αυτή, που αφορά στη σύμβαση 717.  

Η συγκεκριμένη προανακριτική θα εξετάσει, κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τις όποιες ποινικές ευθύνες για παραλείψεις και λάθη στην υπογραφή της σύμβασης το 2013 (επιρρίπτει ευθύνες στον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη), αλλά και για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια με τις επεκτάσεις της σύμβασης αυτής. Στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές του Χρήστου Σπίρτζη και προφανώς του Κώστα Καραμανλή.

Για τους δύο πρώτους τα αδικήματα θα είναι για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα και μάλλον παραγραμμένο), ενώ για τον κ. Καραμανλή είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Με τη δεύτερη προανακριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για αυτό καθαυτό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ήτοι όλες οι παραλείψεις που υπήρξαν μετά τον Ιούλιο του 2019, όταν για παράδειγμα κάηκε ο χώρος με το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης και όλα όσα συνέβησαν με τον διορισμό του σταθμάρχη και σειρά άλλων ενεργειών. Η συγκεκριμένη προανακριτική θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή.

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κουμουνδούρου “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει σήμερα  αίτημα για σύσταση Προανακριτικής   Επιτροπής με βάση το περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας, που έχει αποστείλει η Ευρωπαία Εισαγγελέας από την αρμόδια εισαγγελική αρχή, για τη σύμβαση «717/2014», με απαράβατο όρο τη συμπερίληψη της περιόδου διαμόρφωσης της σύμβασης και την ενσωμάτωση των ευθυνών.
Επιπλέον, εντός της αποσβεστικής  προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία και ο Κανονισμός Λειτουργίας της  Βουλής, θα καταθέσει και αίτημα για τη σύσταση  προανακριτικής επιτροπής  για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών 
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την διερεύνηση υποθέσεων στην Βουλή μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών-είτε εξεταστικών, είτε προανακριτικών- από τη κυβέρνηση της ΝΔ είναι απογοητευτική, καθώς με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία οδηγεί σε συγκάλυψη και αμνήστευση των υποθέσεων. Είτε πρόκειται για εξεταστικές είτε για προκαταρκτικές επιτροπές, έχει αποδειχθεί ότι αχρηστεύονται από τη ΝΔ δια της κομματικής εργαλειοποίησης του κανόνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο, έχοντας επίγνωση του ρόλου μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας για την διερεύνηση της αλήθειας, καταθέτοντας τη δική μας πρόταση δύο προανακριτικών επιτροπών.
Παρότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι παντελώς παρελκυστική και αποσκοπεί καταφανώς στη διάχυση των ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο και ανεύθυνο για το έγκλημα των Τεμπών (ακόμη και στην Ε.Ε επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες…), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σεβόμενος τη μνήμη των 57 θυμάτων και συντασσόμενος πλήρως στο πλευρό των συγγενών τους που ψάχνουν δικαίωση, αποφάσισε – πέρα από την κατάθεση δικής του πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής – να συμπράξει σε κάθε πρωτοβουλία (από όπου κι αν προέρχεται, οποιοδήποτε κίνητρο και οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν κρύβει και οποιαδήποτε κατάληξη κι αν έχει) που θα μπορούσε να ρίξει έστω και λίγο φως στο σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση”.

Αχαΐα: Μαζική αποχώρηση 24 μελών του ΣΥΡΙΖΑ – «Προσβολή η ανιστόρητη ομιλία Κασσελάκη»

Πέτρος Κόκκαλης: Τριπλή κίνηση – Παντρεύεται, «πρασινίζει» και ιδρύει νέο κόμμα

Σκουρλέτης: «Ο Κασσελάκης χτύπησε τον Τσίπρα στην καρδιά με τη δήλωση για τα 37 δισ.» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:23