search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:32
MENU CLOSE

Ιταλία – Ελβετία: Ο πόλεμος της… σοκολάτας στις δύο πλευρές των Άλπεων (βίντεο)

21.11.2023 06:06
sokolata 654- new

Στις Άλπεις έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος. Και η αιτία είναι η σοκολάτα!

Όταν αναφέρεστε στο Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας το μυαλό πηγαίνει στα αυτοκίνητα Fiat, στην σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα Γιουβέντους, ίσως και στη …  Nutella. Αυτή η σοκολατένια λιχουδιά δεν είναι η μοναδική που προσφέρει η περιοχή. Η δεύτερη πιο διάσημη λιχουδιά είναι αυτή που έχει προκαλέσει αναταραχή στις Άλπεις.

Πρόκειται για το Gianduiotto, βασικό στοιχείο της γαστρονομίας του Πιεμόντε- μια μικρή σοκολάτα από κακάο, φουντούκια και ζάχαρη, τυλιγμένη σε χρυσόχαρτο. Για να συνδέσουν άρρηκτα αυτό το σοκολατάκι με το Πιεμόντε, ντόπιοι ζαχαροπλάστες έκαναν μία επιτροπή με σκοπό να εξασφαλίσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ταμπέλα του προϊόντος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη -“Gianduiotto di Torino.”

Οι αντιρρήσεις από την άλλη πλευρά των Άλπεων

Αλλά δεν ήταν όλοι σύμφωνοι- η σοκολατοβιομηχανία Caffarel, που εδρεύει στο Πιεμόντε της Ιταλίας, αλλά ανήκει στον ελβετικό γίγαντα του είδους  Lindt & Sprüngli, δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία αυτή αν και είναι ένας από τους ιστορικούς παραγωγούς της σοκολάτας gianduiotti.

Ο λόγος ήταν η συνταγή και όχι η επιρροή της ελβετικής μητρικής εταιρίας, όπως γράφει το Politico. Και εξηγεί ότι η επιτροπή που έφτιαξαν οι ζαχαροπλάστες του Πιεμόντε παρουσίασε μία συνταγή με τρία συστατικά- κακάο, ζάχαρη και φουντούκια. Ωστόσο η εταιρία Caffarel υποστηρίζει ότι στη συνταγή πρέπει να περιληφθεί και το γάλα σε σκόνη.

«Η πλειοψηφία των πελατών μας προτιμά τη δική μας εκδοχή, που περιέχει γάλα», εξήγησε εκπρόσωπος της μητρικής εταιρίας  Lindt & Sprüngli, προσθέτοντας ότι παράγει τις σοκολάτες αυτές εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες, με τον δικό της τρόπο. Η εταιρία ισχυρίζεται επίσης ότι η πρώτη συνταγή, στην οποία στηρίχθηκε η παραγωγή αυτού του τύπου της σοκολάτας είναι του 19ου αιώνα και έκτοτε έχουν γίνει διάφορες προσαρμογές.

Αλλά οι ζαχαροπλάστες του Πιεμόντε λένε ότι στην αρχική συνταγή δεν περιλαμβανόταν το γάλα, αλλά η Caffarel έκανε διάσημη τη δική της εκδοχή, καθώς ήταν η πρώτη εταιρία που προχώρησε σε βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή του προϊόντος.

«Δεν ανακάλυψαν τίποτα», λέει ο Γκουίντο Καστάνια, επικεφαλής της επιτροπής των ζαχαροπλαστών του Πιεμόντε, ο οποίος θεωρείται ένας καλλιτέχνης της σοκολάτας. Κατά την άποψή του μάλιστα το σοκολατάκι Gianduiotto «είναι γέννημα της τέχνης».

Οι πολιτικές… πλάτες

Η επιτροπή αυτή έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου της επαρχίας, Αλμπέρτο Τσίριο και του δεξιού κόμματος της πρωθυπουργού, Μελόνι, που πιστεύει ότι πρέπει να προστατευθεί «η μοναδικότητα της περιοχής και όχι το προϊόν μιας πολυεθνικής εταιρίας».

Το Gianduiotto είναι κεφάλαιο για την περιοχή και όχι για μια ιδιωτική εταιρία, λέει στο Politico ο πρόεδρος της επαρχίας, Αλμπέρτο Τσίριο, προσθέτοντας ότι προσωπικά του αρέσει η εκδοχή της σοκολάτας αυτής χωρίς την προσθήκη γάλακτος, όπως κάνει η Caffarel στο δικό της προϊόν.

Εάν η μάχη κερδηθεί από τους ντόπιους ζαχαροπλάστες και εξασφαλίσουν την ότι το προϊόν έχει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, εκτιμάται ότι οι ντόπιοι παραγωγοί θα αυξήσουν θεαματικά τις πωλήσεις τους, σε έναν κλάδο που έχει τζίρο άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Και οι Ιταλοί που θεωρούν την γαστρονομία τους ως λόγο εθνικής υπερηφάνειας δεν θα κάνουν εύκολα πίσω, αλλά θα υπερασπιστούν σθεναρά την πολιτιστική τους κληρονομιά. Κάτι που υποστηρίζει με θέρμη και η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Η μάχη είναι ακόμα στην αρχή και θα έχει πολλές … συνέχειες. Προς το παρόν το αίτημα των ζαχαροπλαστών από το Πιεμόντε θα εξεταστεί από το υπουργείο γεωργίας, το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο πρέπει να το προωθήσει στις Βρυξέλλες, όπου θα ληφθεί και η οριστική απόφαση. Αλλά στο μεταξύ ο Τσίριο και ο Καστάνια έχουν αρχίσει τις επαφές για να εξασφαλίσουν υποστήριξη και στις Βρυξέλλες. Ήδη έκαναν μία επαφή με τον αρμόδιο επίτροπο γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Γοϊτσιετσόβσκι, ο οποίος όμως «δεν μπορούσε να πει πολλά», όπως δήλωσε ο Καστάνια, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «σε γενικές γραμμές ο επίτροπος υποστηρίζει το αίτημα» των παραγωγών του Πιεμόντε.

Ο δρόμος για να πάρει το Gianduiotto, την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη θα είναι μακρύς και ως τότε ο πόλεμος της σοκολάτας θα απειλεί τις ισορροπίες στις παρυφές των Άλπεων.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Υπό ισραηλινή πολιορκία το «Ινδονησιακό» Νοσοκομείο – ΟΗΕ: Πόσοι ακόμη άμαχοι θα σκοτωθούν στη Γάζα;

Αλβανια: Χαμός στo Κοινοβούλιο – Βουλευτές της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός (Video)

‘Εφτασαν στην Αίγυπτο 28 πρόωρα μωρά από Γάζα – Σχεδιάζονται επείγουσες μεταφορές ασθενών λέει ο ΠΟΥ (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:32