search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:20
MENU CLOSE

Νέος πρόεδρος της Αργεντινής: Πήγε στην όπερα και τον γιουχάρανε – Η ορχήστρα έπαιζε τον ύμνο των Περονιστών (videos)

21.11.2023 11:28
javier milei opera

Παραμονή των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή και στην περίφημη Όπερα Colon ανεβαίνει το έργο «Μαντάμ Μπατερφλάι» του Τζιάκομο Πουτσίνι. Όλη η καλή κοινωνία του Μπουένος Άιρες είναι εκεί. Ένα πολυτελές αυτοκίνητο σταματάει μπροστά στο θέατρο και αποβιβάζεται ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος για την προεδρία, που μπήκε στην πολιτική εγκαταλείποντας τον λαμπερό χώρο της τηλεόρασης, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος συνοδεύει την σύντροφό του, Φατίμα Φλόρες. Εκείνη κερδίζει τα βλέμματα με το μακρύ κατακόκκινο φόρεμα με το σκίσιμο που φτάνει ψηλά στο πόδι. Τα φλας αστράφτουν.

Πολλοί ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Ακούγονται όμως και αποδοκιμασίες. Ο Μιλέι και η Φατίμα Φλόρες μπαίνουν στο ιστορικό θέατρο χαμογελώντας. Κατευθύνονται προς τις θέσεις τους στην πρώτη σειρά.

Οι αποδοκιμασίες πυκνώνουν. Το ιστορικό θέατρο Colon, με την εκπληκτική ακουστική, μεταβάλλεται για λίγα λεπτά από ναό της όπερας σε ροκ σκηνή. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη, όπως συμβαίνει παντού στην Αργεντινή, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές. Η «Μαντάμ Μπατερφλάι» από πρωταγωνίστρια περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου. Τώρα πρωταγωνιστεί «ο Τρελός», ο υποψήφιος με το αλυσοπρίονο, που υπόσχεται ότι θα τα αλλάξει όλα στη χώρα που βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις. Ο Χαβιέρ Μιλέι ακούει αρκετούς να τον αποδοκιμάζουν. «Μιλέι, σκουπίδι, είσαι δικτάτορας», του λένε κάποιοι από τους θεατές. Ο Μιλέι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι τα όσα καταμαρτυρούν οι ιστορικοί για τις θηριωδίες της χούντας, στο διάστημα 1976-1983, είναι υπερβολές. Αυτή είναι μία από τις πολλές αμφιλεγόμενες θέσεις του Μιλέι.

Κάποιοι μουσικοί στην ορχήστρα παίζουν τον ύμνο των Περονιστών, του κόμματος του Σέρζιο Μάσα, που είναι ο αντίπαλος του Μιλέι στις εκλογές. Ο Μιλέι ανεβάζει στην πλατφόρμα Χ βίντεο με άλλους θεατές που τον επευφημούν και σπεύδουν να βγάλουν σέλφι μαζί του.

«Ποτέ δεν έχω δει έτσι το Colon», λέει ο δημοσιογράφος Λουίς Νοβαρέσιο, που βρισκόταν στο θέατρο, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι ζητήθηκε από τον Μιλέι να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Ο Μιλέι έμεινε μέχρι το τέλος της παράστασης. Εξάλλου είναι λάτρης της όπερας και ο ίδιος έχει επιχειρήσει να ερμηνεύσει γνωστούς ρόλους, όχι με μεγάλη επιτυχία- όπως λένε οι γνώστες του είδους.

Οι κάλπες άνοιξαν λίγες ώρες αργότερα και ανέδειξαν τον Μιλέι πρόεδρο της Αργεντινής. Μια τηλεοπτική διασημότητα αναλαμβάνει το τιμόνι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη νότια Αμερική. Τώρα πλέον έχει άλλο ρόλο και θέλει να μοιάσει στον άνθρωπο που θαυμάζει ως πολιτική περσόνα- στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάσα πληρώνει στην κάλπη ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών ο πληθωρισμός ανέβηκε σε τριψήφιο νούμερο. Ο Μιλέι εκ του ασφαλούς, με το αλυσοπρίονο στο χέρι, υποσχόταν ότι θα περικόψει τον πληθωρισμό με μαγικές συνταγές. Και έπεισε.

Οι αντίπαλοί του λένε πως η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες, ότι απειλείται η δημοκρατία. Ο Μάσα προειδοποιούσε προεκλογικά πως αν έβγαινε ο Μιλέι θα απειλείτο η δημόσια εκπαίδευση, η δημόσια υγεία, τα κοινωνικά επιδόματα και τα προγράμματα στήριξης. Ο Μιλέι απαντούσε πως αυτά ήταν αβάσιμα. Και έπεισε.

Η εμφάνιση του Μιλέι στην όπερα ήταν η τελευταία δημόσια πριν ανοίξουν οι κάλπες. Και κατάφερε να βρεθεί, γι άλλη μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ήταν – όπως αποδείχτηκε – η συνταγή της επιτυχίας στις προεδρικές εκλογές.

«Τι θαυμάσια δουλειά η Μαντάμ Μπατερφλάι», έγραψε μετά την παράσταση στο θέατρο Colon ο Μιλέι, στην πλατφόρμα Χ, συνοδεύοντας το σχόλιο με τα γράμματα «XD», που συμβολίζουν το γέλιο…

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: «Κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας, σύμφωνα με τον ηγέτη της Χαμάς – Χωρίς τέλος οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί (videos)

Οχάιο: Πυροβολισμοί σε κατάστημα Walmart – Τρεις τραυματίες, αυτοκτόνησε ο δράστης (videos)

Μαδούρο για Μιλέι: «Στην Αργεντινή κέρδισε η νεοναζιστική άκρα δεξιά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:18