search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:40
MENU CLOSE

Βουλή: Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού για τις φυσικές καταστροφές

22.11.2023 13:23
antipolitefsi

Ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε Θεσσαλία και Έβρο καταλόγισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη στην κλιματική αλλαγή

Με κριτική στον πρωθυπουργό γιατί «άφησε την χώρα αθωράκιστη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή δεν «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. ‘Αλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας. Είδα τους βουλευτές να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».

Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα στις φυσικές καταστροφές ενώ υπήρχαν τα εργαλεία που ζητούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2018 και 2019. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών. Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης». Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά επίσης στη συμφωνία στο Ισραήλ ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του: «Πράγματι είναι θετική η συμφωνία αλλά υποκριτικό να ακούγεται από τον Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας».

Ανδρουλάκης: Οι ευθύνες ανήκουν στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος απαντώντας στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα, σχολίασε ότι «οι ευθύνες για την μη επίλυση των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης  έχουν και κόμμα και είναι η ΝΔ  και ονοματεπώνυμο και είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση αλαζονεία και τόνισε ότι επέλεξε να απαξιώσει την κλιματική κρίση . «Αυτά τα θέματα επιβάλλουν συνεννόηση και εθνικές λύσεις, δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, αντίθετα αρκείστε σε διαρρυθμίσεις και αλλαγές βιτρίνας», είπε. «Έχετε ψευδεπίγραφη ατζέντα μεταρρύθμισης. Στόχος σας να μην αλλάξει τίποτα για να διατηρούνται μικροεξουσίες, θυμίζοντας τον γατόπαρδο», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.  

Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να ανεχθεί μια αναποτελεσματική κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Η συνθήκη ανεχτείτε την καταστροφή γιατί υπάρχουν και χειρότερα δεν υπάρχει .Δεν υπάρχει πλέον ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ,  υπάρχει προοδευτική εναλλακτική πρόταση», τόνισε.

«Είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα και τις λιγότερες εστίες από τον ετήσιο μέσο όρο, αλλά τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. Είναι προφανές ότι κάτι δεν κάνετε καλά, πως το αιτιολογείτε αυτό κ. Μητσοτάκη», ήταν ένα ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση βλέπει τις καταστροφές σαν ευκαιρίες για μεγαλύτερες μπίζνες

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση ότι «παίζει με τον ανθρώπινο πόνο και αντιμετωπίζει τις καταστροφές σαν ευκαιρίες για μεγαλύτερες μπίζνες στις πληγείσες περιοχές», εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στην ομιλία του στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την κλιματική κρίση, ανέφερε ότι οι πληγέντες έχουν εγκαταλειφθεί. «Δυόμισι μήνες μετά τις  πλημμύρες στην Θεσσαλία, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες βιώνουν την εγκατάλειψη, την αδιαφορία και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, με την κυβέρνηση να μεταφέρει τις ευθύνες στην Περιφέρεια  και εκείνη με τη σειρά της στους δήμους», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα οι αυτοψίες σε ορισμένες περιοχές δεν ξεπερνούν το 55%, ενώ μισοί απ΄όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση για αποζημίωση έχουν λάβει χρήματα λόγω του «κόφτη» που έχει βάλει η κυβέρνηση. 

Κωνσταντοπούλου: Αφήσατε πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς στη μοίρα τους

Για εγκατάλειψη των πυρόπληκτων και των πλημμυροπαθών « στη μοίρα τους » χωρίς « προστασία » κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της σήμερα στην Βουλή, στη συζήτηση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Όπως ενημέρωσε, τη συζήτηση προσκάλεσε να την παρακολουθήσουν πυρόπληκτοι από το Μάτι και πλημμυροπαθείς από το Βλοχό Καρδίτσας, κάτι που, όπως σχολίασε, φέρνει « σε δύσκολη θέση » τον πρωθυπουργό, τον οποίο εγκάλεσε γιατί «κρατάει ακόμα » τα πρόσωπα που ενέχονται για το « εγκλημα » στο Μάτι και γιατί δεν έχει « ασχοληθεί » εδώ και πάνω από δύο μήνες με την « ανθρωπιστική κρίση » στο Βλοχό.

Υπενθύμισε, δε, ότι για τα θέματα αυτά που συζητιούνται σήμερα έχει καταθέσει η ίδια 9 επίκαιρες ερωτήσεις, τις οποίες δεν έχει έρθει να απαντήσει ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, ότι προσκάλεσε επίσης εποχικούς πυροσβέστες, τους οποίους όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν δέχεται να τους μονιμοποιήσει γιατί « θεωρεί πως είναι κακή χρήση των πόρων » και « περιφρονεί την ενίσχυση της πυροσβεστικής ».

Συνεχίζοντας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές στην Εύβοια και ο Ιανός, καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι « τα ίδια έλεγε και τότε » και πως « αυτό που βιώνει η χώρα είναι ότι κανείς δε λογοδοτεί ». « Μήπως είναι η ώρα να αναλάβετε αυτές τις ευθύνες; », διερωτήθηκε, ενώ εγκάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό γιατί σε « κάθε καταστροφή βλέπει «ευκαιρία» και κάθε «συγγνώμη»  που εκφράζει συνδέεται με τα αντίστοιχα «κονδύλια», ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απαντήσει που πήγαν τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία και αν τελικά υποστηρίζει που λειτούργησαν ή όχι.

«Είμαστε στο σημείο που το ‘πάμε και όπου βγει’ το έχετε μετατρέψει σε ‘πάμε κι όσα φάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει το 2021 ότι υπάρχει ένα κονδύλι 1,8 δισ. για «πρόληψη» και ότι θα αναλάβει υπό την εποπτεία του το σχέδιο ανασυγκρότησης, ενώ τόνισε ότι έκτοτε έχουν καεί πάνω από 3 εκατ. στρέμματα δάσους ή το 17,5% των απωλειών σε δάση σε όλη τη μεταπολίτευση.

Κλείνοντας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τις 10 προτάσεις που είχε καταθέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ζήτησε να της απαντήσει αν θα προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, εκείνος και ο αρμόδιος τότε υπουργός Κώστας Καραμανλής.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Δεν θα αφήσω τους «νοικοκύρηδες» στη Δεξιά – Αυτοί που μας κυβερνούν είναι οι αληθινοί μπαχαλάκηδες

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υφίσταται θέμα αύξησης ορίων συνταξιοδότησης

ΣΥΡΙΖΑ: Στελεχώθηκε πλήρως το Γραφείο Τύπου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:38