search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:04
MENU CLOSE

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη προάγει τη Δημόσια Υγεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2309
23/11/2023
26.11.2023 06:10
nosokomeio_new

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, του δημόσιου τομέα και όλων των εμπλεκόμενων μερών στην κοινωνία, ειδικά σε ό,τι αφορά το πεδίο δράσης και εφαρμογής της στις πολιτικές της Δημόσιας Υγείας.

Οι εταιρείες, έχοντας αφουγκραστεί τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία για μία πιο σύγχρονη προσέγγιση του τομέα της Υγείας, προχωρούν σε διαρκώς περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Έτσι η υιοθέτηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στην Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις ώστε να γενικευθεί η κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά από πλευράς των επιχειρήσεων προς όφελος της Υγείας, της οικονομίας και γενικότερα της ευημερίας της χώρας.

Παράλληλα η ΕΚΕ καλείται σήμερα να συνδεθεί όσο ποτέ άλλοτε με τη γενικότερη στρατηγική της πολιτείας για την Υγεία και την πρόληψη σε μία κοινή προσπάθεια για την προαγωγή του τομέα και την προστασία των πολιτών.

Πρόκειται, δηλαδή, για μία άτυπη αλλά ουσιαστική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη κουλτούρας γύρω από τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, την υιοθέτηση αρχών βιωσιμότητας και την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αναζητώντας το μέγιστο αποτέλεσμα

Για να καταφέρουν, όμως, οι εταιρείες να επιτύχουν έναν υψηλό βαθμό κοινωνικής υπευθυνότητας, θα πρέπει ως πρώτο βήμα να εντοπίσουν τα κύρια ζητούμενα που σχετίζονται με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ για την ΕΚΕ και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με απλά λόγια οι επιχειρήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν ότι σήμερα ο θεσμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει κυριαρχήσει με απώτερο στόχο την αρτιότερη ανταπόκριση στις αξίες που υπηρετούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τον τόπο όπου ζούμε και εργαζόμαστε. Έτσι, μέσα από τους διάφορους νόμους που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε έναν ευρύτατο αριθμό επιχειρήσεων με στόχο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος.

Αντιμετώπιση των πηγών κινδύνου

Ως εκ τούτου η ΕΚΕ αποτελεί μια κορυφαία δέσμευση και αναπτύσσει εξειδικευμένες και κοστολογημένες δράσεις, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση των πηγών κινδύνου για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, την πρόληψη ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Άλλωστε η υγεία και η υγιεινή είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο, όλες τις χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε ένας από τους τρεις κύριους στόχους του Παγκοσμίου Σχεδίου Δράσης για την Αειφορία εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία 15 χρόνια κυριαρχούν το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, η υψηλή ανεργία, αλλά και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτείας, ιατρικού κόσμου και φαρμακευτικών εταιρειών, πολλοί Έλληνες έχουν ελλιπή ή και καθόλου πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βασικές εξετάσεις.

Οι προληπτικές εξετάσεις συχνά παραμελούνται από πολλούς συμπολίτες μας, καθώς, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τις θεωρούν πολυτέλεια, γεγονός που αναμένεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη μακροπρόθεσμη Δημόσια Υγεία.

Επιπλέον στη χώρα μας παρατηρείται σε βάθος χρόνου μια – αναγνωρισμένη από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων –σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στον δημόσιο τομέα της Υγείας: οι προσλήψεις γίνονται με το «σταγονόμετρο». Παλιοί γιατροί συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται νέοι. Στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες στην Ευρώπη, με 3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την ώρα που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Μεγάλες είναι επίσης και οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, κυρίως σε μηχανήματα αιχμής.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι η πρόσφατη πανδημία βρήκε την πατρίδα μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε τόσο δύσκολη συγκυρία ώστε το οδήγησε σε πολύ σοβαρή δοκιμασία ως προς την ανθεκτικότητά του.

Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν εντοπίσει οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι της χώρας οι οποίοι, αναζητώντας τρόπους να καλύψουν το «κενό» και να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την Υγεία στα προγράμματα ΕΚΕ που καταρτίζουν.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την Περίθαλψη

Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα που υλοποιούν οι περισσότερες επιχειρήσεις αφορούν κυρίως τον τομέα της πρόληψης, αν και πιο πρόσφατες δράσεις τους δείχνουν ότι έχουν ξεκινήσει να κοιτάζουν και προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Περίθαλψη.

Από την παροχή δωρεάν εξετάσεων έως την κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών και την τηλεματική, οι δράσεις των εταιρειών που αφορούν στην Υγεία έχουν ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο εφαρμογών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές, όπως είναι τα ορεινά χωριά και τα μικρά νησιά, η ΕΚΕ έχει βοηθήσει να δημιουργηθούν εξοπλισμένα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, παρέχοντας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα ή στέλνοντας κινητές μονάδες όπου δεν υπάρχουν υποδομές.

Όμως οι εταιρείες δεν εστιάζουν μόνο σε απομακρυσμένες, ακριτικές περιοχές, αλλά πραγματοποιούν και πολλές δράσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς τα προβλήματα είναι εντονότατα και εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, για παράδειγμα, την περίοδο της πανδημίας μεγάλοι κοινωφελείς οργανισμοί, ιδρύματα και ινστιτούτα στήριξαν το ΕΣΥ με γενναίες δωρεές σε αναλώσιμα, εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δημιουργία νέων υποδομών, αναπνευστήρες, συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου και άλλα μηχανήματα. Επίσης προ πανδημίας, χάρη στις μεγάλες δωρεές, αντικαταστάθηκε ο στόλος των γραμμικών επιταχυντών για την ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών, αλλά και ο στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Επίσης, αυτό που βλέπουμε συχνά το τελευταίο διάστημα είναι μια τάση για συνεργασία εταιρειών με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς σε δράσεις του κλάδου της Υγείας. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι τέτοιες συνεργασίες μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους τελικούς αποδέκτες και ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι η συνεισφορά στον άνθρωπο και όχι η διαδικασία.

Εξάλλου οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι εταιρείες καλούνται να βοηθήσουν το έργο των ειδικών και όχι να τους υποκαταστήσουν. Να συνεργάζονται όσο είναι δυνατόν με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, ώστε η βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη να είναι όσο το δυνατόν ουσιαστική και στοχευμένη.

Δηλαδή στόχος των δράσεων κοινωνικής ευθύνης δεν πρέπει να είναι για μια εταιρεία η προβολή της. Είναι βέβαια σημαντική και απαραίτητη σε επίπεδο γνωστοποίησης μιας ενέργειας, ώστε να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να αξιοποιήσει τη στήριξη που του παρέχεται και να υποβληθεί στις προληπτικές εξετάσεις και στην ενημέρωση για την υγεία του.

Τα οφέλη για τις εταιρείες

Όσον αφορά το τι κερδίζει μια εταιρεία από τέτοιες δράσεις, είναι αυτονόητο ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αυτοί που συμμετέχουν, αποκτούν μια θετική εικόνα για την επιχείρηση ή το προϊόν που τις πραγματοποιεί.

Όταν ένα πρόγραμμα αποδεικνύεται χρήσιμο στην κοινωνία συμβάλλοντας ουσιαστικά και με μετρήσιμα αποτελέσματα στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τότε προκύπτουν και σημαντικά οφέλη και για την ίδια την επιχείρηση, κυρίως σε ό,τι αφορά στην εικόνα της και στη συμβολή της στην κοινωνία. Εξάλλου το κοινό έχει δείξει ότι ξέρει να αναγνωρίζει εκείνες τις δράσεις οι οποίες έχουν χρησιμότητα στην κοινωνία και τις στηρίζει με την ενεργή συμμετοχή του.

Βάσει όλων των παραπάνω δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η εταιρική υπευθυνότητα έχει καταστεί πλέον ένας ιδιαίτερα χρήσιμος πυλώνας στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι μια ρεαλιστική διαπίστωση άλλωστε το ότι, με δεδομένα τα προβλήματα των νοσοκομείων και τα τεράστια προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μια υπερπολύτιμη βοήθεια για το ΕΣΥ.

Οι δωρεές που κάνουν κατά καιρούς εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί προσφέρουν εξαιρετική βοήθεια ώστε να καλυφθούν πολύ σημαντικά κενά που κατά καιρούς παρατηρούνται σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές στις δημόσιες δομές Υγείας.

GrantThornton: Σε δράσεις Υγείας οι πιο δημοφιλείς πρακτικές ΕΚΕ

Σε αυτό το περιβάλλον η Grant Thornton κατέγραψε τις τάσεις των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την υιοθέτηση και δημοσίευση πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν την τάση μέσω 7.700 συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχες εταιρείες (ιδιωτικές επιχειρήσεις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους) από όλους τους κλάδους σε 44 χώρες διεθνώς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι βασικοί λόγοι ενσωμάτωσης πρακτικών ΕΚΕ σε μία επιχείρηση είναι: Η μείωση του κόστους (θετική απάντηση από το 56% των επιχειρήσεων), η ενίσχυση της εικόνας και φήμης της εταιρείας (επίσης 56%), η προσέλκυση ταλέντων και η τόνωση του ηθικού των ανθρώπων της εταιρείας (επίσης 56%), η έκπτωση στη φορολογία (45%), οι πιέσεις που δέχονται από το κράτος (40%) και οι πιέσεις από τους επενδυτές (36%) και η προστασία του πλανήτη (36%).

Οι πιο δημοφιλείς πρακτικές (δράσεις) ΕΚΕ που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις είναι:

● Δράσεις που προάγουν την υγεία και ευημερία των εργαζομένων (75% των εταιρειών).

● Παροχή συνθηκών ευέλικτης εργασίας (64%).

● Προσφορά πρακτικής / εργασιακής εμπειρίας (64%).

● Δωρεές στην κοινότητα ή / και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (64%).

● Δράσεις προώθησης της ισότητας των ευκαιριών στην εργασία (63%).

● Δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης (60%).

● Δράσεις βέλτιστης διαχείρισης των αποβλήτων (58%).

● Συμμετοχή σε δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας (55%).

● Αλλαγές σε προϊόντα προκειμένου να μειώσουν τις περιβαλλοντικές ή κοινωνικές τους επιπτώσεις (38%).

● Υποστήριξη άλλων εταιρειών προκειμένου να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις (31%).

● Προμήθειες από τοπικό επίπεδο ή προμήθεια βιολογικών προϊόντων ή υπηρεσιών (31%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 57% των επιχειρήσεων συνολικά και το 58% στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι δράσεις ΕΚΕ και η προσέγγιση της κάθε εταιρείας στη βιωσιμότητα θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις (από 44% που ήταν δύο χρόνια νωρίτερα).

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά διαφαίνεται πως οι επιχειρήσεις βλέπουν την αξία που υπάρχει στη σύνδεση μεταξύ των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ανθρωπίνων πόρων, τη διακυβέρνηση και τις οικονομικές επιδόσεις, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η ουσιαστική και συνολική ενημέρωση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Διαβάστε επίσης:

KΚΕ: Αιχμή του δόρατος η οικονομική πολιτική εν μέσω ανόδου στις δημοσκοπήσεις

Ξεκίνησε την προεκλογική μάχη το ΠΑΣΟΚ

Κερδισμένοι και χαμένοι από τον προϋπολογισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05