search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:40
MENU CLOSE

KΚΕ: Αιχμή του δόρατος η οικονομική πολιτική εν μέσω ανόδου στις δημοσκοπήσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 23/11/2023
2309
24.11.2023 06:07
kke_perissos_new

Ενόσω οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ανοδική πορεία του ΚΚΕ, ο Περισσός θέτει ως αιχμή του δόρατος – όσον αφορά την αντιπολιτευτική του τακτική – το φορολογικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό του 2024 που κατατέθηκε την Τρίτη.

Ο Περισσός, αν και εμφανώς τους τελευταίους μήνες κάνει διαρκή ανοίγματα στο ακροατήριο που απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. απογοητευμένο, ερμηνεύει τη σταδιακή του άνοδο στις δημοσκοπήσεις ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης των αγώνων του στη Βουλή και στον δρόμο, και της σφυρηλάτησης δεσμών με όσους συμπορεύεται μέσα στα κινήματα. Αλλά και ως απόδειξη ότι διευρύνεται μέσα στην κοινωνία ένα «ρεύμα αμφισβήτησης» της κυρίαρχης πολιτικής που, όπως σταθερά καταγγέλλει, στηρίζουν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια βλέπει περισσότερο «δομικά» χαρακτηριστικά της στροφής τμήματος του αριστερού ακροατηρίου προς το ΚΚΕ και λιγότερο συγκυριακά. Το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών είναι το εύρημα της έρευνας της Prorata (15-20 Νοεμβρίου), που εντοπίζει ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην τρίτη θέση με ποσοστό 10,5% στην πρόθεση ψήφου.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα, και με τις κινήσεις του να αποκτούν και ένα πιο ειδικό βάρος λόγω της ανόδου του και της επιδίωξής του να κατοχυρωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως η μόνη πραγματική «φιλολαϊκή» αντιπολίτευση, το ΚΚΕ εστιάζει στον προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών και γενικά μικρομεσαίων ελευθεροεπαγγελματιών, και ζητά καθιέρωση αφορολόγητου ορίου τα 12.000 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο, αλλά και για αγρότες και μισθωτούς.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη «προσπαθούν να συγκαλύψουν τη σκληρή πραγματικότητα για τον λαό», δηλαδή «την επαναφορά στα “ματωμένα πλεονάσματα” με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, το νέο τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές, τη διατήρηση των μισθών σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και απ’ τον πληθωρισμό που καλπάζει, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, «ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. σε περισσότερο περιοριστικό μίγμα σε μια ακόμα – εξίσου απέλπιδα – προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης». Για το ΚΚΕ «μοναδικός κερδισμένος απ’ τον νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους προβλέπονται νέες παχυλές επιδοτήσεις, διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων».

Διαβάστε επίσης:

Η νέα ΚΟ που συγκροτούν 6+6 και Τσακαλώτος – Επικρατέστερος για επικεφαλής ο Αλέξης Χαρίτσης

Βορίδης: Θα παραιτηθώ αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στους υπουργούς (Video)

Το τέλος του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ και το νέο ακροατήριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:38