search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:09
MENU CLOSE

ΕΣΡ: Βαριά «καμπάνα» στο ΑΡΤ με αφορμή ακραία επιχειρήματα για Εβραίους και Άουσβιτς του Κωνσταντίνου Πλεύρη

28.11.2023 10:04
konstantinos_plevris_new

Χρηματική κύρωση συνολικού ύψους 100.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο κανάλι ΑΡΤ για ρατσιστική αντισημιτική ρητορική του Κωνσταντίνου Πλεύρη από την εκπομπή «Εν κατακλείδι» του Γιώργου Καρατζαφέρη, ιδιοκτήτη του καναλιού.

Η περίπτωση αφορούσε στην εκπομπή η οποία μεταδόθηκε στις 2 Μαΐου 2019 και στην διάρκεια της, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ως καλεσμένος παρουσίασε βιβλίο του για το Άουσβιτς. Στο πλαίσιο της παρουσίασης μεταξύ άλλων ο δικηγόρος- συγγραφέας «εντέχνως αλλά σαφώς», σύμφωνα με το ΕΣΡ, αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα παρουσιάζοντας τους κρατούμενους «ως διάγοντες σχεδόν σε ζηλευτή πολυτέλεια» μέσα στα κολαστήρια, ενώ άφησε υπαινιγμούς ότι οι Εβραίοι από την πλευρά τους θεωρούσαν τους άλλους ανθρώπους «ζώα» και «κτήνη».

Το ΕΣΡ αφού άκουσε τα επιχειρήματα του καναλιού και εξέτασε το φάκελου ο οποίος είχε συγκροτηθεί από τη νομική υπηρεσία του έκρινε πως  στη διάρκεια της εκπομπής έγιναν «δυσμενείς διακρίσεις στη βάση εθνικότητας και θρησκεύματος» και διαπίστωσε πως συνέβη «παραβίαση της νομικής υποχρέωσης περί ποιοτικής στάθμης προγράμματος». Για κάθε έναν από τους (δύο) λόγους αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του σταθμού υποστήριξαν πως από η επίμαχη εκπομπή «προέβαλε, με επιφύλαξη, τη διαφορετική άποψη του κ. Πλεύρη σχετικά με τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα, επισημαίνοντας τη διάστασή της με την επίσημη ιστορία» και ότι «με σαφήνεια ο παρουσιαστής της εκπομπής διαχώρισε τη θέση του και κάλεσε σε δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα», τονίζοντας δε ότι «δεν παρουσιάστηκαν “γεγονότα”. Αντιθέτως, κατά τον σταθμό, παρουσιάστηκε το βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος έκανε αναγωγή σε προγενέστερες ιστορικές πηγές, χωρίς να υιοθετηθούν οι ιστορικές του απόψεις».

Το ΕΣΡ στον φάκελο με τα στοιχεία για την επίμαχη εκπομπή είχε και παρουσίασε δύο καρτέλες που μετέδωσε το ΑΡΤ τότε.

Μια στην οποία καλούσε τους τηλεθεατές να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης μεταξύ του Κωνσταντίνου Πλεύρη και τους εκπροσώπους του Ισραηλιτικού Συμβουλίου για το Ολοκαύτωμα, μέσω τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης, και άλλη μια στην οποία το κανάλι πρόσφερε έναντι αντιτίμου τρία βιβλία του δικηγόρου και συγγραφέα για τον αντισημιτισμό, το Άουσβιτς και τον Χίτλερ.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικός Τύπος: Οι αντιδράσεις μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ (Videos/Photos)

«Φόνοι στο καμπαναριό» και «Η γη της ελιάς» πέτυχαν τις υψηλότερες τηλεθεάσεις το Σαββατοκύριακο

Ο Alpha πρώτος σε τηλεθέαση το Σάββατο, μοιράστηκε την πρωτιά της Κυριακής με το Mega

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:03