search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:56
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία Κ.Ο. οι «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αποφασίζουν για όνομα και ρόλους

28.11.2023 19:41
xaritsis-iliopoulos-tsakalotos-axtsioglou1

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα σχηματίσουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς οριστικοποιούνται οι αποφάσεις σε «διαβούλευση» «μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των ανεξάρτητων βουλευτών, γίνεται σε χώρο επί της οδού Σουλτάνη, στα Εξάρχεια, ενώ αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια, πιθανόν από την Τετάρτη, σε επίσημες ανακοινώσεις. Προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα και ιδίως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Στόχος του συντονισμού τους», τονίζουν, «θα είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση». «Η συζήτηση του προΰπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης», αναφέρουν.

Στη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα περιλαμβάνονται οι 9 βουλευτές που αποχώρησαν από την τάση «6 συν 6», (Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης) και οι δύο βουλευτές της τάσης «Ομπρέλα» (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα).

Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλα δείχνουν πως θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ την θέση του ενός από τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αναμένεται να αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για τη θέση του έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προαλείφεται ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στο τραπέζι είναι και τα ονόματα της Αχτσιόγλου αλλά και της Φωτίου,

Υπάρχουν επίσης οι θέσεις του Γραμματέα και του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν, ενώ πιθανόν να κατανεμηθούν και κάποιες χρεώσεις στο σύνολο των «11».

Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας χθες στο Mega TV υποβάθμισε το θέμα των ρόλων λέγοντας ότι στόχος εδώ είναι να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα που «θα είναι ομάδα, όνομα και πράγμα». Ωστόσο, η σημερινή παρέμβασή του με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ έδωσε ένα στίγμα αναφορικά με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του.

Σε ό,τι αφορά το όνομα αναμένεται να είναι περιγραφικό και με πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς, ωστόσο για πρακτικούς λόγους θα προσφωνείται στη Βουλή με μία ή δύο λέξεις. Σίγουρα θα σηματοδοτείται το βασικό πολιτικό «πρόσημο» δηλαδή η Αριστερά και από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως για παράδειγμα «Σύγχρονη Αριστερά» ή «Οικολογική Αριστερά», κ.λπ.

«Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε ένα στίγμα με σαφές πολιτικό πρόσημο ότι είμαστε μία δύναμη που βρίσκεται στον χώρο της ευρύτερης και πληθυντικής Αριστεράς, με σύγχρονο και νέο λόγο, η οποία θέλει να εκφράσει το σύνολο του προοδευτικού χώρου της χώρας», ανέφερε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μαζί με τις επίσημες ανακοινώσεις για την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναμένεται να ανακοινώσουν και πλαίσιο δράσεων με κάποιες πολιτικές εκδηλώσεις, κλπ. Μπορεί ο νέος πολιτικός φορέας να είναι ένα βήμα που θα γίνει σε επόμενο χρόνο, ωστόσο έως τότε θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων. Το πλειοψηφικό κομμάτι της Νεολαίας που αποχώρησε κεντρικά το Σάββατο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συστρατευθεί με το νέο σχήμα, όπως και αρκετοί από όσους αποχωρούν. Ταυτόχρονα η ομάδα είναι σε επικοινωνία με πρόσωπα και δυνάμεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παπανδρέου: Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνιστούν απειλή για την ύπαρξη της Ευρώπης

Άδωνις Γεωργιάδης στο BBC: Η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά είναι η γνώμη 11 εκατομμυρίων Ελλήνων (Video)

Καταψηφίζει η αντιπολίτευση το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τους services

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15