search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:52
MENU CLOSE

«Εξωστρέφεια» Κασσελάκη, με αιχμές για τις αποχωρήσεις: Στην τελική ευθεία για ανακοινώσεις οι «11», κλειδώνουν απόψε όνομα, ρόλοι και δράσεις

28.11.2023 06:08
SYRIZA-NEW

Σε παράλληλες τροχιές κινούνται πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ από την μία, και οι αποχωρήσαντες, ανεξάρτητοι πλέον, βουλευτές από την άλλη, οι οποίοι είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Οι αποφάσεις για την συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα σχηματίσουν οι Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Τσακαλώτος θα οριστικοποιηθούν απόψε, σε «διαβούλευση» μεταξύ των 11 βουλευτών γύρω στις 8 το βράδυ. Αναμένεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις, πιθανόν το πρωί της Τετάρτης. Προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα και ιδίως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλα δείχνουν πως θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ την θέση του ενός από τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αναμένεται να αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για τη θέση του έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο τραπέζι είναι τα ονόματα του Νάσου Ηλιόπουλου, της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και της Θεανώς Φωτίου.

Υπάρχουν επίσης οι θέσεις του Γραμματέα και του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν, ενώ πιθανόν να κατανεμηθούν και κάποιες χρεώσεις στο σύνολο των «11».

Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας χθες στο Mega TV υποβάθμισε το θέμα των ρόλων λέγοντας ότι στόχος εδώ είναι να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα που «θα είναι ομάδα, όνομα και πράγμα».

Σε ό,τι αφορά το όνομα σίγουρα θα σηματοδοτείται το βασικό πολιτικό «πρόσημο» δηλαδή η Αριστερά και από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως για παράδειγμα «Σύγχρονη Αριστερά» ή «Οικολογική Αριστερά», κ.λπ. «Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε ένα στίγμα με σαφές πολιτικό πρόσημο ότι είμαστε μία δύναμη που βρίσκεται στον χώρο της ευρύτερης και πληθυντικής Αριστεράς, με σύγχρονο και νέο λόγο, η οποία θέλει να εκφράσει το σύνολο του προοδευτικού χώρου της χώρας», ανέφερε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης στην ίδια συνέντευξη στο Mega.

Σύγχρονη προοδευτική, αριστερή, οικολογική πρόταση

Πάντως στις δημόσιες δηλώσεις τους αλλά και στην χθεσινοβραδινή διαρροή η ομάδα των 11 περιγράφει τους βασικούς πολιτικούς προσδιορισμούς: «Στόχος του συντονισμού τους θα είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση».

Πέραν του ονόματος θα περιγράφουν και το πολιτικό τους στίγμα, και την εναλλακτική τους πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αν και πληρέστερα , αναμένεται να παρουσιαστούν στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός, θεωρούν «θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης».

Αναμένεται, τέλος, μαζί με τις επίσημες ανακοινώσεις για την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ανακοινώσουν και πλαίσιο δράσεων με κάποιες πολιτικές εκδηλώσεις, κλπ. Μπορεί ο νέος πολιτικός φορέας να είναι ένα βήμα που θα γίνει σε επόμενο χρόνο, ωστόσο έως τότε θα επιχειρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων. Το πλειοψηφικό κομμάτι της Νεολαίας που αποχώρησε κεντρικά το Σάββατο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συστρατευθεί με το νέο σχήμα, όπως και αρκετοί από όσους αποχωρούν. Ταυτόχρονα η ομάδα είναι σε επικοινωνία με πρόσωπα και δυνάμεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα είμαστε μόνοι μας οι 11» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά «προχωράμε (…)συνενώνοντας δυνάμεις και με άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια να εκφράσουμε τις κοινωνικές ανάγκες, με μια ολοκληρωμένη πρόταση».

Κασσελάκης: Προπαγάνδα των ΜΜΕ τα περί «μαζικών αποχωρήσεων»

Το θέμα των αποχωρήσεων και της τακτικής που ακολουθείται από τα μέλη που αποχωρούν, δηλαδή της εξόδου σε δόσεις, φαίνεται πως εξακολουθεί και ενοχλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταξύ. Χθες με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι οι αποχωρήσεις είναι ουσιαστικά αμελητέες ενώ την ίδια οι εισροές είναι αθρόες. «Επειδή υπάρχει μία μαζική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ για το “κύμα αποχωρήσεων” από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να δώσω τα ακριβή στοιχεία, χωρίς κανένα σχόλιο». Περαιτέρω ανέφερε πως «το τελευταίο 10ήμερο αποχώρησε από τις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 1,03% των μελών του κόμματος. Στον isyriza, είχαμε 152 email αποχώρησης και 758 νέες εγγραφές».

Εντατική… εξωστρέφεια

Κατά τα λοιπά, το μήνυμα της Κουμουνδούρου είναι «εξωστρέφεια», φυγή προς τα μπρος, αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, επικέντρωση στα προβλήματα της κοινωνίας, κλπ.

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης ακολούθησε ιδιαιτέρως πυκνό πρόγραμμα.

Συμμετείχε σε διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers), το οποίο όπως ανακοινώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει.

Επίσης, με αφορμή την συνέντευξη Σαμαρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη και για τον ελληνοτουρκικό διάλογο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε χειρισμούς με το βλέμμα στα εσωκομματικά και πως Μητσοτάκης και Σαμαράς έχουν μοιράσει ρόλους όπου ο ένας θέλει τον διάλογο με την γείτονα, ο άλλος όχι.

Με βάση αυτή την εκτίμηση και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκπέμπει προς την Τουρκία και τους ετέρους σήμα ότι δεν έχει συνεκτική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, εν όψει του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης συνάντησε το απόγευμα τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνις, στην πρεσβευτική κατοικία με τον οποίο είχε συνομιλία για τα ελληνοτουρκικά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Ακολούθως, είχε δείπνο με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε ταβέρνα στην Καστέλλα, με το οποίο έγινε το επόμενο βήμα για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Πράττω. Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια της θετικής ανταπόκρισης του Στέφανου Κασσελάκη σε επιστολή του Νίκου Κοτζιά στις αρχές Νοεμβρίου με την οποία πρότεινε συνεργασία των δύο χώρων.

Κάπου ενδιάμεσα, παραβρέθηκε στην 7η Απονομή των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο «Σταύρος Νιάρχος», όπου «έπεσε» πάνω στον Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο αντάλλαξαν αμήχανη χειραψία.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές Συντηρητικών στο BBC: Αδύνατη η συνάντηση με τον Σούνακ μετά τα όσα είπε ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά

Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ – Τα γλυπτά του Παρθενώνα αφορούν την ιστορία ενός ολόκληρου λαού

Τι είπαν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης για ΜμΕ και φορολογικό νομοσχέδιο σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αθηνών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:45