search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Ομάδα των «11»: Βήμα μπρος με την συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, συνεχίζεται η αναζήτηση για το όνομα – Ανακοινώσεις τη Δευτέρα

29.11.2023 06:03
omada 11 syriza 098- new

Με μικρά βήματα προχωρούν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το βράδυ γνωστοποίησαν την συγκρότησή τους σε Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όχι το όνομα που αυτή θα έχει.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα πιθανότατα σε συνέντευξη Τύπου που θα έχει χαρακτήρα ανοιχτής εκδήλωσης και όπου θα παρουσιαστεί και το πολιτικό πλαίσιο του νέου εγχειρήματος, το οποίο σε αυτή τη φάση θα έχει έκφραση μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως αναμενόταν, θα είναι ο επικεφαλής της νέας ΚΟ, ενώ τους υπόλοιπους κεντρικούς ρόλους αναλαμβάνουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά και η Πέτη Πέρκα ως Γραμματέας του οργάνου.

Προς το παρόν η Έφη Αχτσιόγλου δεν είναι στο πρώτο πλάνο, αν και μένουν ανοιχτοί δύο ρόλοι ακόμη, του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του εκπροσώπου Τύπου. Θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες και αυτοί οι ρόλοι, με ηρεμία, λέει στέλεχος της ομάδας, όμως η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το όνομα το οποίο κατά πληροφορίες δεν έχει καταλήξει.

Κεντρικό στοιχείο αναμένεται να είναι η λέξη «Αριστερά», δηλώνοντας το βασικό πολιτικό πρόσημο του εγχειρήματος. Από εκεί και πέρα συζητείται αν και πώς θα μπορέσουν να αποτυπωθούν  οι επιθετικοί προσδιορισμοί που δεν θέλουν να είναι ιδεολογικοί («ανανεωτική» και «ριζοσπαστική») υπό τη λογική ότι θα στένευαν πολιτικά την απεύθυνση της ΚΟ, τώρα, και του νέου φορέα στη συνέχεια. Στόχος είναι οι προσδιορισμοί να είναι πολιτικοί και να αντιστοιχούν στους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους που οι «11» θέλουν να απευθυνθούν.

«Όχι» σε συγκόλληση θραυσμάτων

Σε συνέντευξη του στο ρ/φ του ΣΚΑΙ χθες ο Αλέξης Χαρίτσης καταρχάς διευκρίνισε εκ νέου ότι δεν επιχειρείται εδώ να στηθεί ένας ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν επιθυμούμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ με την  τεχνητή συγκόλληση θραυσμάτων του παλιού».

Εξήγησε ότι επιδίωξη είναι «να συνενώσουμε δυνάμεις, από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, αλλά και από τα κοινωνικά κινήματα και την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να διαμορφωθεί ένας πολιτικός χώρος ο οποίος θα μπορέσει να εκφράσει ευρύτερα την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο και να λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος στην Δεξιά του κ. Μητσοτάκη». Και πρόσθεσε «Τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας δεν αντιμετωπίζονται με ουδέτερο πολιτικά τρόπο αλλά με ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο και με συγκροτημένες ιδεολογικές αρχές». Στο γεγονός ότι στόχος είναι ακριβώς το να δημιουργηθεί ένας ευρύς πολιτικός χώρος που θα όμως δώσει και τη μάχη των ευρωεκλογών, απέδωσε τα «προσεκτικά αλλά σταθερά βήματα» που κάνει η ομάδα.

Εμπειρία στους βασικούς κοινοβουλευτικούς τομείς

Υπενθυμίζεται πως οι 11 βουλευτές της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Πέτη Πέρκα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Σημειώνεται ότι οι 11 είναι πρόσωπα με εμπειρία σε όλους τους βασικούς κοινοβουλευτικούς τομείς: των Οικονομικών (Τσακαλώτος), Ανάπτυξης (Χαρίτσης), Εργασιακών (Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος), Υγείας (Φερχάτ, Ζειμπέκ), Παιδείας (Τζούφη), Πολιτισμού (Ανανγωστοπούλου), Δικαιοσύνης και Θεσμών (Τζανακόπουλος).

Εκδηλώσεις – προσκλητήριο

Στην συνάντηση που είχαν χθες νωρίς το βράδυ οι «11» (πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Θεανώς Φωτίου στα Εξάρχεια) αποφασίστηκε να γίνουν και μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων όπου θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, ενώ εντός Βουλής το πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί στον Προϋπολογισμό.

Στις εκδηλώσεις αυτές, αναμένεται πως θα δώσουν το «παρών» και πρόσωπα από τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, που προτίθενται να στηρίξουν το νέο εγχείρημα, αλλά δεν ανήκαν μέχρι πρότινος στον ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα, θα έχουν ένα χαρακτήρα προσκλητηρίου συμπόρευσης και μέτρησης δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Star: Νέα απρέπεια των Βρετανών – Απέσυραν την ασφάλεια του Μητσοτάκη μετά την ακύρωση του ραντεβού με Σούνακ – Damage control από Κάμερον

Κασσελάκης για έξωση 82χρονου: Αυτή είναι η «κοινωνική πολιτική» του κόμματος που χρωστάει πάνω από 400 εκατ. ευρώ

Αποχή των συμβολαιογράφων μέχρι 11 Δεκεμβρίου: «Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:49