search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:24
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Όλοι θέλουν εκεχειρία, εκτός από τον Νετανιάχου

29.11.2023 06:05
gaza polemos 543- new

H ατζέντα Νετανιάχου είναι ξεκάθαρη: ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί με δικαιολογία την εξουδετέρωση των πολιτικών και στρατιωτικών δομών της Χαμάς. Η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις για μόνιμη εκεχειρία, αλλά τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί ο Νετανιάχου έχουν άλλες προτεραιότητες.

Ωστόσο ο αναλυτής Σουλτάν Μπαρακάτ δηλώνει στο Al Jazeera ότι ο Νετανιάχου διακινδυνεύει να ενταθούν οι πιέσεις από διεθνείς παράγοντες, όσο επιμένει στην ίδια αδιάλλακτη στάση και το διακύβευμα θα είναι πλέον το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Το πολεμικό καθεστώς στο Ισραήλ, η κήρυξη πολέμου και κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξυπηρετεί καλά τη δική του πολιτική ατζέντα και την επιβίωσή του. Θα ήθελε να παραταθεί όσο γίνεται περισσότερο ο πόλεμος», λέει ο Μπαρακάτ, καθηγητής συγκρούσεων και ανθρωπιστικών μελετών στο πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa του Κατάρ. «Αμφιβάλω όμως κατά πόσο είναι σε θέση να επιστρέψει στον πόλεμο με την ίδια ένταση. Εννοώ ότι (η στάση του) έχει διχάσει την Ευρώπη… και φυσικά οι αραβικές γειτονικές χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την πίεση», πρόσθεσε.

Κατάρ: Το Ισραήλ η πιο σκληρή πλευρά στις διαπραγματεύσεις

Το Κατάρ που έχει αναλάβει κομβικό διαμεσολαβητικό ρόλο με στόχο την εκεχειρία «δείχνει» τον Νετανιάχου ως την πιο σκληρή πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «η σκληρότερη πλευρά» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που ούτως ή άλλως «είναι δύσκολη υπό κάθε έννοια».  

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στη Ντόχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «κάθε πλευρά έχει τις δικές τις αξιώσεις και επιφυλάξεις. Αλλά η πιο σκληρή πλευρά είναι το Ισραήλ».

Γκουτέρες: «Ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια για τους Παλαιστίνιους»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών με τις απόψεις του, επανήλθε λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι βιώνουν «ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια» στην ιστορία τους. Σε ανακοίνωση ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, που είναι σήμερα Τετάρτη, ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων της Χαμάς, καταδίκασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά τόνισε ότι αυτή «δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε επίσης την «προστασία των αμάχων και τον τερματισμό των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

UNICEF : «Απελπιστική» η κατάσταση στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, ο οποίος επισκέφτηκε την Λωρίδα της Γάζας, περιέγραψε την κατάσταση ως «απελπιστική» εξαιτίας των καταστροφών σε υποδομές και κατοικίες και την καταναγκαστική προσφυγιά για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους.

«Βλέπεις το ένα μετά το άλλο τα μπλοκ διαμερισμάτων να έχουν γίνει σωροί ερειπίων και τσιμέντου, ανατιναγμένα αυτοκίνητα… βλέπεις στα πρόσωπα των ανθρώπων τον πόνο, την θλίψη, που έχουν ριζώσει εδώ στην Γάζα», έγραψε ο εκπρόσωπος της UNICEF  στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:

Η Χαμάς παρέδωσε την πέμπτη ομάδα ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό 

Ινδία: Τέλος στο μαρτύριο για 41 εργάτες – Απεγκλωβίστηκαν από τη σήραγγα που ήταν παγιδευμένοι για 17 ημέρες (Videos)

Ερντογάν σε Γκουτέρες: Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:23