search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:46
MENU CLOSE

Τέρμα στον Γολγοθά των αναδρομικών προσδοκούν οι συνταξιούχοι

29.11.2023 06:30
APOSTOLIDIS

Με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι καιρός η κυβέρνηση να θέσει τέρμα στον Γολγοθά των αναδρομικών και να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι περικοπές για επικούρηση και δώρα. Από το 2015 παρά το ότι δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι, επειδή οι περικοπές του 2ου Μνημονίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές ακόμη και σήμερα οι συνταξιούχοι τρέχουν στα δικαστήρια.

Έγινε βέβαια μεγάλος περιορισμός στα χρήματα που έπρεπε να λάβουν οι συνταξιούχοι. Άλλες 4 Ολ. ΣτΕ χρειάσθηκαν για να περιορίσουν την 5ετία των αναδρομικών σε 11 μήνες, ένεκα του δημοσίου συμφέροντος!! Αλλά και οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών ενός 11μήνου η κυβέρνηση (ΕΦΚΑ) αντί να επιστρέψει σύνταξη, επικούρηση, δώρα, κατέβαλε το 2020 μόνο αναδρομικά για την σύνταξη και ο αγώνας για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, πάνω από 350.000 συνεχίζεται χωρίς τέλος.

Για την ιστορία από το 2011 το πρώτο Μνημόνιο, ως συνήγορος του συνταξιουχικού κόσμου προσπάθησα τουλάχιστον νομικά με δύσκολους δικαστικούς αγώνες να περιοριστούν σε έναν βαθμό οι περικοπές των μνημονίων, ποσά περικοπών που φτάνουν τα 100 δις. ευρώ. Ακόμη όμως βρισκόμαστε στα δικαστήρια παρά το ότι το νομικό ζήτημα έχει κριθεί επανειλημμένα σε αρκετές δίκες πιλοτικές στην Ολ. ΣτΕ.

Απευθύνθηκα στη νέα πολιτική ηγεσία Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη και Εργασίας – Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη να επιληφθούν του θέματος που ταλανίζει τα Δικαστήρια και τη Διοίκηση και ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους.

Ειδικότερα με υπόμνημα μου επεσήμανα τα ακόλουθα:

Στις 10.01.2020 εκδικάσθηκε πιλοτική δίκη σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ. Επιλέχθηκε για εκδίκαση η εκκρεμής ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με αρ. εισαγ. ΑΓ13133/16-09-2019, αγωγή των Βαδάση Ασπασίας κλπ. κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, η οποία είχε κατατεθεί από την δικηγορική μας εταιρεία. Επ’ αυτής εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ 1439/2020.

Στην σκέψη 12 της υπ’ αρ. 1439/2020 απόφασης Ολομ. ΣτΕ (σελ.36) αναφέρονται τα ακόλουθα: «Επειδή, στην παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου 1 του ν. 3900/2010, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 40 παρ. 2 του ν. 4055/2012, ορίζονται τα εξής:

«Μετά την επίλυση ζητήματος κατά τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων, οι υποθέσεις των οποίων είχε ανασταλεί η εκδίκαση, που θέτουν μόνο αυτό το ζήτημα, εισάγονται υποχρεωτικά προς κρίση σε συμβούλιο κατά τα άρθρα 34 Α και 34Β του π.δ. 18/1989 και 126 Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για τις υποθέσεις στις οποίες τίθενται εκτός από το άνω ζήτημα και λόγοι, που είναι προφανώς απαράδεκτοι ή αβάσιμοι. Εάν, μετά ταύτα, κατόπιν αιτήσεως διαδίκου εισαχθούν στο ακροατήριο, και το Δικαστήριο κρίνει σύμφωνα με τα κριθέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα δαπανήματα που, κατά τις ως άνω διατάξεις, επιβάλλονται στον διάδικο αυτόν, διπλασιάζονται».

Η υποχρεωτική εισαγωγή, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων σε συμβούλιο, μετά την επίλυση των ζητημάτων κατά τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, η οποία προβλέφθηκε προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια από μεγάλο αριθμό δικών, στις οποίες τίθενται τα ίδια ζητήματα με τα επιλυθέντα κατά τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, συμβάλλει στην γρήγορη επίλυση των σχετικών διαφορών, και δεν βλάπτει τον διάδικο, ο οποίος, πέραν του ότι έχει προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αντιμετωπίζει το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα που τίθεται στην υπόθεση του, έχει, εν πάση περιπτώσει, τη δυνατότητα να ζητήσει τη συζήτηση της υποθέσεως του στο ακροατήριο».

Το 2022 εισήχθη στην επταμελή σύνθεση του ΣτΕ, ως πιλοτική δίκη, προδικαστικό ερώτημα, που καθυστέρησε εκ νέου την εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων. Η εκδίκαση αυτού του προδικαστικού ερωτήματος και η έκδοση της υπ’ αριθμ. 1342/2023 απόφασης, δημιούργησε μεγάλη καθυστέρηση στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία έδιναν οίκοθεν συνεχείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούσαν. Για τους γνωρίζοντες πιστεύουμε ότι η αρνητική έκβαση της νομικής αυτής υπόθεσης ήταν προδιαγεγραμμένη.

Για να μην υπάρξουν συγχύσεις η απόφαση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο να χορηγηθούν τα αναδρομικά του 11μηνου (2015-2016) για επικούρηση και δώρα εντόκως.

Η επίλυση αυτού του ζητήματος που αφορά χιλιάδες δικαιούχους θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και θα σταματήσει η ταλαιπωρία 350.000 δικαιούχων που αγωνίζονται δικαστικά από το 2015. Επιμένουμε βάσιμα ότι όταν μάλιστα το νομικό ζήτημα έχει επανειλημμένα κριθεί από αλλεπάλληλες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Κάνουμε έκκληση προς τη νέα πολιτική ηγεσία πρωτίστως του Υπουργού Εργασίας, αλλά και της Δικαιοσύνης να δώσουν άμεση λύση στο θέμα, εξυπηρετώντας άμεσα το δημόσιο συμφέρον με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και να αποδώσουν στους δικαιούχους αυτά που το ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει.

Η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από αγωγές 350.000 συνταξιούχων είναι μία τεράστια υπόθεση με ενδιαφέρον νομικό-δικαστικό (για το νόημα των πιλοτικών δικών) και πολιτικό και κοινωνικό για τους δικαιούχους.

Θεωρούμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία οφείλει νομικά, κοινωνικά και πολιτικά να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση της υπόθεσης και αν δεν δοθεί λύση οι δικαστικοί αγώνες θα συνεχιστούν για άλλα 3 ή 4 χρόνια. «Τύφλα» να έχουν τα αποτελέσματα των πιλοτικών δικών θεωρούμε μείζον ζήτημα επανεξέτασης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στα πλαίσια των ως άνω νομικών διατάξεων και δικαστικών αποφάσεων, αιτούμεθα, με σχετική εγκύκλιο, να ενημερωθούν όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για την επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων προς κρίση σε Συμβούλιο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια από το μεγάλο αριθμό δικών και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι χιλιάδες δικαιούχοι από τους πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

Αιτούμεθα να επιληφθείτε αρμοδίως για ένα μείζον ζήτημα που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγές και που οι υποθέσεις τους απασχολούν την Διοικητική Δικαιοσύνη εδώ και δέκα χρόνια.

Και προς τον Υπουργό Εργασίας εισηγήθηκα με τροπολογία να επιστραφούν εντόκως οι περικοπές του 11μήνου εντόκως εφάπαξ επικούρησης και δώρων, σε όσους έχουν κάνει αγωγές και στους άλλους δικαιούχους που δεν έχουν κάνει αγωγές η επιστροφή των αναδρομικών να γίνει εντός μιας 3ετίας σταδιακά, σημειωτέον ότι σε 5ετία είχαμε ρυθμίσει παλιότερα το ΛΑΦΚΑ.

Με την καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους εξυπηρετείται πολλαπλά τόσο κύρια το δημόσιο συμφέρον όσο και το ιδιωτικό συμφέρον των δικαιούχων. Να μπει τέρμα στον Γολγοθά των αναδρομικών και στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Προσδοκούμε ότι μετά από πολλά χρόνια (2015-2023) οι διοικούντες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες σε σωστή κατεύθυνση και θα λύσουν τα εύλογα δίκαια αιτήματά των συνταξιούχων.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος, Πρώην Αντιπρόεδρος Βουλής

Διαβάστε επίσης:

Ας μην βιαζόμαστε να προδιαγράψουμε τις πολιτικές δυναμικές 

Η απρέπεια ως ίδιον των ανεπαρκών

Να γίνουμε πιο δυνατοί, χαράζουμε νέα πολιτική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:44