search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 04:48
MENU CLOSE

Ισραήλ: Παράτασης της εκεχειρίας – στο παρά πέντε – κατά μια ημέρα – Ξανά ο Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

30.11.2023 17:00
gaza ekexeiria 876- new

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την τελευταία στιγμή την Πέμπτη να παρατείνουν την εκεχειρία για έβδομη ημέρα, ενώ οι μεσολαβητές συνεχίζουν τις συνομιλίες για περαιτέρω παράταση προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι και να εισαχθεί μεγαλύτερη βοήθεια στη Γάζα.

Η εκεχειρία σταμάτησε τους βομβαρδισμούς και επέτρεψε κάποια ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αφού μεγάλο μέρος της παράκτιας επικράτειας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων μετατράπηκε σε ερείπια σε μια σφοδρή ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ως αντίποινα για την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σε ισραηλινό έδαφος.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ χαρακτήρισε περαιτέρω απόδειξη της ανάγκης να καταστρέψει τους μαχητές.

Το Ισραήλ, το οποίο ζήτησε από τη Χαμάς την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων την ημέρα για να διατηρήσει την εκεχειρία, είπε ότι έλαβε την τελευταία στιγμή μια λίστα με αυτούς που θα αφεθούν ελεύθεροι την Πέμπτη, επιτρέποντάς της να ακυρώσει τα σχέδια για επανέναρξη των μαχών τα ξημερώματα.

«Υπό το πρίσμα των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχίσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και με την επιφύλαξη των όρων του πλαισίου, η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε δήλωση, που κυκλοφόρησε λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της εκεχειρίας νωρίς το πρωί.

Η Χαμάς, η οποία απελευθέρωσε 16 ομήρους την Τετάρτη, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους, είπε επίσης ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί για έβδομη ημέρα.

Δύο Ισραηλινοί που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς παραδόθηκαν σε μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας και βρίσκονται «καθ’ οδόν προς το Ισραήλ», ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Από την Παρασκευή, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απελευθερώνει περίπου δέκα ομήρους κάθε μέρα και το Ισραήλ αποφυλακίζει τριπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. «Και άλλοι Ισραηλινοί όμηροι θα παραδοθούν στην ΔΕΕΣ μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της τρίτης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου, είπε ότι η εκεχειρία «παράγει αποτελέσματα. Είναι σημαντική και ελπίζουμε ότι μπορεί να συνεχιστεί».

«Είδαμε την τελευταία εβδομάδα την πολύ θετική εξέλιξη των ομήρων που επιστρέφουν στα σπίτια τους, επανενώνονται με τις οικογένειές τους. Και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί σήμερα», είπε. «Επιτρέπει επίσης την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αθώους πολίτες στη Γάζα που τη χρειάζονται απεγνωσμένα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Μπλίνκεν είπε επίσης στους Ισραηλινούς να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων μόλις ξαναρχίσει ο πόλεμος.

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: «Έχω ορκιστεί να εξαλείψω τη Χαμάς, τίποτα δεν θα μας σταματήσει»

«Μόλις ολοκλήρωσα μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, λίγο αφότου οι δολοφόνοι της Χαμάς δολοφόνησαν ανθρώπους στην Ιερουσαλήμ», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του: «Του είπα ότι είναι η ίδια Χαμάς που διέπραξε τη φρικτή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και η ίδια Χαμάς που προσπαθεί να μας δολοφονήσει παντού. Του είπα πως έχουμε ορκιστεί, ότι έχω ορκιστεί να εξαλείψω τη Χαμάς. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε τρεις στόχους: Την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς και την διασφάλιση ότι καμιά άλλη παρόμοια απειλή δεν θα έρθει ποτέ ξανά από την Γάζα»

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΜΜΕ της Αιγύπτου ανέφεραν ότι μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ εργάζονται για την περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας κατά δύο ημέρες.

Με λιγότερες Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά να έχουν μείνει αιχμάλωτα, η παράταση της εκεχειρίας θα μπορούσε να απαιτήσει τον καθορισμό νέων όρων για την απελευθέρωση των ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών.

Το Ισραήλ θα πιέσει για την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών ομήρων ως μέρος της τρέχουσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς πριν από τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ενήλικων ανδρών και ομήρων στρατιωτών, δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Έχουμε μια συμφωνία, η συμφωνία αφορά παιδιά και γυναίκες. Γνωρίζουμε τα ονόματα όλων των παιδιών και όλων των γυναικών που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν δεχόμαστε ότι η Χαμάς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται… ή ότι θα είχε πρόβλημα να τους βρει», λέει ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ «δεν θα εγκαταλείψει 27 ανθρώπους για να συζητήσει μια νέα συμφωνία που επίσης θα παραβιαζόταν με τον ίδιο τρόπο», λέει ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στους απαχθέντες Ισραηλινούς που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί. Η Χαμάς φέρεται να είναι πρόθυμη να παρατείνει περαιτέρω την κατάπαυση του πυρός, που διανύει την έκτη ημέρα της και πρόκειται να λήξει αύριο το πρωί.

Εάν η Χαμάς μπορέσει να απελευθερώσει όλες τις εναπομείνασες γυναίκες και παιδιά, «θα είμαστε περισσότερο από πρόθυμοι να συζητήσουμε για τις άλλες ομάδες που είναι ακόμα εκεί», προσθέτει ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος απορρίπτει επίσης τις αναφορές για μια συμφωνία «όλα για όλους», σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα απελευθέρωνε όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας με αντάλλαγμα τους εναπομείναντες ομήρους και τον τερματισμό του πολέμου.

«Δεν γνωρίζουμε μια τέτοια πιθανότητα. Αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει τέτοια προσφορά», λέει ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

Εμπρηστικό άρθρο της Sun: «Η αποτυχημένη» φον ντερ Λάιεν, «οι Έλληνες που σκούζουν για τα μάρμαρα» και το Brexit

Ιερουσαλήμ: Η Χαμάς ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για την επίθεση με τους 3 νεκρούς (video/photos)

Χένρι Κίσινγκερ: Ο άνθρωπος που λάτρευε τις χούντες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05