search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:52
MENU CLOSE

Ισραήλ: Διπλωματικός «πυρετός» γύρω από την παράταση της εκεχειρίας – Δολοφονήθηκαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

29.11.2023 16:34
gaza

Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονταν μέσω διαμεσολαβητών την Τετάρτη για άλλη μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, ενώ απομένουν μόνο λίγες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την επανέναρξη των μαχών, μετά από μια εξαήμερη παύση.

Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων ενημερώθηκαν την Τετάρτη για τα ονόματα εκείνων που πρόκειται να απελευθερωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ Kan, η τελευταία ομάδα που θα απελευθερωθεί βάσει της εκεχειρίας, εκτός εάν οι διαπραγματευτές καταφέρουν να την παρατείνουν.

Οι ηγέτες της Χαμάς της Γάζας δημοσίευσαν μια λίστα με 15 γυναίκες και 15 εφήβους που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές ως αντάλλαγμα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της εκεχειρίας η λίστα περιλαμβάνει Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, καθώς και κατοίκους κατεχόμενων εδαφών.

Στη λίστα είναι η Αχέντ Ταμίμι, η 22χρονη Παλαιστίνια που συνελήφθη ως ύποπτη υποκίνησης βίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι παρά την προθυμία και από τις δύο πλευρές να παραταθεί η εκεχειρία, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με μεσολαβητές την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εϊλόν Λέβι είπε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε αυτούς τους ομήρους. Τίποτα δεν επιβεβαιώνεται μέχρι να επιβεβαιωθεί», είπε ο Λέβι στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. «Μιλάμε για πολύ ευαίσθητες διαπραγματεύσεις από τις οποίες κρέμονται ανθρώπινες ζωές».

Μόλις τελειώσει η απελευθέρωση των ομήρων, οι μάχες θα ξαναρχίσουν, είπε: «Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με το τέλος της Χαμάς».

Ένα 8χρονο παιδί και ένας 15χρονος έφηβος σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού

Ένα αγόρι 8 ετών και ένας έφηβος ηλικίας 15 ετών σκοτώθηκαν σήμερα από τον ισραηλινό στρατό στην Τζενίν, πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε έναν 12χρονο στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαλαζόν, στη Ραμάλα, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή ΜΚΟ Club des prisonniers.

Στην Τζενίν, το υπουργείο αναφέρει πως «τα δύο παιδιά, ο Άνταμ αλ Γκουλ, 8 ετών και ο Μπάσεμ Άμπου ελ Γουάφα, ηλικίας 15 ετών, σκοτώθηκαν από σφαίρες του (ισραηλινού) κατακτητή».

Ένας αξιωματούχος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελίνου διευκρίνισε, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το παιδί και ο έφηβος βρίσκονταν «σε έναν δρόμο κάθετο στη μεγαλύτερη λεωφόρο στο κέντρο της Τζενίν», σε μια ζώνη όπου θεωρητικά απαγορεύεται η πρόσβαση στον ισραηλινό στρατό, καθώς τελεί υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σε πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας από κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας διακρίνεται ένα παιδί να πέφτει χτυπημένο από μια σφαίρα, σε έναν δρόμο ενώ άλλα παιδιά τρέχουν να σωθούν.

Σε άλλες εικόνες διακρίνεται ένας έφηβος, ο οποίος δέχεται πυρά. Ενώ σφαίρες πέφτουν τριγύρω του, εκείνος καταρρέει και μοιάζει να καλεί σε βοήθεια, ενώ άλλοι πέντε έφηβοι τρέχουν για να κρυφτούν πίσω από αυτοκίνητα ή μέσα σε ένα κατάστημα. Το αγόρι, πεσμένο στο έδαφος, δίνει μάχη για τη ζωή του για τουλάχιστον μισό λεπτό.

Σε ερώτηση του AFP, ο ισραηλινός στρατός είπε πως «επιβεβαιώνει» αυτές τις πληροφορίες.

Εντούτοις, έκανε λόγο για μια νυχτερινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, κατά τη διάρκεια της οποίας «σκότωσε δύο υψηλόβαθμους τρομοκράτες», ο ένας εκ των οποίων αναζητείτο για δύο επιθέσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν Ισραηλινοί.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έκανε γνωστό πως διέσωσε 6 Παλαιστινίους που τραυματίστηκαν από σφαίρες, κατά τη διάρκεια αυτής της επιδρομής.

Στη Τζαλαζόν, ο πατέρας του Καρίμ Γκαουάνμεχ, 12 ετών, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δέχθηκε μια «κλήση κατά τη διάρκεια της νύχτας», την οποία έκανε ο αδελφός του παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών.

«Ένας αξιωματικός είπε: είτε ο Καρίμ έρχεται τώρα και τον συλλαμβάνουμε, είτε μας τον φέρνετε αύριο το πρωί», αφηγήθηκε ο Μαχμούντ Γκαουάνμεχ, επικαλούμενος τον αδελφό του.

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να παρουσιαστώ μαζί του το πρωί, πίστευα ότι θα ήμουν μαζί του για την ανάκρισή του, όμως ο αξιωματικός μου είπε να επιστρέψω στο σπίτι μου», συνέχισε, χωρίς να διευκρινίζει για τι ακριβώς κατηγορείται ο γιος του.

Εκεί, επίσης, ο ισραηλινός στρατός δεν θέλησε να σχολιάσει προς το παρόν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν δύο υψηλόβαθμους διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο IDF ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δολοφόνησε τον Μουχάμαντ Ζαμπεΐντι, τον γιο του κρατούμενου ασφαλείας Ζακαρία Ζαμπεΐντι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Mohammad Zabeidi – ανώτερος ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ – ενεπλάκη σε δύο επεισόδια με πυροβολισμούς τον Μάιο στα οποία ένας άμαχος σκοτώθηκε και στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο IDF πρόσθεσε ότι το όνομά του εμφανίστηκε στις έρευνες ως ύποπτος για την προμήθεια οχημάτων σε τρομοκράτες.

Ο στρατός ανέφερε ότι ο Ισραηλινός Στρατός περικύκλωσε το κτίριο όπου βρισκόταν ο Ζαμπεΐντι μαζί με άλλους και πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση του.

Μετά από έρευνα στην περιοχή, οι δυνάμεις εντόπισαν τις σορούς του Ζαμπεΐδη και ενός ακόμη ατόμου. Στην επιχείρηση συνελήφθησαν 17 καταζητούμενοι και κατασχέθηκαν όπλα, γεμιστήρες και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Ο IDF ανακοίνωσε ότι από την αρχή του πολέμου, περισσότεροι από 2.000 καταζητούμενοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη, 1.100 από αυτούς συνδέονται με τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Αυτοί είναι οι πιο επιδραστικοί άνθρωποι στην Ευρώπη – Οι αποτελεσματικοί, οι ονειροπόλοι και οι ταραξίες

Σούνακ για Μητσοτάκη: «Ήθελε να τραβήξει την προσοχή σε θέματα του παρελθόντος» – «Προσπάθησες να τον γελοιοποιήσεις» του είπε ο Στάρμερ

Σάνα Μαρίν: Νεά ζωή μετά την πολιτική – Σέξι πόζες με μαγιό και ανέμελες στιγμές! (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:50