search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 19:49
MENU CLOSE

«Στα βαθιά» οι «11»: Μετρούν τις δυνάμεις τους χωρίς ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα – Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εγχειρήματος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2310
30/11/2023
30.11.2023 06:21
xaritsis-11

«Στα βαθιά» κολυμπούν πλέον οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τάσεις (Ομπρέλα και 6+6) και πλέον συγκροτούν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα και νέο πολιτικό φορέα προσεχώς.

Την Δευτέρα θα γίνει γνωστό και το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της οποίας θα ηγείται ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στο τιμόνι θα βρίσκονται επίσης οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αλλά και η Πέτη Πέρκα ως Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε ό,τι αφορά το όνομα, το οποίο δεν έχει ακόμη καταλήξει, αναμένεται να έχει κεντρικό στοιχείο την λέξη «Αριστερά», χωρίς όμως τους ιδεολογικούς προσδιορισμούς «ριζοσπαστική» ή/ και «ανανεωτική».

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πλέον, η ομάδα αυτή θα μετρήσει τις δυνάμεις της και την επιρροή των πολιτικών της θέσεων και των ιδεολογικών της αναφορών στην ελληνική κοινωνία, τις δυνατότητές της να παράξει πολιτική και να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτό για την νέα γενιά στελεχών που μπαίνει μπροστά – Αλέξη ΧαρίτσηΝάσο ΗλιόπουλουΈφη ΑχτσιόγλουΔημήτρη Τζανακόπουλο –  έχει ήδη κοινοβουλευτική και κυβερνητική εμπειρία, έχει επομένως συσσωρεύσει ένα πολιτικό κεφάλαιο, έχει γράψει αρκετά χιλιόμετρα στην πολιτική και ταυτόχρονα έχει μέλλον και δρόμο ακόμη μπροστά της.

Άλλωστε ένας από τους λόγους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η έγνοια του να διασώσουν αυτό το πολιτικό κεφάλαιο που, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, μετρήθηκε και δεν έλαβε αμελητέο ποσοστό εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, με υποψήφια την Έφη Αχτσιόγλου έλαβε το 44% ή 58.425 ψήφους, από τα συνολικά 132.710 έγκυρα ψηφοδέλτια του δεύτερου και τελικού γύρου της 24ης Σεπτεμβρίου. Κάτι που συχνά έδειξε να το ξεχνά ή να το παραβλέπει η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η περί αυτήν ηγετική ομάδα, επιμένοντας να τονίζει την προσέλευση των περίπου 150.000 μελών στον πρώτο γύρο ωσάν αυτό να σήμαινε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μένει να φανεί στην πορεία αν και άλλα πρόσωπα από τη νεότερη γενιά ενός δυναμικού με πολιτική ή κοινωνική παρέμβαση που είτε έχουν περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, είτε όχι, θα συμπλεύσουν με το υπό διαμόρφωση σχήμα, όπως για παράδειγμα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος από τις τελευταίες εκλογές και ύστερα έχει επιστρέψει στο προσκήνιο (ως υποστηρικτής της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου και στη συνέχεια συνομιλητής των 6+6). Είναι δε δημόσια ομολογημένη η επιθυμία μια συνεργασίας με τον Πέτρο Κόκκαλη εν όψει ευρωεκλογών.

Τεχνοκρατική γνώση, ομαδικό πνεύμα

Σε ό,τι αφορά λοιπόν το νέο σχήμα, μερικές βασικές παρατηρήσεις είναι οι εξής:

-Ο Αλέξης Χαρίτσης, και με δεδομένο ότι η Έφη Αχτσιόγλου συνειδητά επέλεξε να μείνει πιο πίσω, επιλέχθηκε τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ καθώς θεωρείται ότι διαθέτει εμβέλεια στο ευρύ προοδευτικό κέντρο, στοιχείο που ενδεχομένως λείπει από τα άλλα στελέχη, έχει τεχνοκρατική γνώση και εμπειρία και εκπέμπει σοβαρότητα. Ο ίδιος δείχνει να έχει πνεύμα ομαδικού «παίκτη» και δημόσια δηλώνει ότι στόχος είναι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα να είναι «ομάδα όνομα και πράγμα» και παίρνει αποστάσεις από λογικές «αρχηγισμού».

-Οι «11» εκπέμπουν το μήνυμα ότι δεν θέλουν να φτιάξουν ένα νέο κόμμα του 3% («κατηγορία» που επί μακρόν ακολουθούσε την Ομπρέλα) που θα αρκείται στο να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά ότι στόχος είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Αναγνωρίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος αυτός δείχνει μεγαλεπήβολος, από την άλλη θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι επιδίωξή τους είναι να εκπροσωπήσουν έναν ευρύ πολιτικό χώρο από την ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, όπου θεωρούν ότι υπάρχει πολιτικό κενό αυτή τη στιγμή.

-Εκπέμπεται, επίσης, το μήνυμα ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα και στην συνέχεια ο νέος φορέας, ούτε θα ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα του επιτίθεται (πέραν της θεμιτής πολιτικής κριτικής) ούτε θα επιδιώξει να είναι ένας «αυθεντικός» ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε ως τώρα στη θέση του σημερινού, αλλά και ούτε θα ετεροκαθορίζεται  από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανταγωνισμός

Πάντως ανεξαρτήτως όσων λέγονται ένας ανταγωνισμός θα είναι μοιραίος και ήδη επισημαίνεται ότι το βάρος θα δοθεί στο πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που δεν υπήρχε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αφήνεται η αιχμή ότι πορεύεται με συνθήματαρηχές διακηρύξεις και θολά μηνύματα.

Επίσης, καθώς η διάσπαση είναι ακόμη νωπή και η διαχείρισή της τρέχει και από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από τους αποχωρήσαντες, τα στελέχη των 11 στην προ ημερών επίθεση Κασσελάκη ότι «έφυγαν επειδή έχασαν τις καρέκλες» απαντούν αναδεικνύοντας την αντίφαση ανάμεσα σε αυτό τον ισχυρισμό και την παραδοχή του νυν προέδρου ότι τους πρόσφερε θέσεις και ρόλους.  Τις προηγούμενες μέρες, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ουκ ολίγες φορές ότι ακριβώς επειδή δεν τους ενδιέφεραν οι καρέκλες αλλά το πολιτικό περιεχόμενο, αποχώρησαν. «Εάν θέλαμε απλά και μόνο καρέκλες θα μπορούσαμε να δεχτούμε τις θέσεις που μας προτάθηκαν, να κάτσουμε σιωπηλά και να βλέπουμε να εκφυλίζεται ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος».

Πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στο μεταξύ, στην πρώτη του παρέμβαση με την ιδιότητα του προέδρου της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία άμεσα. Διαφορετικά, διεμήνυσε, αν αποδειχτεί δέσμιος των συντηρητικών φωνών εντός της ΝΔ, τότε ο ίδιος δεσμεύεται «ως επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, ότι θα δώσουμε τη μάχη εντός και εκτός Βουλής για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα». Προανήγγειλε δε πως «αν η κυβέρνηση συνεχίσει στο δρόμο των αναβολών, θα καταθέσουμε άμεσα σχετική νομοθετική πρόταση». 

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Αποχώρησε στη μέση της ΠΓ αλλά κάλεσε τα μέλη της για ποτό στο κέντρο – Ενόχληση Τεμπονέρα, Ραγκούση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις – Ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία

Τσούνης: Η Ελλάδα ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 19:49