search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:43
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Ο Πόρος το νέο «πράσινο» νησί της Ελλάδας – Μικρά ηλεκτρικά πλοία θα μεταφέρουν τους επισκέπτες

01.12.2023 16:28
POROS2
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του ΥΠΕΝ ανακοίνωσαν σήμερα ότι το νέο νησί που θα γίνει GR-Eco Island θα είναι ο Πόρος στα πλαίσια συνεργασίας με τη Masdar των Εμιράτων. Ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση «Unveiling the next GR – Eco Island», που διοργανώνεται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι, μίλησε για τον μετασχηματισμό του νησιού το οποίο θα είναι το τρίτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα.

Νωρίτερα εξαλλλου η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε από το Ντουμπάι πως ο Πόρος είναι το τρίτο «πράσινο» ελληνικό νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV πως σήμερα θα αποκαλυφθεί το τρίτο πράσινο ελληνικό νησί.

Στόχος η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και η αντικατάσταση των μικρών πλοίων

Όπως είχε δηλώσει η κυρία Σδούκου, στόχος είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η αντικατάσταση των μικρών πλοίων που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και η αντικατάσταση του στόλου των δημόσιας χρήσης οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη φορτιστών. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία, με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Οι παρεμβάσεις στον Πόρο θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, του Άμπου Ντάμπι.

Σε σχετική παρουσίαση στο ελληνικό περίπτερο της COP28, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το παράδειγμα των ελληνικών «πράσινων» νησιών είναι σημαντικό μεταξύ άλλων λόγω της ενεργού ανάμειξης των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αστυπάλαια έχει καταστεί διάσημη από τη διαδικασία αυτή, με αύξηση των τουριστικών ροών, ενώ υπογράμμισε ότι η μικρή απόσταση που χωρίζει το νησί του Πόρου από την ενδοχώρα καθιστά εύκολη την απανθρακοποίηση της πορθμειακής γραμμής.

Προς μετασχηματισμό το νησί του Πόρου – Τι αλλάζει

«Θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα συνάψουμε συμφωνία για τον μετασχηματισμό του Πόρου, ενός μικρού νησιού κοντά στην Αθήνα. Ο εξηλεκτρισμός μιας μικρής απόστασης είναι πολύ πιο εύκολος. Επειδή ο Πόρος είναι προορισμός γιοτ, θα πειραματιστούμε και με λύσεις περιβαλλοντικές που λαμβάνουν χώρα στα εν λόγω σκάφη.

Δεν μπορούμε να έχουμε ηλεκτρικά μηχανάκια σε όλα τα νησιά. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάποιους στόχους πολύ νωρίτερα.

Θα είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο project» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα για τον Πόρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στόχος είναι το νησί να καταστεί περισσότερο ενεργειακά αποδοτικό, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών μέσω ΑΠΕ. Για αυτό τον σκοπό σχεδιάστηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε συνεργασία με τη Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θα υπάρξουν μέτρα για προώθηση της «έξυπνης» κατανάλωσης ενέργειας από κατοίκους και επισκέπτες.
  • Η απανθρακοποίηση της πορθμειακής γραμμής, με ένα νέο ηλεκτρικό πλοίο και μετατροπή μικρών επιβατικών φέρι σε ηλεκτροκίνητα.
  • Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, με αντικατάσταση των δημοσίας χρήσης οχημάτων με ηλεκτρικά. Θα εγκατασταθεί μια νέα «πράσινη» υπηρεσία παράδοσης αγαθών με ηλεκτρικά φορτηγά οχήματα, ενώ θα αναπτυχθεί δίκτυο φορτιστών.
  • Θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία με κατάλληλη διαχείριση των απορριμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Πόθεν έσχες: Παράταση υποβολής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024

Επιμένει ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Θέμα νόμου η παραμονή τους στο Λονδίνο

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα κόκκινα δάνεια και στους servicers

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34