search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:55
MENU CLOSE

Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Σχεδόν ένας στους τρεις πιστεύει ακόμα ότι ο ιός μεταδίδεται με την αγκαλιά και το φιλί

01.12.2023 09:43
aids_hiv_new

Σαράντα χρόνια μετά την εμφάνιση του AIDS στον κόσμο και όπως φαίνεται εξακολουθεί να είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία η αντίληψη του ο ιός μεταδίδεται με την αγκαλιά και το φιλί.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η φετινή καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή είναι: «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!

Στόχος της καμπανιάς είναι να επιχειρήσει να καταρρίψει νοοτροπίες και στερεότυπα του παρελθόντος, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Η καμπάνια βασίζεται στα στοιχεία που καταδεικνύουν την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV, φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις που έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ‘80 και ’90 και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα γύρω από τον ιό.

Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες, παράγουν διακρίσεις και συντηρούν τα στερεότυπα στη συλλογική συνείδηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης σχετικά με τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις της ελληνικής κοινωνίας για την HIV λοίμωξη, που διενεργήθηκε από την Metron Analysis για τη Gilead Sciences Hellas (Οκτώβριος 2021), ακόμη και σήμερα το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV είναι δυσβάσταχτο.

Ενδεικτικά:

Το 29% του ελληνικού κοινού τους αντιμετωπίζει ως κίνδυνο για την κοινωνία.

1. Το 68% δηλώνει ότι δε θα σύναπτε κάποια σχέση με άτομο που ζει με τον ιό.

2. Το 63% αγνοεί πως τα άτομα που ζουν με HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής (U=U) δηλαδή Undetectable και Untransmittable, δηλαδή μη ανιχνεύσιμος και μη μεταδοτικός.

Η εξίσωση αυτή καταδεικνύει πως είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ένα άτομο που ζει με τον HIV, λαμβάνει την αντιρετροϊκή θεραπεία του και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δεν μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον ιό, ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. 

Βασικό αίτιο των στρεβλών αυτών αντιλήψεων αποτελεί το έλλειμμα πληροφόρησης για τον HIV που, με τη σειρά του, οδηγεί στη συντήρηση στερεοτύπων που «επιβιώνουν» για τέσσερις δεκαετίες, παρά τη ραγδαία επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί.

AIDS και η άγνοια της ελληνικής κοινωνίας

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν με εμφατικό τρόπο το μέγεθος της κοινωνικής άγνοιας:

  • το 41% του ελληνικού κοινού πιστεύει ότι ο HIV μεταδίδεται από την κοινή χρήση τουαλέτας,
  • το 36% μέσω της αγκαλιάς ή του φιλιού και
  • το 24% από τσιμπήματα κουνουπιού.

Μέσα από τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα, επιβεβαιώνεται η ανάγκη της «σοβαρής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης του κοινού και της καταπολέμησης του στίγματος που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV», σημειώνουν τα μέλη της Θετικής Φωνής.

Στο πλαίσιο αυτό, με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90, τέσσερα αγαπημένα πρόσωπα –η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος– αφιλοκερδώς ενώνουν τις φωνές τους με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή και μας προτρέπουν να δώσουμε τέλος στις διακρίσεις και στο στίγμα.

Δείτε τα βίντεο της καμπάνιας και ενημερωθείτε για τον HIV στο www.positivevoice.gr/90s.

Διάβαστε επίσης:

Κορωνοϊός: 45 νεκροί την τελευταία εβδομάδα – 1 θάνατος από γρίπη, αυξήθηκαν κρούσματα και διασωληνωμένοι

Η ΒΙΑΝΕΞ και το Be-Live ενώνουν τις δυνάμεις τους και στηρίζουν ζευγάρια της περιφέρειας που θέλουν να γίνουν γονείς

ΕΣΥ: 15χρονη σώθηκε από εγκεφαλικό χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05