search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:36
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Τραύματος – Ποια νοσοκομεία πληρούν τις προϋποθέσεις

01.12.2023 13:08
EKAB NEW

Στην τελική ευθεία είναι το σχέδιο νόμου για τα 16 Κέντρα Τραύματος σε αντίστοιχα νοσοκομεία ανά τη χώρα μας που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στο νομοσχέδιο αναφέρονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία αυτών των Κέντρων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. 

Στόχος είναι η ταχεία διάσωση και μεταφορά του πολυτραυματία, από τον τόπο του ατυχήματος απευθείας στο Κέντρο Τραύματος, όπου θα τον περιμένει μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα που θα αναλάβει όλες τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και το χειρουργείο έτσι ώστε να μην χάνεται καθόλου χρόνος.

Αναλυτικά τα 16 Κέντρα Τραύματος θα δημιουργηθούν σε μεγάλα Νοσοκομεία αναφορά ή Νομαρχιακά που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των νοσοκομείων είναι  μεταξύ άλλων :

Θα έχουν ταχεία οδική πρόσβαση, ( κοντά στις εθνικές οδούς)

θα είναι κοντά σε ελικοδρόμιο (αναμένεται να δημιουργούν 6 βάσεις ελικοδρόμιων ανά τη χώρα)

θα έχουν τη δυνατότητα υποδοχής πολυτραυματίων σε 24ωρη βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρόκειται για νοσοκομεία που θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές αλλά και συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες όπως μεταξύ άλλων :

Οργανωμένη αίθουσα αναζωογόνησης δίπλα στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών, 

Τουλάχιστον 2 χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες,

Αξονικό και μαγνητικό τομογράφο

 Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,

Εξειδικευμένο προσωπικό που θα υποδέχεται και θα αναλάβει τον πολυχρηματία ( γενικούς χειρουργούς, νευροχειρουργούς, ενατικολόγους, ακτινολόγους ιατρικής απεικόνισης, αναισθησιολόγους κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες  τα οκτώ από τα 16 Κέντρα Τραύματος είναι ήδη ενταγμένα στη χρηματοδότηση που αφορά την ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετεκπαίδευση Ελλήνων γιατρών στο καλύτερο Κέντρο Τραύματος του κόσμου

Το ίδιο σχέδιο, όμως, περιλαμβάνει και τη μετεκπαίδευση ιατρών στη χειρουργική τραύματος με πόρους και οργανωτική στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω πενταετές πρόγραμμα TraumaEd.

Το πρόγραμμα αντιμετώπισης του τραύματος προσφέρει υποτροφίες σχετικά με το τραύμα, στο εκπαιδευτικό κέντρο τραύματος του φημισμένου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Chris Hani Baragwanath στη Νότια Αφρική, που θα παρέχονται σε γιατρούς που ειδικεύονται στη γενική χειρουργική και στην ορθοπεδική. Πρόκειται για το καλύτερο Κέντρο τραύματος του κόσμου.

Επίσης στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων αντιμετώπισης του τραύματος, για γιατρούς, νοσηλευτές, χειρουργούς, φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, διασώστες έκτακτης ανάγκης και πρωτοβάθμιο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα.

Ο ρόλος του  ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής

Σημειώνεται ότι τα κέντρα Τραύματος θα «κουμπώσουν» με  τις δρομολογούμενες αλλαγές στο ΕΚΑΒ και στο σύστημα αεροδιακομιδή μειώνοντας έτσι τους χρόνους αναμονής και μεταφοράς που συχνά στοιχίζουν στους ασθενείς.

Επίσης σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εκτός από το ΕΚΑΒ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, θα ζητούν τη συνδρομή και θα συνεργάζονται και με την Πυροσβεστική που ήδη έχει δρομολογήσει προγράμματα διάσωσης σε βουνό και νησιά μέσω ελικοπτέρων.

Ειδικότερα ειδικά εκπαιδευμένοι διασώστες σε θέματα  πρώτων βοηθειών  θα επιχειρούν σε δύσβατες τοποθεσίες ( γκρεμούς, χαράδρες, θάλασσα κλπ) προκειμένου να ανασύρουν πολυτραυματίες π.χ ορειβάτες, θύματα τροχαίων κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτελείο του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εργάζεται πυρετωδώς για το έργο αυτό που αναμένεται να σώσει εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο. Μάλιστα και ο Χρυσοχοϊκής  ήδη έχει αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι :

«Θα θεσμοθετήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες και προϋποθέσεις προκειμένου, σε συνδυασμό και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει 6-7 βάσεις ελικοπτέρων για διάσωση, να υπάρξει επιτέλους σύστημα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του τραύματος».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλία – Εμπαιγμός κατά πλημμυροπαθών: Πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή στα φάρμακα – Στα «χαρτιά» η εξαίρεση (video)

«Τουρισμός για Όλους»: Ανοίγει νέος κύκλος για περισσότερους δικαιούχους

Ναύπακτος: Μαθητές Γυμνασίου μοίραζαν fake γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:35