search
ΤΡΙΤΗ 19.08.2025 01:58
MENU CLOSE

Bloomberg: Αυτό είναι το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, με τη γραβάτα – ελληνική σημαία (photos)

06.12.2023 16:08
karolos_0612_1920-1080_new
credit: AP

«Μπορεί μια γραβάτα να σε δεσμεύσει με κάποια θέση;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος Howard Chua-Eoan, γράφοντας στο Bloomberg, ότι η εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου με γραβάτα που παραπέμπει στην ελληνική σημαία έγινε ενώ δίπλα του ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε με την πολυσυζητημένη γραβάτα στη διάσκεψη COP28, στο Ντουμπάι για το κλίμα, λίγες μέρες μετά την κρίση που προκλήθηκε στις ελληνοβρετανικές σχέσεις από την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έλληνες και Βρετανοί δημοσιογράφοι έσπευσαν να κάνουν διάφορες εικασίες για την εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου με την γαλάζια γραβάτα και το ασορτί μαντηλάκι, που φορούσε στο Ντουμπάι, την 1η Δεκεμβρίου. Το χρώμα και το σχέδιο, σύμφωνα με τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, παραπέμπει σαφέστατα στην ελληνική σημαία. Κάποιοι μάλιστα κατονόμασαν και το κατάστημα στην Αθήνα, απ’ όπου αγοράστηκε η γραβάτα. Γιατί όμως όλη αυτή η συζήτηση για ένα κομμάτι υφάσματος;

Ο αρθρογράφος του Blooomberg σημειώνει ότι κατά την ελληνική ανάγνωση, ο βασιλιάς επέλεξε την συγκεκριμένη γραβάτα επειδή είχε δίπλα του τον Ρίσι Σούνακ, λίγες μέρες μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, με αφορμή την αντιπαράθεση για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Γι’ αυτό ακριβώς και η γραβάτα του βασιλιά θεωρείται ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές για τη θέση του για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το μήνυμα απευθύνεται προς τον Ρίσι Σούνακ, με τον οποίον διαφωνεί ως προς τον χειρισμό του θέματος. Αλλά και προς όσους εμπλέκονται στη δημόσια συζήτηση για την τύχη των μαρμάρων, καθώς ερμηνεύεται ως θέση του βασιλιά υπέρ του επαναπατρισμού των γλυπτών που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος δεν δίστασε να βανδαλίσει τον Παρθενώνα.

Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν το θέμα με φλεγματισμό: Μπορεί ο Κάρολος να φόρεσε απλά κάποια από τις αγαπημένες του γραβάτες, την οποία πιθανότατα έχει ξαναφορέσει και σε άλλες δημόσιες εμφανίσει. Πάντως ακόμα και οι φλεγματικοί Βρετανοί δεν ξεχνούν τις ελληνικές ρίζες του βασιλιά τους, καθώς ο πατέρας του -αν και Δανός- ανήκε στην ίδια βασιλική οικογένεια που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εγκατέστησαν στην Ελλάδα για να ελέγξουν την χώρα μετά τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία…

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: «Δεν θα είμαι δικτάτορας αν επιστρέψω στον Λευκό Οίκο – Ο Μπάιντεν δεν θα είναι ο αντίπαλός μου στις εκλογές»

Γυναικοκτονίες – Ιταλία: Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στην κηδεία της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν

Τεχνητή νοημοσύνη: Εργαστήριο έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει… χρώματα! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.08.2025 01:56