search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:11
MENU CLOSE

Η «διπλωματία της γραβάτας» του Καρόλου, ο αμετανόητος Σούνακ και το νέο τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ στο περιθώριο της COP28

01.12.2023 20:02
KAROLOS-SUNAK-MITSOTAKIS

Εξακολουθεί να κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς ο ντόρος με την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει αιφνιδιαστικά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δε λέει να καταλαγιάσει.

Μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία σχολιάστηκε έντονα η επιλογή του βασιλιά Καρόλου να εμφανιστεί με την ελληνική γραβάτα μπροστά στον Ρίσι Σούνακ, στην σύνοδο COP28 για το κλίμα που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Δεν είναι λίγοι εκείνο που κάνουν λόγο για πολιτικό υπονοούμενο του βασιλιά Καρόλου, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, ερμηνεύεται ως μια κίνηση στήριξης προς την Ελλάδα στη διαμάχη χρόνων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

O Σούνακ είχε τετ α τετ με τον βασιλιά Κάρολο στο περιθώριο της Συνόδου. Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε την χαρακτηριστική γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες και συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Εκτός από την γραβάτα, ο Κάρολος φορούσε και γαλανόλευκο μαντήλι (pochette) στη μπροστινή τσέπη του κουστουμιού του.

Από την άλλη, αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια απλή ενδυματολογική σύμπτωση.

Άλλωστε ο βασιλιάς Κάρολος έχει επιλέξει και άλλες φορές να φορέσει την ίδια γραβάτα προκειμένου να τιμήσει την καταγωγή του.

Βρετανικά ΜΜΕ κατά Σούνακ και η… γραβάτα του Καρόλου

Αξίζει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό», σχολίασε σε ανάρτησή της στο Χ η δημοσιογράφος του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ στην οποία και παραχώρησε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή, όπου έκανε τον παραλληλισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα με την… κομμένα στα δύο Μόνα Λίζα.

Η γραβάτα του βασιλιά Καρόλου δεν πέρασε απαρατήρητη και από τα μεγαλύτερα βρετανικά μέσα, τα οποία έσπευσαν να σχολιάσουν την ενδυματολογική σύνδεση με την επικαιρότητα.

«Ο βασιλιάς φοράει ελληνική γραβάτα μετά τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Ντάουνινγκ Στριτ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», είναι ο τίτλος του SkyNews.

Από την άλλη, η Mirror τονίζει: «Ο βασιλιάς Κάρολος φοράει γραβάτα με ελληνική σημαία καθώς χαιρετά τον Ρίσι Σούνακ, λίγες ημέρες μετά τη διαμάχη για τα Ελγίνεια Μάρμαρα».



Παρόμοιος και ο τίτλος του Independent: «Ο βασιλιάς Κάρολος φοράει γραβάτα με ελληνική σημαία εν μέσω της διαμάχης του Ρίσι Σούνακ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Αμετανόητος ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Θέμα νόμου η παραμονή τους στο Λονδίνο

Ο Ρίσι Σουνάκ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είχε ένα «ξέσπασμα θυμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενώ επέμεινε δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα «σύμφωνα με τον νόμο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε τον Έλληνα ομόλογό του ότι χρησιμοποίησε ένα ταξίδι στο Λονδίνο για να «τραβήξει την προσοχή» στο θέμα των αρχαίων ελληνικών γλυπτών.

Ο Σουνάκ ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο την Τρίτη, επειδή είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε παραβιάσει την υπόσχεσή του να μην χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως ευκαιρία για να υποστηρίξει την επιστροφή των γλυπτών.

Ο πρώην συντηρητικός καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν, τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε στο podcast του για το Political Currency ότι προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση, εξετάζοντας θεωρίες, όπως ότι επρόκειτο για τη στρατηγική «νεκρής γάτας», δηλαδή να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχημένες προσπάθειες για το μεταναστευτικό και να προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τους πιο συντηρητικούς από αυτούς.

«Τότε είναι εύλογο το ερώτημα, είναι απλώς μοχθηρία; Μια σύγχυση;» αναρωτήθηκε ο Όσμπορν και πρόσθεσε: «Είναι επειδή [ο Μητσοτάκης] είχε συναντήσει [τον ηγέτη των Εργατικών] Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη μέρα».

Στο αεροπλάνο για τη σύνοδο Cop28, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν είχε αλλάξει.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ως θέμα νόμου, τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να πραγματοποιηθούν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν δείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι για κάτι τέτοιο».

«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή».

Ο Όσμπορν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των μαρμάρων στην Ελλάδα. Είπε ότι πιστεύει ότι η θέση του Κιρ Στάρμερ για το θέμα θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Εκπρόσωπος του Στάρμερ είπε ότι η πιθανή πρωθυπουργία του «δεν θα αφιερώσει καθόλου χρόνο στη νομοθεσία για αυτό το θέμα», αλλά ότι «δεν θα εμπόδιζε» μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

Ο ηγέτης των Εργατικών επέκρινε τον Σουνάκ κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων στον πρωθυπουργό την Τετάρτη, κατηγορώντας τον ότι «έχασε τα λογικά του».

Ο Στάρμερ είπε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, έναν συνάδελφο του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, μια νομική θέση που όπως είπε ο Όσμπορν, θα διασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει τα γλυπτά μετά από οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν έχω μιλήσει με τον Ρίσι Σούνακ – Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν

Το περιστατικό με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν» τόνισε ο πρωθυπουργός. Eίπε ακόμα πως δεν έχει μιλήσει με τον Ρίσι Σούνακ μετά το περιστατικό και πως σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη. 

«Στο πνεύμα των καλών σχέσεων των δύο χωρών δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτό το θέμα, ούτε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Βρετανίας. Είπαμε ό,τι έχουμε να πούμε και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Θέλω να αφήσω αυτό το περιστατικό πίσω, αλλά το ταγκό χρειάζεται δύο. Δεν έχουμε μιλήσει»

Τετ α τετ Μητσοτάκη Στάρμερ στο Ντουμπάι

Ποικίλα σχόλια, εκτός από την ενδυματολογική επιλογή του Βασιλιά Καρόλου να εμφανιστεί μπροστά στον Ρίσι Σούνακ με ελληνική γραβάτα, προκάλεσε και η σύντομη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης –στην COP28– με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και κύριο αντίπαλο του κ. Σούνακ, Κιρ Στάρμερ.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά του διπλωματικού επεισοδίου που προκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Λονδίνο και μπορεί Μητσοτάκης και Στάρμερ να τα είπαν στο «πόδι» αλλά τα χαμόγελα περίσσευαν, ενώ όλοι εικάζουν ότι σίγουρα πρόλαβαν να συζητήσουν έστω και γρήγορα για τα «απόνερα» της διπλωματικής απρέπειας του Ρίσι Σούνακ.

Είναι ακόμα νωπή άλλωστε η σφοδρή αντιπαράθεση που είχαν στη Βρετανική Βουλή Ρίσι Σούνακ και Κιρ Στάρμερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο επίκεντρο, ενώ την Νταόυνινγκ Στριτ φέρεται να είχε ενοχλήσει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών στο Λονδίνο, την ώρα που ο Ρίσι Σούνακ ακύρωνε τη δική του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σάντος το πρώτο μέλος που αποπέμπεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και δεκαετίες

Ονομαστική ψηφοφορία στα κόκκινα δάνεια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σπίρτζης για αυτούς που αποχώρησαν: «Κάποιοι δεν θα υπήρχαν χωρίς τον Τσίπρα» – Τι είπε για την παρουσία Τσίπρα στην ΚΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:11