search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:40
MENU CLOSE

Εξεταστική για Τέμπη: Αψιμαχίες για τις εντυπώσεις στην εκκίνηση – Η εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η περίπτωση Πλεύρη

06.12.2023 06:37
konstantopoulou- plevris 87- new

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το έργο της η εξεταστική επιτροπή για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέων. 

Από τις 15 Νοεμβρίου οπότε και αποφασίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής ύστερα από πρόταση του ΚΚΕ, οι συνεδριάσεις αναλώθηκαν σε διαδικαστικά ζητήματα τα οποία δεν δείχνουν να έχουν τελειωμό. 

Η δεύτερη πράξη του σήριαλ των καθυστερήσεων, που άρχισε με την εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από μέλος της επιτροπής μετά το πράσινο φως που άναψε το Επιστημονικό Συμβούλιο, θα παιχθεί σε επόμενες συνεδριάσεις, οπότε και θα τεθεί ζήτημα εξαίρεσης του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα.  

Επόμενο βήμα θα είναι η κατάρτιση της λίστας των μαρτύρων με τα κόμματα να ζητούν να προηγηθούν τα πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Και η ΝΔ πάντως, φαίνεται να επιθυμεί η έρευνα να εκκινήσει από το πρόσφατο παρελθόν κι όχι από το 1997 που έχει θέσει το ΚΚΕ στην πρότασή του. 

Σε ότι αφορά στον Θάνο Πλεύρη, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στη συνεδρίαση της Τρίτης ζήτημα εξαίρεσης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση αυτή στηρίζεται στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επειδή «έχει περιβληθεί την ιδιότητα του μηνυομένου σε ένα δικόγραφο», το οποίο παρέλαβαν τα μέλη της επιτροπής από τον σύλλογο των συγγενών των θυμάτων. 

Ο ίδιος ο κ. Πλεύρης το αρνείται–«δεν γνωρίζω να έχω μηνυθεί. Δεν το γνωρίζω καθόλου», είπε και ανέφερε πως η μοναδική του αρμοδιότητα ήταν τα νοσοκομεία της πόλης. «Όλες οι αποφάσεις μου σχετίζονται μόνο –μόνο!- με τη λειτουργία των νοσοκομείων», είπε για να προσθέσει πως αν η Εξεταστική Επιτροπή αποφασίσει ότι πρέπει να κληθεί ως μάρτυρας για τον οποιονδήποτε λόγο προφανώς, δεν θα ζητούσε ούτε γνωμοδότηση, καθώς δεν θα μπορούσε συγχρόνως να καταθέτει ως μάρτυρας.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της  Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία θα πρέπει άμεσα να δώσει στην επιτροπή το όνομα του βουλευτή που θα την αντικαταστήσει.  

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχετε μηνυθεί, κύριε Πλεύρη! Τα θύματα λένε ότι σας έχουν μηνύσει. 

Θάνος Πλεύρης: Δεν έχω μηνυθεί, κυρία Κωνσταντοπούλου. Πηγαίνετε να δείτε τις μηνύσεις, που έχουν έρθει.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως εάν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας νομίζει ότι  το «κατά παντός υπευθύνου» είναι μηνυόμενος, «με συγχωρείτε θα πρέπει να κάνουμε διδασκαλία της Νομικής. Λοιπόν, το «κατά παντός υπευθύνου» είναι απόδοση μηνυομένου». Με τα έως τώρα δεδομένα, την πρόταση εξαίρεσης του Θάνου Πλεύρη δεν στηρίζουν άλλα κόμματα. 

Για προσκόμματα και κωλυσιεργίες έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος που επεσήμανε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε προτάσεις εξαίρεσης. 

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: «Κλείνει το μάτι» στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία – Ευθύνες και στον Τσίπρα για το 2019-2023 – «Χυλός ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ»

Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει προσωρινές βίζες για τους Τούρκους που θα επισκέπτονται τα νησιά

Δώρα Αυγέρη:  Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι η κυβέρνηση ΝΔ – Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38