search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:11
MENU CLOSE

Γιώργος Γεραπετρίτης: Τι απαντά για την… υπόκλιση στον Ερντογάν – «Μόνη μας διαφορά η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»

07.12.2023 15:43
gerapetritis_0712_1460-820_new

Η… υπόκλιση του Γιώργου Γεραπετρίτη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την είσοδο του τούρκου προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο, σχολιάστηκε έντονα στα social media.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών υποστήριξαν πως η κίνηση του κ. Γεραπετρίτη δεν ήταν υπόκλιση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά κίνηση ευγενείας προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στα πλάνα του βίντεο, ο κ. Γεραπετρίτης έχει ολοκληρώσει την… υπόκλιση πριν καν εισέλθει στο Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τα περί ευγενείας προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στο πλήθος αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες του X να σχολιάζουν καυστικά την «υπόκλιση» του Έλληνα ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για κάποιους που θέλουν να ρίξουν σκιά σε μια παραγωγική, όπως είπε, επίσκεψη.

«Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχουν φωνές που είναι αντίθετες στην προσέγγιση που επιχειρούμε με την Τουρκία» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως «θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην Αρχηγό τους κράτους» αναφερόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε αρχικά ο υπ. Εξωτερικών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις, είπε.

Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας, ανέφερε ακόμα και υποστήριξε ότι «Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε.

Ιστορική μέρα, χαρακτήρισε τη σημερινή ο κ. Γεραπετρίτης στη συνέχεια της συνέντευξης. «Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα». Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, είπε απαντώντας σε ερώτηση για την αν ήταν προγραμματισμένη η δευτερολογία του πρωθυπουργού και η αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. (…)Με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε και συνέχισε: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», τόνισε, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση που μοιάζει με μικρή υπόκλιση τη στιγμή που ο Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, έχοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλευρό του.

«Αισθάμομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμα ο υπουργός. «Ναι θα υπάρξουν εντάσεις, όμως με καλή προαίρεση η οποία αποδεικνύεται στο πεδίο, οι εντάσεις δεν θα είναι αρκετές να ανακόψουν την πορεία για παραγωγικές σχέσεις».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Για πρώτη φορά βάζουν χρονικό όριο στις συνεδριάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τηλεοπτικούς εμφυλίους με τη ΝΕΑΡ – Πιο συχνά καλεσμένο στα πάνελ το νέο κόμμα από άλλα της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά μία… καρέκλα δρόμος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:09