search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:49
MENU CLOSE

Σούπερ μάρκετ: Με τι γέμισαν το καλάθι τους οι Έλληνες το τελευταίο 10μηνο

07.12.2023 10:03
super market new

Εκπλήξεις έκρυβαν τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι θα περιορίσει ακόμη και τις αγορές βασικών τροφίμων για να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια, τα σνακ, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, που δεν τα λες και αγαθά πρώτης ανάγκης, όχι απλά βρίσκουν χώρο στους πιεσμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά είναι και οι κατηγορίες προϊόντων που πρωταγωνιστούν σε επίπεδο πωλήσεων όσον αφορά τα τεμάχια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana (πρώην IRI) στο δεκάμηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2023 η μεγαλύτερη αύξηση του όγκου πωλήσεων καταγράφηκε στα μη αλκοολούχα ποτά στο +4,4%, στα σνακ επίσης στο +4,4% και στα αλκοολούχα ποτά στο +4,3%.

Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση φερ’ ειπείν με τα γαλακτοκομικά (+2,2%), που λόγω των προσφορών και των μειώσεων τιμών «είδαν» τον όγκο των πωλήσεων να αυξάνεται μετά από πολύ καιρό.

Άλλωστε το snacking, που αποθεώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται ότι παραμένει ως τρόπος ζωής, με το 49% των καταναλωτών να τσιμπολογούν τρεις φορές την ημέρα, ή περισσότερες, ενώ εξακολουθεί να αυξάνεται, ειδικά μεταξύ των νεότερων καταναλωτών που τροφοδοτούν αυτή τη δυναμική τάση , σύμφωνα με σχετική έρευνα της Circana.

Στις υπόλοιπες βασικές κατηγορίες προϊόντων αύξηση του όγκου πωλήσεων σημειώθηκε στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (+1,1%), στα είδη ατομικής υγιεινής (+1,6%), και στα άλλα είδη νοικοκυριού (+0,1%). Στον αντίποδα, μείωση του όγκου πωλήσεων καταγράφηκε στα συσκευασμένα τρόφιμα (-0,1%), στα κατεψυγμένα τρόφιμα (-0,9%), στα υλικά μαγειρικής (-2,5%) και στα απορρυπαντικά και καθαριστικά (-0,5%).

Διαβάστε επίσης

Δανειολήπτες: Όλες οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος για τους servicers – Τι πρέπει να προσέχουν, πώς θα προστατεύονται

«Βουνό» 657 δισ. το συνολικό χρέος της Ελλάδας – Αντιπροσωπεύει το 305,8% του ΑΕΠ

Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές συναλλαγές ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν – Η πορεία τους τα τελευταία χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:47