search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 03:18
MENU CLOSE

Κι όμως όλα κινούνται κι ας φαίνονται στάσιμα

08.12.2023 06:11
ΖΑΗΑRIAS_ZOUPES

Σε ένα πάνελ μια δημοσιογράφος με ρώτησε «μα πως γίνεται να έχει εκτοξευτεί τόσο η ακρίβεια και η Κυβέρνηση να εμφανίζεται με 38-39% στην εκτίμηση ψήφου;». Η απάντηση δεν ήταν πρωτότυπη, μιας και το ίδιο ερώτημα απασχολεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ έχουν καταφέρει να πείσουν ότι αυτοί, με όλα τα λάθη και όλες τις ολιγωρίες, μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Σημαντική βοήθεια σ’ αυτό έχουν προσφέρει όλα μα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφού δεν πείθουν ότι θα διαχειρίζονταν καλύτερα τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, την χώρα.

Η εύκολη ρητορική, η απουσία ουσιαστικών προτάσεων, το όχι σ’ όλα σφραγίζουν αυτή την αδυναμία. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι είμαστε μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές και η δημιουργία ρεύματος μετατοπίσεων από το κυβερνών κόμμα προς άλλα κόμματα και ενώ αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει αυτό το διάστημα ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κάτι εύκολο. Ας σημειώσουμε πάντως, ότι εμφανίζεται συνολικά ένα ποσοστό 19% γκρίζα ζώνη στην πρόθεση ψήφου που οι προσανατολισμοί της θα διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον. Οι Ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε έξι μήνες και οι επόμενες Βουλευτικές εκλογές σε τρεισήμισι χρόνια. Υπάρχει δηλαδή άπειρος χρόνος για το καλύτερο ή το χειρότερο για όλα τα κόμματα.

Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αισθάνεται ήσυχη. Ας ξεκινήσουμε για παράδειγμα από την ακρίβεια που φαίνεται να είναι το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες. Όταν στην πρόσφατη έρευνα της OPINION POLL για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ρωτήσαμε αυτοτελώς πόσο απασχολεί το πρόβλημα, το 96% απάντησε πολύ και αρκετά και το 60% έριχνε την ευθύνη στην Κυβέρνηση έναντι 29% που θεωρούσε ότι οφείλεται στην διεθνή συγκυρία. Επισημαίνεται, ότι την εποχή της ενεργειακής κρίσης οι ευθύνες ισομερίζονταν και αυτή η μεταβολή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Κυβέρνηση. Μόλις δε το 24% δήλωνε ότι είναι πολύ ή λίγο ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές προσπάθειες. Παράλληλα δε, ποσοστά από 52.1% έως και 75.8% δήλωνε ότι προχωρά σε μειώσεις σε τρόφιμα, ψυχαγωγία, ηλεκτρική ενέργεια κ.λ.π. Το πρόβλημα δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο από μια νύξη ότι η ακρίβεια είναι πρώτη στις προτεραιότητες των πολιτών, κρατάει πολύ χρόνο, έχει αβέβαιο μέλλον ως προς την διάρκεια του κύματος και κοινωνικά δεν αφορά τα πιο ευάλωτα στρώματα αλλά την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Υπάρχουν επομένως δυσκολίες, προβλήματα και είναι ακόμα ανοιχτά. Ακόμα και αν πάρουμε τα φορολογικά μέτρα που δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι περισσότεροι ήταν υπέρ των μέτρων (στην έρευνα της OPINION POLL το 46% τάσσονταν κατά και το 43% υπέρ), αν ψάξουμε πιο σε βάθος, υπάρχουν θέματα. Μόνο το 30% θεωρεί ότι με την φορολογική μεταρρύθμιση θα περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή και το 84% θεωρεί ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν στο απυρόβλητο. Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις στον διαγωνισμό της PISA αποδίδονται πια στην μη ύπαρξη ουσιαστικών αλλαγών στο περιεχόμενο σπουδών και την λειτουργία της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στο ΕΣΥ εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας αυξάνονται.

Είναι φανερό, ότι η Κυβέρνηση έχοντας μια άσχημη εκκίνηση, έχει αλλάξει ρότα και προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα θύελλας μεταρρυθμίσεων (φορολογικό, μη κρατικά Α.Ε.Ι, δικαιοσύνη κ.λ.π). Ωστόσο η ακρίβεια και η απόδοση στην πράξη των όποιων αλλαγών έγιναν ή θα γίνουν, θα κρίνει πολλά. Έχει δηλαδή πολλά εμπόδια μπροστά της και πολλούς σκοπέλους να περάσει. Η επίδοσή της στη διαχείριση και όχι στη νομοθέτηση θα κρίνει μεσοπρόθεσμα και πιο μακροπόθεσμα το μέλλον της, την διατήρηση της κυριαρχίας της και των υψηλών ποσοστών της.

Από την άλλη η αντιπολίτευση αν θέλει να έχει ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να ασχοληθεί ακριβώς μ’ αυτά τα θέματα. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να διατηρήσει την δεύτερη θέση και να αυξήσει τα ποσοστά του σημαντικά πρέπει να ξεκαθαρίσει την στρατηγική του, να επεξεργαστεί καλύτερα τις προτάσεις του, να ξεφύγει από την τακτική «δεν ψηφίζω ούτε τα Κέντρα Προστασίας για τα εγκεφαλικά», να συμπεριφερθεί σαν η παράταξη που έχει κυβερνήσει τα μισά χρόνια της Μεταπολίτευσης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταθεί κατ’ αρχήν στα πόδια του, πρέπει να ξεφύγει από την υποτίμηση της διάσπασης και την αποστασιολογία, να αποκτήσει σταθερό δομημένο λόγο που δεν θα χαρακτηρίζεται από εναλλαγές και να απαντήσει στο κρίσιμο θέμα: Τι έφταιξε και έχασε 850.000 ψηφοφόρους από το 2019 έως το 2023. Αν δεν απαντήσει σ’ αυτό, δεν θα μπορέσει να καταλάβει ποτέ τι προσαρμογές στην φυσιογνωμία του πρέπει να κάνει και θα οδηγείται σε παραπέρα φθορές. Αν η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θέλει να καταγραφτεί ως υπολογίσιμη δύναμη θα πρέπει να αποφύγει να εμφανιστεί ως ένας βελτιωμένος ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξει τον παράγοντα «νέο» με σοβαρό προγραμματικό λόγο και θαρραλέες τοποθετήσεις, μη ξεχνώντας ότι στα μάτια πολλών έχουν κι αυτοί ως κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν λίγο ευθύνες για την εκλογική συντριβή.

Το πολιτικό σκηνικό έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ότι φαίνεται. Υπάρχει δε μεγαλύτερο υλικό που μπορεί να τροφοδοτήσει αλλαγές, απ’ ότι φαίνεται αυτή την στιγμή. Κι όμως όλα κινούνται κι ας φαίνονται στάσιμα.

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι διευθυντής ερευνών της OPINION POLL – πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε επίσης:

Ταγίπ, φίλε μας…

Από το… νέο κύμα στη… Νέα Αριστερά

Η νέα ληστεία θα είναι πολύχρωμη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07