search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:42
MENU CLOSE

Υπόθεση «Μάρμαρα Παυλίδης»: Προκαταρκτική εξέταση για απάτη από εισαγγελέα

11.12.2023 13:47
pavlidis_marmara_1112_1460-820_new
credit: pamg.eu/el

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η πώληση της εταιρείας «Μάρμαρα Παυλίδης» στο fund ECM και η επαναγορά της εντός πέντε μηνών από τον Χριστόφορο Παυλίδη, μετά από έγκληση που υπέβαλαν τα αδέρφια του Χριστόφορου Παυλίδη, Χριστίνα και Κυριάκος αλλά και οι συγγενείς εξ αγχιστείας Αχιλλέας Χατζόπουλος και Μακρίνα Αθανασιάδου κατά του Χριστόφορου Παυλίδη και των συνεργατών του στις εταιρείες του ομίλου.

Με βάση την έγκληση ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δράμας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για απάτη και συνέργεια σε απάτη κάτι που σημαίνει την έναρξη ενός κύκλου καταθέσεων μαρτύρων και υποβολής υπομνημάτων από όλες τις πλευρές, ώστε να διερευνηθεί η τέλεση του αδικήματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις απασχολούν έντονα και την τοπική κοινωνία, καθώς στον νομό Δράμας η εταιρεία απασχολεί 400 εργαζόμενους που αγωνιούν για την τύχη της εταιρείας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Ιανουάριο του 2023 οι βασικοί μέτοχοι της «Μάρμαρα Παυλίδης» Χριστόφορος Παυλίδης (35,42%), Χριστίνα Παυλίδη (30,02%), Κυριάκος Παυλίδης (14,56%), Αχιλλέας Χατζόπουλος (10%) και Μακρίνα Αθανασιάδου (10%) συμφώνησαν να πουλήσουν το σύνολο των μετοχών της «Μάρμαρα Παυλίδης» στην επενδυτική εταιρεία ΕCM από την Κύπρο -γνωστή από την εξαγορά της Famar στην Ελλάδα- αλλά και το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής ΑΠΕ ΕΝΕRGAM.

Συνολικά το τίμημα ανήλθε στα 266 εκατ. ευρώ (252 για τα «Μάρμαρα» και 14 εκατ. για την ενεργειακή). Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.

Όμως πέντε μήνες μετά την συναλλαγή, τον Αύγουστο του 2023, έγινε γνωστό πως ο Χριστόφορος Παυλίδης, ο οποίος ήταν και διευθύνων σύμβουλος της «Μάρμαρα Παυλίδης» τα τελευταία 10 χρόνια, συμφώνησε με την ECM και επαναγόρασε την εταιρεία, όντας ο μοναδικός της μέτοχος.

Τι αναφέρουν η έγκληση και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Χριστόφορου Παυλίδη

Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τα αδέρφια του που τον κατηγορούν ότι μεθόδευσε την πώληση της εταιρείας και την επαναγορά της ώστε να τους πετάξει έξω από την εταιρεία. Μαζί με τους άλλους δύο μετόχους και συγγενείς εξ αγχιστείας υπέβαλαν έγκληση και ασφαλιστικά μέτρα κατά του Χριστόφορου Παυλίδη και των συνεργατών του.

Μεταξύ άλλων, στα ασφαλιστικά μέτρα αναφέρουν:

  • «Συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε πέσει όλοι θύματα του εγκληματικού σχεδίου του Χριστόφορου Παυλίδη, αδελφού μας, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την αδελφική μας σχέση και τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη, συνεπικουρούμενος μάλιστα από τρίτα πρόσωπα, στενούς του συνεργάτες, μεθοδευμένα μας πέταξε έξω από την εταιρεία, αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα και τη δυναμικότητα των λατομείων της εταιρείας και παρουσιάζοντας ψευδή τέτοια, ώστε να πειστούμε να μεταβιβάσουμε το σύνολο των μετοχών μας στις εταιρείες του ομίλου, με τίμημα ιδιαίτερα χαμηλό και μη ανταποκρινόμενο στην αξία της. Λόγω της θέσης του (σ.σ. Διευθύνων Σύμβουλος) και της εμπειρίας του, είχε πλήρη εικόνα της προοπτικής της εταιρείας και των αποθεμάτων των υφιστάμενων κοιτασμάτων (παλιού και νέου).
  • Είχε εξαρχής σχεδιάσει την πώληση και επαναγορά της εταιρείας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε σε χρονικό διάστημα μόλις 5 μηνών να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, σε βάρος της παρουσίας μας με την απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης και της προοπτικής της, αλλά και με την επί μακρό χρονικό διάστημα ψευδή παράσταση της εικόνας των αποθεμάτων των λατομείων».

Ο Χριστόφορος Παυλίδης πέρασε στην «αντεπίθεση» απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι τα αδέρφια του δεν γνώριζαν την πραγματική αξία της εταιρείας, αφού η Χριστίνα ήταν πρόεδρος και ο Κυριάκος αντιπρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αυθαίρετη ¨κατασκευή” των προαναφερόμενων στηρίζεται στον παιδαριώδη ισχυρισμό ότι δήθεν εξαπατήθηκαν και πώλησαν τις μετοχές, που κατείχαν στην εταιρεία ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας τους και ότι δήθεν δεν είχαν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να έχουν γνώμη για την αγοραία αξία της εταιρείας! Πλην όμως οι προαναφερόμενοι κατείχαν επί σειρά ετών και μέχρι την πώληση των μετοχών τους κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις ευθύνης στη Διοίκηση όλων των εταιρειών του ομίλου (Πρόεδρος, Διευθύνων σύμβουλος, Αντιπρόεδρος), έχοντας πλήρη γνώση και πληροφόρηση για τις εταιρικές υποθέσεις. Άρα η όψιμη μετά από επτά μήνες και κακόβουλη επίθεση εναντίον μου εξυπηρετεί άλλους αθέμιτους σκοπούς, ενώ υποκινείται από ταπεινά αισθήματα ζηλοφθονίας».

Ποια είναι η εταιρεία «Μάρμαρα Παυλίδης»

Η εταιρεία «Μάρμαρα Παυλίδης» εξειδικεύεται στο λευκό μάρμαρο με εξαγωγές σε 40 χώρες. Άνω του 90% του κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές.

Διατηρεί τέσσερις λατομικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, το λατομείο Sivec στη Βόρεια Μακεδονία, το Perla στην Αλβανία και το Vratza στη Βουλγαρία. Το Sivec μαζί με το Ariston της ελληνικής εταιρείας είναι οι μπράντες που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του λευκού μαρμάρου.

Το 2022 η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 103,3 εκατ. ευρώ από 119 εκατ. το 2021, ebitda 35,9 εκατ. από 56,5 εκατ και καθαρά κέρδη 18 εκατ. από 40,7 εκατ. το 2021. Είχε ίδια κεφάλαια 264 εκατ. ευρώ, ταμείο 21 εκατ. ευρώ και σύνολο δανείων 9 εκατ ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Αράχωβα: Εντός της ημέρας ανακοινώσεις για τον Όλιβερ – Φαίνεται να έχουν καταλήξει οι αρχές στα αίτια θανάτου (video)

Λήστεψαν μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ – Του πήραν ρολόι 200.000 ευρώ με την απειλή όπλου

Ρέντης: Επιείκεια ζητάει ο πατέρας του 18χρονου – «Είναι πολύ καλό παιδί, έκανε ένα λάθος, πρέπει να τον κρεμάσουμε;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:42