search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:20
MENU CLOSE

Πόρος: Αυτά είναι τα βήματα για να μετατραπεί σε «πράσινο» νησί (Video)

11.12.2023 11:38
POROS new

«Ο Πόρος θα γίνει πράσινο νησί». Η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού αιφνιδίασε και τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού του Αργοσαρωνικού.

Το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψε στο Ντουμπάι συμφωνία με την εταιρία Abu Dhabi Future Energy Cοmpany – Masdar, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα πράσινης υποδομής στον Πόρο.

Οπως αναφέρουν περιβαλλοντολόγοι πρόκειται για ένα στοίχημα που εαν κερδηθεί θα αποτελέσει πρότυπο για να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρες τον περιβαλλοντικό… αναχρωματισμό τους.

«Στην ουσία μετατρέπουμε μικρά νησιά σε οικολογικές νησίδες. Σε περιοχές όπου το σύνολο της ενεργειας που καταναλώνεται δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Δείχνουμε οτι την ίδια την καθημερινότητα μας μπορούμε να την δουμε αλλιώς».

Η συμφωνία που υπογράφηκε περιλαμβάνει μια σειρά έργων που θα μεταμορφώσουν – ενεργειακά – τον Πόρο μέχρι το καλοκαίρι. Πολλοί έμειναν στα ηλεκτροκινητα πλοιάρια που θα συνέδουν το πανεμορφο νησί με τον Γαλατά και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα καϊκια και τα γνωστά κόκκινα θαλάσσια ταξί. Ωστόσο είναι πολυ περισσότερα αυτά που πρέπει να γίνουν.

Τα πράσινα βήματα

Όπως αναφέρουν περιβαλλοντολόγοι το ζητούμενο για να πετύχει η μετατροπή του νησιου σε «πράσινο» δεν είναι να εστιάσουμε μόνο σε λιγότερο ρυπογόνες μεταφορές. Απορρίμματα, λύματα, αλλά και η «παραγωγή» νερού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας..

Στον Πόρο θα εγκατασταθούν τοπικά ανεπτυγμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εργα που θα εκμεταλλεύονται την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το πεδίο της συνεργασίας αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 7 MW.

Ήδη βρίσκεται υπό κατασκευήν, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει ένα φωτοβολταϊκό 3 MW και μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας. Σε πρώτη φάση θα καλύπτει το 50% των αναγκών του νησιού, σε δεύτερη φάση, με την προσθήκη μιας ανεμογεννήτριας, θα καλύψει το 80%-90% της περιόδου αιχμής

Θα μετασχηματιστεί σε πράσινο το σύνολο του στόλου οχημάτων του νησιού – περιπολικά, απορριματοφόρο. mini bus, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό, υπηρεσαικά ΙΧ. Ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικοί φορτιστές όλων των παραπάνω οχημάτων.

Θα εφαρμοστεί επίσης ένα ολοκληρωμένο μοντέλο «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, που στόχο έχει να πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90%, ώστε η διαχείριση αποβλήτων στον Πόρο να γίνεται στο εξής στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, με το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πράσινη και φθηνή ενέργεια για τις μετακινήσεις τους.

Ο Πόρος είναι το τρίτο νησί στην Ελλάδα που εντάσσεται σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία ονομάστηκε GR-eco Islands και επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής μικρών νησιών και στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής. Τα πρώτα δύο ήταν η Αστυπάλαια (σε συνεργασία με τη Volkswagen) και κατόπιν η Χάλκη (με τη Citroën και άλλες εταιρείες).

Οι θαλάσσιες μεταφορές

Οι ηλεκτροκίνητες θαλάσσιες μεταφορές δεν θα περιοριστούν σε ενα μικρό πλοιάριο. Τα σκάφη αναψυχής, τα ημερόπλοια, τα θαλάσσια ταξί αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό.

Πολλά είναι αυτά που θα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ίσως το βασικότερο είναι να προετοιμαστούν και να αναβαθμιστούν κατάλληλα οι λιμένες υποδοχής ηλεκτρικών πλοίων, αξιοποιώντας τις σύγχρονες καινοτομίες.

Επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η ενέργεια που θα παρέχεται στα πλοία θα προέρχεται από ΑΠΕ, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πραγματικά η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Διαβάστε επίσης

Πύργος: «Με βίασε και τράβηξε βίντεο» – Σοκάρει η καταγγελία 23χρονης, συνελήφθη ο σύντροφός της

Ηλεία: Πέθανε στα 110 της χρόνια η γηραιότερη γιαγιά της Ελλάδας (Photos)

Κακοποίηση Όλιβερ: «Υπάρχουν ντοκουμέντα από κάμερες, έχουν δοθεί στην ΕΛΑΣ» λέει ο Δήμαρχος Αράχωβας – Τέταρτη κατάθεση του ιδιοκτήτη (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:14