search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:13
MENU CLOSE

Τέμπη: Ποινική δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε 23 πρόσωπα για τη σύμβαση 717 του σιδηροδρομικού δικτύου

12.12.2023 11:49
Untitled design

Ποινική δίωξη σε βάρος 23 προσώπων, κατά κύριο λόγο υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ ασκήθηκε από τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς της Αθήνας για τη σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης  του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η δίωξη αφορά σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις, με την εκτιμώμενη ζημιά του ελληνικού δημοσίου να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος 23 προσώπων – 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι – για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη,  απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

 Το προφίλ των κατηγορουμένων:

  • 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·
  •  4 δημόσιοι υπάλληλοι  της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων·
  • 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Όπως προέκυψε από την έρευνα,  χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αν και έχουν περάσει περισσότερα από 9 χρόνια  από την υπογραφή της Σύμβασης 717,  το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με βάση το νόμο και το Σύνταγμα από το περασμένο καλοκαίρι είχε διαβιβάσει στη Βουλή της δικογραφία αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα.

Η δικαστική έρευνα ανατέθηκε στην ευρωπαία ανακρίτρια στην Ελλάδα Χριστίνα Σαλάππα.

Διαβάστε επίσης:

Θύματα σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη: Τι λέει ο Ψυχίατρος του Ιατρείου Τραύματος του ΑΧΕΠΑ στο topontiki.gr

Τέμπη: Συλλαλητήριο την Τρίτη στο Σύνταγμα για τα θύματα – « Για όλες τις ψυχές του τρένου που περιμένουν δικαίωση»

Τέμπη: Μήνυση του Συλλόγου Πληγέντων κατά υπουργών και Αγοραστού για το «μπάζωμα» και την απομάκρυνση των βαγονιών (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:13