search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:26
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: Μετά τον προϋπολογισμό ο «οδικός χάρτης» με τα επόμενα βήματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2312
14/12/2023
14.12.2023 06:16
nea aristera 543- new

Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή έχει τεθεί από τη Νέα Αριστερά ως το πολιτικό ορόσημο της αφετηρίας της, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει εκτενώς τις βασικές πολιτικές προγραμματικές κατευθύνσεις της και το αντιπολιτευτικό της στίγμα.

Χθες την αρχή έκανε η Έφη Αχτσιόγλου ως εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, ενώ την Κυριακή, στην ψήφιση, το κλείσιμο που θα είναι και γέφυρα με τα όσα αρχίζουν τη νέα χρονιά θα κάνει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «νέο κόμμα» φαίνεται να προχωρά με σχετικά αργούς ρυθμούς, πάντως όχι βιαστικά όπως λένε πρόσωπα που μετέχουν στο εγχείρημα καθώς προτεραιότητα παραμένει να μην είναι ένα σχήμα από τα θραύσματα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις, με εξαίρεση αυτή της Real Polls (3,2%), δείχνουν τη Νέα Αριστερά εκτός Βουλής, γύρω στο 2,5%, ωστόσο στελέχη της θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη, εφόσον δεν έχει συγκροτηθεί καν κόμμα.

Μέσα στις γιορτές, κι εφόσον έχει φύγει από τη μέση ο προϋπολογισμός, η προετοιμασία για τον οποίο δεν επέτρεψε συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να τρέξουν διαβουλεύσεις για τον οδικό χάρτη του επόμενου διαστήματος, που θα κρίνει και το πόσο γρήγορα θα τρέξει η συγκρότηση νέου φορέα, ποια τα βήματα οργανωτικά, προγραμματικά κ.λπ. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της σύνταξης ολοκληρωμένου προγράμματος έχει αναλάβει να συντονίσει ο Γιώργος Σταθάκης.

Πρόσωπα από τις τάξεις της Νέας Αριστεράς παραδέχονται ότι δεν είναι απλό ζήτημα να φτιάξεις ένα νέο κόμμα εκ του μηδενός, αν και σημειώνουν, σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά της βάσης, ότι υπάρχουν σχεδόν έτοιμες κάποιες νομαρχιακές, αφού αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ολόκληρες. Έχει ξεκινήσει λοιπόν η σταδιακή συγκρότηση προσωρινών συντονιστικών οργανώσεων βάσης και νομαρχιακών, ενώ γίνεται και μία καταγραφή δυνάμεων, στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης και στον συνδικαλισμό.

Από την άλλη η συγκρότηση κεντρικών οργάνων, η σύνθεσή τους κ.λπ. φαίνεται πως είναι πιο δύσκολη υπόθεση, πολλώ δε μάλλον που υπάρχει και μια αναμονή για δυνάμεις που μπορεί να έρθουν το επόμενο διάστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται εκδηλώσεις ανοιχτές και πιο κλειστές, διά ζώσης και διαδικτυακές, όπου δίνουν το παρόν πρόσωπα που είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν (2015) όπως ο Τάσος Κορωνάκης (πρώην γραμματέας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα, θεωρείται ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος ή και ζύμωση με πρόσωπα όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Πέτρος Κόκκαλης (η συζήτηση αφορά συνεργασία εν όψει ευρωεκλογών και όχι ένταξη στη Νέα Αριστερά του ευρωβουλευτή), ο Νίκος Χρυσόγελος (Πράσινοι).

Στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το μόνο συγκροτημένο όργανο που έχει νομιμοποίηση και γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι διεργασίες, αναζητείται ακόμη εκπρόσωπος Τύπου και διευθυντής της Κ.Ο.

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Μαρινάκης για οπαδική βία: Όσες ομάδες συμμορφωθούν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γήπεδά τους

Εκδήλωση για το υδρογόνο συνδιοργανώνουν η ΕΟ των Σοσιαλιστών και η Περιφέρεια Κρήτης

Οπαδική βία: «Απόλυτο επιτελικό μπάχαλο» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – «Επανέρχεται το ερώτημα ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:24