search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:44
MENU CLOSE

Δένδιας: «Καρφιά» στους προκατόχους του για την αμυντική βιομηχανία – Ποιες αλλαγές σχεδιάζει στη θητεία

15.12.2023 11:45
dendias

Αλλαγές στην στρατιωτική θητεία προανήγγειλε στη Βουλή, στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2024 ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπεραμύνθηκε μιας πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής που δεν θα τουρκοκεντρική, όπως είπε. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεν ότι η επίσκεψη Ερτογάν ήταν προς την κατεύθυνση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συμπλήρωσε δε, ότι  η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει τα βήματα που απαιτούνται και αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. 

«Η εξωτερική πολιτική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι τουρκοκεντρική και ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την πέραν του ορίζοντα εξωτερική μας πολιτική», ήταν το καρφί που πέταξε, ενώ αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είπε πως έχουν συμφωνηθεί από το παρελθόν. «Σας διαβεβαιώ δεν θα εκπλαγείτε, δεν είναι κάτι σημαντικό, είναι όλα στο περιεχόμενο λίστας που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν. Δεν είναι διαπραγμάτευση», ανέφερε και δήλωσε πρόθυμος να ενημερώσει τα κόμματα σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. 

Ο Νίκος Δένδιας άφησε σαφείς αιχμές για τους προκατόχους του σε ότι αφορά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων για να δρομολογηθεί μια λύση αρχικά για την ΕΑΒ  και εν συνέχεια για τα ΕΑΣ. «Η κατάσταση είναι απολύτως προβληματική, πολλά από τα μεταγωγικά μας αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα.  ​Δεν εκτελούνται συμφωνίες συντήρησης και επισκευής εκατοντάδων εκατομμυρίων για δεκαετίες. Πάνω από 350 εκατομμύρια απαίτηση στον ισολογισμό της εταιρίας δεν θα εισπραχθεί ποτέ», είπε για να προσθέσει πως δεν πάνω από 120 εκατ. της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν δοθεί και καταβληθεί για προγράμματα που δεν έχουν υλοποιηθεί.  «​Μόνο το ’23  20 εκατ. δεν μπόρεσαν καν να απορροφηθούν για επισκευές αεροσκαφών και επιστρέφονται στον Υπουργείο Οικονομικών και είναι εθνική ανάγκη να δώσουμε λύση για την ΕΑΒ», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατασκευή 1.400 κατοικιών για τα στελέχη των Ε.Δ. Σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθούν 500 κατοικίες σε 13 νησιά του Αιγαίου, όπου το κόστος κατοικίας είναι υψηλότατο και δεν υπάρχει δυνατότητα με τους μισθούς που δίνει το Ελληνικό Δημόσιο τα στελέχη μας να μπορούν να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια.  «Κι ιεπειδή αυτό δεν αφορά μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, 15% αυτών των κατοικιών θα δοθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημοσίου τομέα, με προτεραιότητα στους γιατρούς και στους δασκάλους και τους καθηγητές και ελπίζω ότι εφόσον δοθούν όπως έχει συζητηθεί οι αναγκαίοι πόροι, μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε αυτό το πρώτο κομμάτι τις 500 κατοικίες το καλοκαίρι του 2026», είπε.

Σε ότι αφορά στις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, ανέφερε πως θα είναι στη βάση και του Φιλανδικού μοντέλου, που προβλέπει απόκτηση ψηφιακών και εν γένει επαγγελματικών δεξιοτήτων από τους στρατεύσιμους.  «Θα κοιτάξουμε περισσότερο την εφεδρεία και θα βελτιώσουμε και την εκπαίδευση», ανέφερε και πρόσθεσε για το θέμα αυτό πως χρειάζεται τεράστια αναβάθμισή της. Είναι δε, έτοιμο, είπε το νομοσχέδιο για τη διοργάνωση διδακτορικών σπουδών  από τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νίκος Δένδιας που κλήθηκε από τα κόμματα να ενημερώσει για το Στεφανοβίκειο, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως τα drones δήλωσε στη διάθεση τους, αλλά σε κλειστές θύρες. «Δεν θέλετε οι γείτονες να ακούν την ομιλία μου και να σημειώνουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Τον Ιανουάριο η αναθεώρηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο – Βέτο Όρμπαν για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Γηπεδική βία: Το υπουργείο χάνει τον έλεγχο – Η εξέγερση των ΜΑΤ και τα μπρος πίσω με την έρευνα

Τα σχέδια Ανδρουλάκη και οι συστάσεις προς βουλευτές και συνεργάτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:35