search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 01:55
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Νέα υποπαραλλαγή εξαπλώνεται ραγδαία – Τα συμπτώματα

18.12.2023 15:47
eodu
Eurokinissi

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού ονόματι JN.1 έχε προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων σε Ευρώπη και Αμερική. Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ την κήρυξε ως «υποπαραλλαγή ως υψηλού ενδιαφέροντος». Ποια είναι τα συπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023 και σήμερα καταγράφονται κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες.

Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 είναι παρόμοια με εκείνα των υπόλοιπων παραλλαγών της Όμικρον και περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμος
Καταρροή
Βήχας
Κόπωση
Πονοκέφαλος
Μυαλγία
Πυρετός
Ρίγη
Απώλεια όσφρησης

Φυσικά, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική κατάσταση της υγείας του, αν έχει, δηλαδή, υποκείμενα νοσήματα και πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του.

Αυξάνονται ραγδαία οι νοσηλείες

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος της Όμικρον έχει την ικανότητα να «διαπερνά» την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, η JN.1 αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή σχεδόν το 30% των κρουσμάτων στη χώρα και «οι νοσηλείες αυξάνονται γρήγορα».

Ειδικότερα, πρόσφατο δημοσίευμα του CBS αποκαλύπτει ότι το Νοέμβριο, τα κρούσματα με JN.1 ήταν πολύ λιγότερα, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 8,8% των συνολικών κρουσμάτων με κορωνοϊό. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η εν λόγω υποπαραλλαγή ίσως επικρατήσει έναντι των υπολοίπων. Αυτό οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται.

Φουλ τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα γηροκομεία στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CDC αναφέρει ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ γεμίζουν και οι εισαγωγές στα επείγοντα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε παιδιά σχολικής ηλικίας την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και στα γηροκομεία, με τα ποσοστά για το Δεκέμβριο να είναι υψηλότερα σε σχέση με εκείνα του Δεκεμβρίου του 2022.

Το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς η κορύφωση του φετινού συνδυασμού τριών εποχιακών αναπνευστικών ιών (γρίπη, κορωνοϊός και RSV) πλησιάζει.

Αυξάνονται οι εισαγωγές και στην Έλλάδα

Σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η θετικότητα του κορωνοϊού στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με αμέσως προηγούμενη. Σε διάστημα επτά ημερών καταγράφηκαν 1.176 εισαγωγές, με τον συγκεκριμένο δείκτη να παρουσιάζει αύξηση κατά 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμεινε, βέβαια, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Αυξημένος σε σχέση με τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρόλο που δεν έχει σχέση με τα «βαριά» πανδημικά κύματα όταν η ανοσία του πληθυσμού (μέσω νόσησης και εμβολιασμού) δεν είχε «χτιστεί» στο επίπεδο που είναι σήμερα.

Οι περισσότερες νοσηλείες καταγράφονται στα νοσοκομεία της Αττικής, με πρώτο σε αριθμό νοσηλευόμενων να είναι το «Σωτηρία» που διαχρονικά από την αρχή της πανδημίας διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νοσηλείες ανά Υγειονομική Περιφέρεια, έως και το Σάββατο, κατανέμονταν ως εξής:

1η Υπε (Αττικής): 354 νοσηλευόμενοι ασθενείς
2η Υπε (Πειραιώς και νησιών του Αιγαίου): 192 ασθενείς
3η Υπε (Μακεδονίας): 158 ασθενείς
4η Υπε (Μακεδονίας και Θράκης): 179 ασθενείς
5η Υπε (Θεσσαλίας): 99 ασθενείς
6η Υπε (Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών): 148 ασθενείς
7η Υπε (Κρήτης): 40 ασθενείς

Διαβάστε επίσης:

Γκάζι: Δίωξη για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 33χρονο, τι ισχυρίστηκε – Ένταλμα σύλληψης για τον «πιστολέρο»

ΕΛΑΣ για τη βόμβα κοντά στην έδρα των ΜΑΤ – «Εξουδετερώθηκε έγκαιρα, θα κινδύνευαν πολίτες και φοιτητές»

Επεισόδια στου Ρέντη: Νέο αίτημα για να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας ο 18χρονος – Άλλα τρεις εμπλεκόμενοι υπέβαλαν αιτήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06