search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:51
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: «Πρώτα» βήματα στη Βουλή και στον δρόμο με φόντο τις δημοσκοπήσεις – Το τρίπτυχο Χαρίτση

18.12.2023 06:36
xaritsis new

Το τρίπτυχο κλιματική κρίση, κοινωνικές ανισότητες και νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο ανέδειξε ως κεντρικό στις προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς ο Αλέξης Χαρίτσης, στην πρώτη εμφάνισή του σε συζήτηση για τον προϋπολογισμό με την ιδιότητα του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας. Με την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ανέδειξε το αριστερό στίγμα που βρίσκεται στον πυρήνα του εγχειρήματος και αποτελεί την αφετηρία απεύθυνσης σε ένα ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό ακροατήριο. Δίπλα στα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχήματα, ανέδειξε και τα θεσμικά θέτοντας θέμα για την ποιότητα της Δημοκρατίας και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Τα παραπάνω αντιστοιχίζονται και με τα όσα αναφέρονται στο Κάλεσμα της περασμένης Πέμπτης, για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού κόμματος κι «ενός νέου ανοιχτού, ενωτικού, αριστερού, προοδευτικού και οικολογικού ψηφοδελτίου» εν όψει των ευρωεκλογών του 2024 που «θα κάνει τη διαφορά».

Η Νέα Αριστερά διακηρύσσει ότι την ενδιαφέρει η κοινωνία, οι άνθρωποι που την παρακολουθούν αλλά «ακόμη δεν τους έχει πείσει», οι άνθρωποι που δεν είναι μόνο «εκείνοι στους οποίους είχε συνηθίσει να μιλά». Εν ολίγοις η αφετηρία της εκκινεί από τα αριστερά και από εκεί και πέρα δείχνει να ψάχνει σε ποια ακροατήρια μπορεί να απευθυνθεί και να τα πείσει. Με εκλογικούς όρους, φαίνεται να απευθύνεται, πέρα από τους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, στο κομμάτι που έχει απογοητευτεί ή απαξιώνει την πολιτική εν γένει και τα τελευταία χρόνια έχει κατευθυνθεί στην αποχή, πολίτες που ενδεχομένως συμμερίζονται τις βασικές κατευθύνσεις τις Νέας Αριστεράς υπέρ της εργασίας, της οικολογίας, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κ.ο.κ. Εξ ου και ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε χθες στην ανάγκη «να κάνουμε πολιτική αλλιώς», και «να τους δείξουμε ότι η πολιτική μετράει».

Αμηχανία για τις δημοσκοπήσεις

Όλα αυτά με φόντο τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το εγχείρημα στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με τα στελέχη της πάντως να επισημαίνουν ότι είναι ακόμη νωρίς και να διακηρύσσουν πως «η Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει». Ειδικότερα, τονίζεται ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη συγκρότησή της, επομένως δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα. Παράλληλα όμως, βλέπουν με ενδιαφέρον τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών κοινής γνώμης, που αναδεικνύουν θετική διάθεση του κοινού. Από εκεί και πέρα διαβλέπουν ότι «υφίσταται κενό στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός σχηματισμός που να μπορεί αξιόπιστα να αποτελέσει αντίπαλο δέος» (Τζανακόπουλος, ΣΚΑΙ). Αυτό το «πολιτικό και ιδεολογικό κενό που διαμορφώνεται στον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο» θεωρούν ότι μπορούν να το καλύψουν δίνοντας προοπτική διεξόδου.

Από τα έδρανα τις Βουλής στις κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, παράλληλα με την κοινοβουλευτική παρουσία αυτών των ημερών στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, στελέχη της Νέας Αριστεράς εξέπεμψαν το μήνυμα ότι η παρέμβασή τους δε θα γίνεται μόνο εντός Βουλής αλλά και εκτός. Έτσι ο Νάσος Ηλιόπουλος βρέθηκε στο τέλος της εβδομάδας σε κινητοποίηση πολιτών στον Βύρωνα ενάντια σε απόπειρα έξωσης σε 76χρονη γυναίκα, ενώ στα μέσα της εβδομάδας οι Ηλιόπουλος και Τζανακόπουλος έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Τρείς πυλώνες: αναπτυξιακό μοντέλο – κοινωνικό κράτος – πράσινη μετάβαση

Όσον αφορά το σχέδιο της Νέας Αριστεράς που παρουσίασε συνοπτικά χθες ο Αλέξης Χαρίτσης, τοποθετώντας το απέναντι στο «παρωχημένο μοντέλο κρατικοδίαιτου καπιταλισμού της ΝΔ, με εύκολο κέρδος για τους λίγους», αυτό περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

1.     Το αναπτυξιακό κράτος που θα διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με στροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καταπολέμηση της ακρίβειας, τολμηρές δημόσιες επενδύσεις και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τη χώρα από τα επόμενα επεισόδια της κλιματικής και οικονομικής κρίσης, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο ειδικά στους νέους υψηλών δεξιοτήτων

2.     Το Κοινωνικό κράτος με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων μέσα από μια δίκαιη αναδιανεμητική φορολόγηση, που δε θα βαραίνει μόνο τους μισθωτούς ούτε θα ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον κόσμο που εργάζεται και παράγει, με στήριξη της δημόσιας παιδείας και υγείας, με εξασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη και τη θέρμανση, κλπ.

3.     Η πράσινη μετάβαση με την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου κλιματικής μετάβασης που αφορά τον σχεδιασμό των υποδομών, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, το ενεργειακό μοντέλο (ΑΠΕ), την στροφή του ελληνικού τουρισμού στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την εγχώρια παραγωγή, τις πράσινες δημόσιες μεταφορές και στο πρασίνισμα των πόλεων.

Να γίνει υπόδειγμα παραγωγικού μοντέλου η Θεσσαλία

Στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης ειδικά σε ό,τι αφορά δημόσιες πολιτικές του αναπτυξιακού κράτους σημείωσε ότι «η Θεσσαλία θα πρέπει να γίνει το υπόδειγμα του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειαζόμαστε».  Η απάντηση είπε, στην καταστροφή που συντελέστηκε στις ζωές των ανθρώπων και την παραγωγή «δεν μπορεί να είναι μόνο οι επιδοτήσεις, αναγκαίες μεν, δεν λύνουν το πρόβλημα δε».

Αντίθετα, η Νέα Αριστερά προτείνει άμεσα μέτρα όπως α) χορήγηση «κοινωνικού μισθού» για να μείνουν οι κάτοικοι και να μην πουλήσουν στην απελπισία τους τη γη τους, και β) σχέδιο για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της περιοχής, με δημιουργία Διαχειριστικής Αρχής αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, αναδιάρθρωση του οικονομικού υποδείγματος στην κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε νέες καλλιέργειες.

Διαβάστε επίσης

Κασσελάκης: «Θα είμαστε νικητές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές»

ΠΑΣΟΚ: «Ενώ το ΕΣΥ καταρρέει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ψίχουλα»

Κυβερνητικές πηγές: Αύξηση 1.500 ευρώ στις αποδοχές των γιατρών από τις αυξημένες αποζημιώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:51