search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:21
MENU CLOSE

Τροπολογία για servicers: Ο ελιγμός της κυβέρνησης που απέτρεψε τελευταία στιγμή το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από ΣΥΡΙΖΑ

20.12.2023 11:49
vouli

Παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να οξύνουν την κόντρα με την κυβέρνηση για το κρίσιμο θέμα με τους servicers, στους οποίους δίνεται παράταση μέχρι τέλους του έτους για να εναρμονιστούν με το νέο προστατευτικό για τους δανειολήπτες πλαίσιο, φαίνεται ότι είναι τεχνικά αδύνατο να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχαν αρχικά την πρόθεση να κάνουν.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση με έναν νομοθετικό ελιγμό, «σφήνωσε», όπως λένε στην κοινοβουλευτική γλώσσα, δύο θέματα σε ένα άρθρο (το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, που έχει καταθέσει και συζητείται το υπουργείο Οικονομικών).

Μαζί με την, χαριστική όπως θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τροπολογία για τους servicers, έχει ενταχθεί και η ρύθμιση για την επιδότηση της ΛΑΡΚΟ, με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταγγείλει και αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, να αναμιγνύει δηλαδή διαφορετικά θέματα, με σκοπό να μειώσει τις αντιδράσεις, αλλά στο τέλος, ο ελιγμός της πλειοψηφίας αποτρέπει μία νέα μετωπική σύγκρουση με ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειωτέον ότι η τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση χθες επιτρέπει στους servicers να συμπεριφέρονται ασύδοτα, όπως καταγγέλλει, μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί να έχουν ήδη προσαρμοστεί στις θετικές διατάξεις για τους δανειολήπτες που ψηφίστηκαν στις αρχές του μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ουσιαστικά επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση δίνει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου στους servicers (τα funds δηλαδή που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια) να κάνουν ό,τι θέλουν με τους δανειολήπτες, αφού προβλέπει ότι δεν θα εφαρμοστεί αμέσως η Ευρωπαϊκή Οδηγία, που ψήφισε στις 5 Δεκεμβρίου η Βουλή και η οποία καθιερώνει ένα προστατευτικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «με τον ν. 5072/2023, ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/2167, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει το θεσμικό πλαίσιο των servicers και ένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, όπως είναι πχ η αναλυτική ενημέρωση του δανείου τους και η συμμόρφωση των servicers με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Η Οδηγία ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης όλες οι ενέργειες, ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και έδινε και τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων σε άλλο νόμισμα εκτός του € (πχ ελβετικό φράγκο). Τίποτα από αυτά όμως δεν ενσωματώθηκε. Εκτός από την Οδηγία, με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και ο Ηρακλής ΙΙΙ, ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Ακινήτων κ.α.».

Όμως με τη χθεσινή τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση «εξαιρεί από την εφαρμογή της Οδηγίας έως τέλος του έτους «τη μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων, καθώς και στις συμβάσεις διαχείρισης αυτών». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως τέλος του έτους οι servicers μπορούν να κάνουν χρήση του Ηρακλή ΙΙΙ, τιτλοποιώντας ό,τι δάνειο έχει απομείνει και αφήνοντας απροστάτευτους τους δανειολήπτες, καθιστώντας την ευρωπαϊκή οδηγία απολύτως κενό γράμμα».

Διαβάστε επίσης:

Το πρόβλημά τους δεν είναι η σημαία. Το μήνυμα είναι

Γιάννης Ραγκούσης: «Παροιμιώδης κωλοτούμπα της ΝΔ» και «ιδεολογικό Βατερλό της Δεξιάς» η τροπολογία για τους μετανάστες

Βουλή: Νέα μετωπική σύγκρουση – Ακόμα και ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία για τους servicers εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:14