search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:02
MENU CLOSE

Θάνατος 8χρονου από στρεπτόκοκκο – Ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος εξηγεί στο topontiki.gr: «Το σηπτικό σοκ δεν αφήνει περιθώρια»

21.12.2023 11:44
nosokomeiopaidwn

Πάγωσε το πανελλήνιο με το ξαφνικό θάνατο του 8χρονου αγοριού μέσα σε λίγες ώρες, στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριάκου», τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το έβδομο παιδί που χάνεται από στρεπτόκοκκο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το βράδυ το νοσοκομείο, αναφέρει ότι θα ακολουθήσει νεκροψία –νεκροτομή τα επόμενα 24ωρα που θα διαλευκάνει εάν, τελικά, ο θάνατος του άτυχου αγοριού προήλθε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α όπως υποψιάζονται οι γιατροί.

«Το παιδί παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου» αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί στο ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών καθηγητή Γεώργιο Χρούσο που μίλησε στο topontiki.gr δυστυχώς τα περιθώρια ανάνηψης σε αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση είναι ελάχιστα: «Λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει σηπτικό σοκ. Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ κρίσιμος. Μόνο εάν φτάσει πολύ γρήγορα στο νοσοκομείο και δώσουν οι γιατροί πολλά και ισχυρά αντιβιοτικά και κορτιζόνη ίσως να έχει κάποιες πιθανότητες να σωθεί».

Αναφορικά με τις υποψίες των γιατρών για στρεπτόκοκκο της ομάδας Α ο καθηγητής μας είπε: «Από στρεπτόκοκκο προσβάλλονται πολλά παιδιά κάθε χρόνο στη χώρα μας. Ωστόσο ελάχιστα είναι αυτά που παρουσιάζουν σηπτικό σοκ και καταλήγουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το μικρόβιο βρίσκει γόνιμο έδαφος στον οργανισμό του παιδιού και πολλαπλασιάζεται ραγδαία με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση και παράλληλα να ξεκινήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση η πολυοργανική ανεπάρκεια. Δηλαδή να καταρρεύσει  της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του οργανισμού».

Η σχέση του στρεπτόκοκκου με το  πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MISC

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεώργιος Χρούσο, πιθανότητα να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που κάνει ένα μικρό αριθμό παιδιών ευάλωτα στον στρεπτόκοκκο: «Πρόκειται για το πολυσυστηματικο φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C που όπως είδαμε κατά την περίοδο της πανδημίας, αναπτύσσεται σε ένα πολύ μικρό αριθμό παιδιών που έχουν νοσήσει από Covid-19. Στην περίοδο της πανδημίας, είχαμε στείλει δείγματα DNA από 70-80 παιδιά στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης. Οι ειδικοί που επεξεργαστήκαν και ανέλυσαν αυτό το υλικό ανακάλυψαν ότι υπήρχε πρόβλημα σε δυο γονίδια. Ίσως έτσι να εξηγείτε γιατί κάποια παιδιά είναι ευάλωτα στον στρεπτόκοκκο. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί».

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς που βλέπουν ότι επιμένει ο υψηλός πυρετός στο παιδί θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον γιατρό και να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο: « Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Το παιδί με υψηλό πυρετό πρέπει άμεσα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μας είναι έμπειροι και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και με ένα απλό Strep test (παίρνουν επίχρισμα από το φάρυγγα), μπορούν άμεσα να κάνουν τη διάγνωση και να προχωρήσουν στη θεραπεία» επισημαίνει ο καθηγητής.

Σημειώνεται ότι o  στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Αλκοόλ: Ποια ποτά «καταστρέφουν» το δέρμα – Γιατί δεν πρέπει να το… παρακάνεις στις γιορτές

Δημιουργούνται 16 Κέντρα Τραύματος σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:54