search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:24
MENU CLOSE

Βιβλίο: Ο κατάσκοπος που έγινε συγγραφέας!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2313
21/12/2023
24.12.2023 06:00
vivlio

Η ιδιωτική ζωή ενός κατασκόπου

Οι επιστολές του John le Carre 1945-2020

Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου

Επιμέλεια: Tim Cornwell

Εκδόσεις: Bell

Σελ.: 852

Κατάσκοπος – συγγραφέας ή συγγραφέας – κατάσκοπος; Όπως και να απαντήσει κανείς, ο John le Carre υπήρξε ο ένας και μοναδικός που συνέδεσε αυτές τις δυο ιδιότητες με τελικό αποτέλεσμα τα – μακράν – καλύτερα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα, που λάτρεψαν εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και απήλαυσαν εκατομμύρια θεατές στον κινηματογράφο. Δεν πάει πολύς καιρός που κυκλοφόρησε ένα εντελώς διαφορετικό έργο με κείμενα του σπουδαίου αυτού συγγραφέα. Αυτήν τη φορά τα κείμενα είναι ιδιωτικά, καθώς πρόκειται για τις επιστολές του. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία μέρη: πρώτον στην καταπληκτική τέχνη της επιστολογραφίας, η οποία στον αιώνα μας εξέλειπε – ένα από τα θύματα της τεχνολογικής εξέλιξης –, και δεύτερον στην πιο ιδιωτική γνωριμία μας με τον συγγραφέα. Το τρίτο είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή με αντιλήψεις, εποχές και γεγονότα που σημάδεψαν το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα και των δυο δεκαετιών του τρέχοντος. Πόσοι άραγε συνέχισαν να αλληλογραφούν παραδοσιακά στον 21ο αιώνα;

Την επιμέλεια των επιστολών του έκανε ο γιος του, Tim Cornwell. Αυτή η αλληλογραφία με το διάστημα που καλύπτει και με τα διάφορα πρόσωπα ποικίλων χαρακτήρων και ιδιοτήτων, μας χαρίζει μιαν ιδιόρρυθμη βιογραφία του συγγραφέα και μιαν αφήγηση σημαντικών γεγονότων που επηρέασαν τις ιστορικές εξελίξεις.

Γνωρίζουμε τον David Cornwell, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ως παιδί, μαθητή, κατάσκοπο, χρονικογράφο και διάσημο συγγραφέα παγκόσμιας εμβέλειας, που χάρισε στην crime λογοτεχνία μιαν άλλη φινέτσα και διεύρυνε τα όρια των φιλοδοξιών της. Συμμετέχοντας ενεργά στον αόρατο πόλεμο των κατασκόπων, ο Λε Καρέ ξεκίνησε την κατασκοπία ταυτόχρονα με τη συγγραφή. Ωστόσο, κλείνοντας τον κύκλο της καριέρας του ως κατάσκοπος, έμεινε με τη συγγραφική ιδιότητα ασκώντας μιαν ακαταμάχητη γοητεία με τα μυθιστορήματά του που διαβάζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ο επιμελημένος αυτός χαρτόδετος τόμος, εκτός του ότι αποτελεί ένα αυτοτελές έργο που μας βάζει στον ιδιωτικό χώρο του συγγραφέα, διαβάζεται και σαν μια ιδιότυπη μυθιστορία με την αξεπέραστη μυθοπλασία της πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα από τον Εμμανουέλ Μποβ

Βιβλίο: Ένας πρίγκιψ στα χρόνια του Όθωνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14