search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:44
MENU CLOSE

Έρευνα: Ποιες οι αιτίες πίσω από την εμφάνιση νεανικής άνοιας – Κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα με κατάθλιψη

27.12.2023 19:05
katathlipsi
pixabay

Η έλλειψη της βιταμίνης D, η κατάθλιψη και ο διαβήτης είναι ανάμεσα στα προβλήματα υγείας τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της λεγόμενης νεανικής άνοιας, σύμφωνα με νεότερη έρευνα. Ποιοι άλλοι παράγοντες φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση της ασθένειας.

Η νεανική άνοια, γνωστή και ως «άνοια πρώιμης εμφάνισης» ή «άνοια σε ηλικία απασχόλησης», είναι η στην πάθηση που διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των 65 ετών. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι 70.000 άτομα ζουν με νεανική άνοια.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Dementia UK, η νεανική άνοια συχνά καθυστερεί πολύ να διαγνωστεί. Κατά μέσον όρο οι ασθενείς πρέπει να δουν από δύο έως και πέντε διαφορετικούς γιατρούς πριν μάθουν τι έχουν.

Επιπλέον, στους νεαρούς πάσχοντες ο μέσος χρόνος έως τη διάγνωση είναι 4,4 χρόνια. Στους ηλικιωμένους ασθενείς όμως, ο χρόνος που απαιτείται είναι ο μισός.

Οι επιβαρρυντικοί παράγοντες

Γενετικοί πατάγοντες κρύβονται πίσω από την νεανική άνοια σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές στο BBC. Οι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν επίσης ρόλο στην εμφάνιση της νεανικής άνοια είναι 15 σύμφωνα με όσα έχουν καταγράψει οι ερευνητές στη νέα έρευνα. Η κατάχρηση αλκόολ, το εγκεφαλικό, η κοινωνική απομόνωση αλλά και τα προβλήματα ακοής είναι ανάμεσα στις μεταβλητές που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας.

Αντίθετα, τα άνομα που έχουν ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση φαίνεται ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, συμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης, οι αλλαγές στη συμπεριφορά αλλά και ο αποπροσανατολισμός ακόμα και σε γνωστά μέρη. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή να χαθούν στο δρόμο.

Η μελέτη διεχήχθη από επιστήμονες στη Βρετανία και την Ολλανδία και είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε γίνει ποτέ στο είδος της, τόνισε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής David Llewellyn. Το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο καθώς περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέχθηκαν από 350.000 άτομα που ζουν στην Βρετανία κάτω των 65 ετών.

Σοβαρός ο αντίκτυπος στην κοινωνία

Αξίζει να σημειωθεί ότι Δρ Stevie Hendriks, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ τόνισε ότι: «Η νεανική άνοια έχει σοβαρό αντίκτυπο καθώς επηρεάζει άτομα τα οποία ακόμα εργάζονται και έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία».

Στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει αν πέρα από τους γενετικούς παράγοντες υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν στην εκδήλωση της ασθένειας. Όπως δήλωσαν στο BBC οι συγγραφείς της μελέτης η άνοια πλέον δείχνει να «χτυπά» με διαφορετικό τρόπο και ακόμα πιο νωρίς τον άνθρωπο και είναι σημαντικό να αρχίζουν οι ειδικοί το γιατί ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας.

Η μελέτη δημοσιεύτκε στο επιστημονικό περιοδικό Νευρολογίας Jama.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσουν και οι 19 Μονάδες για τα Εγκεφαλικά»

Ο ΕΟΦ ανακαλεί φάρμακο για τον θυρεοειδή

Τζανάκης για covid στο topontiki.gr: «Περιμένουμε αύξηση των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των θανάτων»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:40