search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:00
MENU CLOSE

«Θα μπορούσε να είχε καταστρέψει την Ευρώπη» – Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ για τις ελληνικές αντιδράσεις στον θάνατο Σόιμπλε

27.12.2023 17:33
soimple tsakalotos

Σχεδόν σε όλα τα γερμανικά Μέσα υπάρχουν δηλώσεις των δύο Ελλήνων υπουργών Οικονομκών που πέρασαν ιδιαίτερα άσχημα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς επιχείρησαν τις ημέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης να τον πείσουν ότι η λιτότητα δεν θα μπορούσε να δώσει λύσεις.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κυριάρχησε στο Eurogroup για πολλά χρόνια. Είχε μεγάλη επιρροή. Νομίζω ότι παρά το σήμερα (τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί μαζί του: η ιστορία δεν θα τον κρίνει καλά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, την Τετάρτη στο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Αθήνας Skai TV», αναφέρει η γερμανική TAZ.

«Ήθελε μια ενωμένη Ευρώπη, ήθελε μια πολιτική ένωση, αλλά μόνο για λίγες χώρες. Ήθελε να αποκλείσει εμάς (την Ελλάδα) και άλλες χώρες από την ΕΕ γιατί ήθελε μια ΕΕ για λίγους. Ήταν από εκείνους τους πολιτικούς που δεν καταλάβαιναν ότι οι παλιές ιδεολογίες δεν λειτουργούν. Θα μπορούσε να είχε καταστρέψει την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τσακαλώτος.

Ο Σόιμπλε, συνέχισε ο Τσακαλώτος, πίστευε ότι η κρίση στην ευρωζώνη συνέβη μόλις το 2009 και ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει πριν από αυτό. Πίστευε ότι μόνο η Ελλάδα ήταν ειδική περίπτωση. «Άλλαξε τη θέση του κάποια στιγμή – υπό την πίεση της Άνγκελα Μέρκελ και του Ολάντ (πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας)», είπε ο Τσακαλώτος.

Ο Σόιμπλε ήταν επίσης σκληρός με τους δικούς του ανθρώπους – και επίσης έξυπνος, είπε ο Τσακαλώτος. «Η εικόνα που ήθελε να μεταφέρει ήταν ότι ακολουθούσε ειλικρινά τους κανόνες, αλλά δεν ήταν έτσι», είπε ο Τσακαλώτος.

Ο Σόιμπλε είχε κακή φήμη στην Ελλάδα

Τα γερμανικά Μέσα κάνουν μια μικρή αναδρομή στις ημέρες και τα έργα του Σόιμπλε στην Ελλάδα. «Ο Τσακαλώτος ανέλαβε Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, διαδεχόμενος τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Τσακαλώτος αποκατέστησε τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Υπό την αιγίδα του, το τότε «προβληματικό παιδί του ευρώ», δημιουργούσε με συνέπεια δημοσιονομικό πλεόνασμα – αυτό είναι μοναδικό στην ελληνική οικονομική ιστορία.

Ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κακή φήμη στην Ελλάδα. Μετά την de facto εθνική χρεοκοπία της Ελλάδας την άνοιξη του 2010, θεωρήθηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές της επιβολής μιας σκληρής λιτότητας στην Αθήνα, η οποία εξαθλίωσε γρήγορα εκατομμύρια Έλληνες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν του το συγχώρεσε αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: 88χρονη πέθανε μετά από σοκ λόγω… λάθους στον λογαριασμό νερού

Επίθεση Ερντογάν σε Νετανιάχου: «Δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Χίτλερ»

Δέκα ξεκαρδιστικά TikTok βίντεο με ζωάκια που έχουν βρει το νόημα των Χριστουγέννων!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 15:00