search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:06
MENU CLOSE

Ρεύμα: Σε ισχύ από τη Δευτέρα τα χρωματιστά τιμολόγια – Τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής

30.12.2023 09:52
revma_fos_2909_1920-1080_new
credit: pixabay

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος και οι επιλογές που έχουν οι καταναλωτές με τα περίφημα χρωματιστά τιμολόγια, τίθενται σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά.

Στη ζωή των καταναλωτών μπαίνουν πλέον – και στην πραγματικότητα για άγνωστο για πόσο – τα πράσινα, τα μπλε, τα κίτρινα, και τα πορτοκαλί τιμολόγια. Και όλοι ψάχνουν ακόμα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα λειτουργήσει, οι τιμές θα πέσουν – έτσι έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης – και οι καταναλωτές οφείλουν να επιλέξουν με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους ποιο… «χρωματιστό» τιμολόγιο είναι καλύτερο γι’ αυτούς. Είτε να πάρουν ρίσκο και να κυνηγήσουν καλύτερες τιμές στην αρχή, είτε να καταφύγουν σε πιο ασφαλείς και σταθερές λύσεις, έστω και λίγο ακριβότερες γενικά.

Αυτό σε καμία περίπτωση, όπως φαίνεται και έχει δείξει η εμπειρία δεν αποκλείει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ειδικά εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αφήσουν την αγορά να αυτορυθμίζεται, θεωρώντας ότι όλα μπορούν να γίνουν αυτόματα.

Καλύτερες συνθήκες τιμών, προτίμηση στο Πράσινο

Πάντως έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας σε σχέση με πέρσι είναι καλύτερες, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν υποχωρήσει.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για παράδειγμα το Δεκέμβριο κυμαίνεται κοντά στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 110 το καλοκαίρι και 190 στην αρχή του 2023 ενώ το 2022 στην κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τα 430 ευρώ.

Εκτιμάται ότι το «πράσινο» τιμολόγιο μπορεί να εκκινήσει το 2024 χαμηλότερα και από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Γι’ αυτό και πηγές της αγοράς, θεωρούν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα περάσει στο πράσινο τιμολόγιο (αν και διακρίνεται αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης) και πολλοί θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στις αρχές του έτους έχοντας την πλήρη εικόνα των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές.

Σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επάρκεια εφοδιασμού και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον ήπιο έως τώρα χειμώνα προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση των τιμών χωρίς ωστόσο να μπορεί ποτέ να αποκλειστεί κάποια αιτία που θα οδηγούσε σε άνοδο.

Τα 4 χρωματιστά τιμολόγια, τα υπέρ και τα κατά

– Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο προκειμένου να προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσουν το σύνολο των καταναλωτών (εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές με τις οποίες θα κάνει πρεμιέρα το “πράσινο” τιμολόγιο σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνουν την Πρωτοχρονιά. Δεν αποκλείεται όμως όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου λόγω της αργίας αλλά και του γεγονότος ότι το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά ορισμένοι πάροχοι να ανακοινώσουν τις τιμές έως τις 2-3 Ιανουαρίου.

– Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που ξεκινούν κάτω και από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

– Κίτρινα τιμολόγια τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.

– Πορτοκαλί τιμολόγιαμε διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: «Δίνουμε πολλά και δεν τρώμε καλά» λένε οι καταναλωτές – Ακόμα πιο βαθιά το χέρι τσέπη από το 2024

ΕΔΕ για το… γλέντι στον «Ερυθρό Σταυρό» διέταξε ο Χρυσοχοΐδης

Νέα Σμύρνη: «Είμαι πονεμένο παιδί, δεν ήθελα να σκοτώσω τον αδελφό μου, πιστέψτε με» – Το απολογητικό υπόμνημα του 18χρονου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:05