search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 02:40
MENU CLOSE

ΔΕΗ: Στο πράσινο τιμολόγιο όσοι δεν δήλωσαν προτίμηση – Στα 13,6 σεντς η τιμή της κιλοβατώρας

01.01.2024 13:10
dei timologio

Σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν το 2023 είναι οι χρεώσεις του “πράσινου” τιμολογίου για τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα οι χρεώσεις για τον Ιανουάριο είναι 13,635 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 14,595 σεντς για υψηλότερη κατανάλωση.

Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 11,155 σεντς ανά κιλοβατώρα και το πάγιο είναι 5 ευρώ το μήνα.

Οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στο επίπεδο των 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι λιανικές τιμές το 2023 με τις οριζόντιες επιδοτήσεις της Πολιτείας διαμορφώνονταν στο επίπεδο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Σήμερα ή μέχρι αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών οι οποίες θα κοινοποιηθούν στη Ρυθμιστική Αρχή και θα παρουσιάζονται συγκεντρωτικά προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν την ευχέρεια σύγκρισης και επιλογής.

Στο πράσινο τιμολόγιο όσοι δεν δήλωσαν προτίμηση

Υπενθυμίζεται ότι στο “πράσινο” τιμολόγιο μεταφέρθηκαν αυτόματα από σήμερα όλοι οι καταναλωτές, εκτός από εκείνους που δήλωσαν ότι προτιμούν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προϊόντα.

Τα 4 χρωματιστά τιμολόγια, τα υπέρ και τα κατά

– Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο προκειμένου να προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσουν το σύνολο των καταναλωτών (εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές με τις οποίες θα κάνει πρεμιέρα το “πράσινο” τιμολόγιο σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνουν την Πρωτοχρονιά. Δεν αποκλείεται όμως όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου λόγω της αργίας αλλά και του γεγονότος ότι το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά ορισμένοι πάροχοι να ανακοινώσουν τις τιμές έως τις 2-3 Ιανουαρίου.

– Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που ξεκινούν κάτω και από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

– Κίτρινα τιμολόγια τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.

– Πορτοκαλί τιμολόγιαμε διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Διαβάστε επίσης

Μισθοί – Συντάξεις: Τι θα ισχύει με τον ερχομό του 2024 (Video)

ΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 5 Ιανουαρίου

Ρεύμα: Σε ισχύ από τη Δευτέρα τα χρωματιστά τιμολόγια – Τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44