search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:20
MENU CLOSE

Σεισμός στην Ιαπωνία: Πώς εστάλη το μήνυμα προειδοποίησης για τον σεισμό – Τι λένε Παπαδόπουλος και Λέκκας (Video)

02.01.2024 09:28
eismos new

Θα μπορεί στο μέλλον να μας έρχεται μήνυμα προειδοποίησης για επερχόμενο σεισμό; Και εαν ναι, πόσο γρήγορα θα έρχεται; Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να απομακρυνθουμε από κτίρια ή για να πάρουμε μέτρα προστασίας;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά , με αφορμή και τον σεισμό της Ιαπωνίας, προσπάθησε να δώσει ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Ιαπωνία χθες κατά το χτύπημα του φονικού σεισμού και περιέγραψε τη στιγμή της σεισμικής δόνησης και μίλησε για το μήνυμα προειδοποίησης που έλαβε ο ίδιος όσο και όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Μιλώντας σήμερα το πρωί εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, εξήγησε ότι βρίσκεται τους δύο τελευταίους μήνες εκεί, σε πανεπιστήμιο ερευνών γύρω από το φαινόμενο και επανέλαβε ότι ένα λεπτό, 45 δεύτερα πριν το σεισμό, έλαβε προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό.

Όπως το 112 το δικό μας, είπε, εξηγώντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε 112 για σεισμό και θα αργήσουμε να έχουμε για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Όπως είπε στη συνέχεια της συνέντευξής του, έχουμε μήνυμα για μετά τον σεισμό, κι αυτό είναι σημαντικό και μια πρόοδος, ενώ, όπως είπε, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σεισμός στην Ιαπωνία: «Έλαβαν μήνυμα προειδοποίησης και ήταν απόλυτα ήρεμοι»

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι βρισκόταν σε μια καφετέρια με δεκάδες άλλους όταν ήχησαν ταυτόχρονα τα κινητά όλων με το μήνυμα προειδοποίησης για τον σεισμό το οποίο ανέφερε «Επέρχεται μεγάλος σεισμός. Μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι αλλά καλυφθείτε». Και έτσι έγινε, υπήρξε απόλυτη ηρεμία και όλοι έκαναν αυτό που είχαν διδαχτεί, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ανέφερε ότι τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας σταμάτησαν αμέσως σε τρεις περιφέρειες κοντά στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού, επισημαίνοντας πως οι ιαπωνικοί σιδηρόδρομοι έχουν κεντρικό αυτόνομο σύστημα με δικούς τους σεισμογράφους και όταν ανιχνεύεται ένας μεγάλος σεισμός κοντά στις γραμμές γίνεται το αυτόματα σταμάτημα των τρένων.

Πώς μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα προειδοποίησης για τον σεισμό

Για το θέμα του μηνύματος μίλησε και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην πρωινή εκπομπή του Mega, εξηγώντας πώς και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σταλεί ένα τέτοιο μήνυμα, καθώς και ότι δεν πρόκειται για ένα μήνυμα που εστάλη πριν γίνει ο σεισμός, αλλά πριν αρχίσει να γίνεται αισθητός.

Όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις αν η απόσταση είναι μεγάλη από το επίκεντρο, καθώς πρώτα λαμβάνονται κάποια σήματα του σεισμού ενδέχεται να προλαβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να στείλουν ένα τέτοιο μήνυμα προειδοποίησης μέχρι να γίνει αισθητός ο σεισμός.

Εξήγησε ωστόσο ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου προειδοποίησης που έχει ακόμη και νομικές συνέπειες φέρνοντας το παράδειγμα του Μεξικού που πριν μερικά χρόνια έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα, το επίκεντρο ωστόσο ήταν τόσο μακριά που δεν προκάλεσε ζημιές κ.λπ., αλλά από τον πανικό που προκλήθηκε από το μήνυμα έχασαν τη ζωή τους 120 άτομα.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός στην Ιαπωνία: Αυξάνονται οι νεκροί – Άνθρωποι θαμμένοι στα χαλάσματα και κομμένοι δρόμοι – Φόβοι για τσουνάμι

New Year’s Day: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι των U2 δεν είναι ερωτική

NASA: Το εντυπωσιακό βίντεο με τους στόχους της για το 2024

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:17