search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:27
MENU CLOSE

Δολοφονία Σάλεχ αλ Αρούρι: Φόβοι για «έκρηξη» στην Μέση Ανατολή

03.01.2024 07:15
israel new

Φουντώνουν οι φόβοι για «έκρηξη» στην Μέση Ανατολή, μετά και το θάνατο του νο2 της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποφύγει κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως είναι «απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο», προσθέτοντας πως το Παρίσι θα «συνεχίσει να επιδίδει αυτό το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στη σύγκρουση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το φούντωμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν τρεις μήνες, που έγινε στόχος τομέας της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Χεζμπολάχ: Δεν θα μείνει αναπάντητο

«Αυτό το έγκλημα δεν θα παραμείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο», διεμήνυσε η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς. Εξαπέλυσε ρουκέτες προς το στρατό του Ισραήλ από τις οποίες σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο Νατζίμπ Μικάτι, από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να σύρει τον Λίβανο στη «νέα φάση της σύγκρουσης».

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, «με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων», κατά τη γαλλική προεδρία.

Εξέφρασε εξάλλου εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», ενώ επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά «την προσήλωση της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ», πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ.

«Περιμένω να γίνω μάρτυρας»

«Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ», είχε πει τον Αύγουστο, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να πάρουν τα όπλα και να εξεγερθούν κατά του Ισραήλ.

Η δολοφονία του Αλ Αρούρι – σχεδόν τρεις μήνες μετά την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με απολογισμό περίπου 1.200 νεκρούς και 240 ομήρους – σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς.

Το Ισραήλ τον κατηγορούσε εδώ και χρόνια για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του. Ωστόσο, αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι ο Σάλεχ αλ Αρούρι βρισκόταν «στην καρδιά των διαπραγματεύσεων» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, αναφερόμενος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος.

«Όποιος το έκανε αυτό, κατάφερε ένα χειρουργικής ακρίβειας πλήγμα στην ηγεσία της Χαμάς», σχολίασε ο Μαρκ Ρέγκεβ, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει συνήθως την εμπλοκή του σε τέτοιες επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης

Ντόναλντ Τραμπ: Προσφεύγει εναντίον της απόφασης να στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Σεισμός στην Ιαπωνία: Οι νεκροί έφτασαν τους 62

ΗΠΑ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω στε θεατές συναυλίας σκοτώνοντας 2 ανθρώπους – Εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07