search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:32
MENU CLOSE

Συνολάκης: «Οι πιλοτές είναι παγίδα θανάτου σε περίπτωση μεγάλου σεισμού» (Video)

03.01.2024 08:31
synolakis-

Ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία προβλημάτισε τους έλληνες επιστήμονες. Το ενδεχόμενο ενός σεισμού, ο τρόπος αντιμετώπισής του, η αντοχή των κτιρίων βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Για παράδειγμα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, εκτίμησε τι θα μπορούσε να συμβεί αν ένας παρόμοιος σεισμός συνέβαινε στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των πιλοτών στις κατασκευές των κτιρίων και είπε ότι «είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου για τις ψηλές κατασκευές. Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να έχεις ένα σε ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες».

Επίσης, για το σύστημα προειδοποίησης σεισμών που διαθέτει η Ιαπωνία, σχολίασε πως: «Το σύστημα αυτό στην Ιαπωνία δεν είναι καινούργιο. Στη χώρα μας, αν πάρουμε φερειπείν, δεν θα μπορούσε να προστατεύσει το Ηράκλειο από τη στιγμή που γίνεται σεισμός, να έρθει ένα μήνυμα προτού γίνει ο σεισμός.

Αν ο σεισμός είναι κάτω από το Ηράκλειο, αλλά θα μπορούσε το μήνυμα να φτάσει στα Χανιά. Ο τρόπος που δουλεύει αυτό το σύστημα είναι ως εξής: Υπάρχουν πάρα πολλοί σεισμογράφοι ή μετρητές, ένα αντίστοιχο εργαλείο που λέγεται μετρητές επιτάχυνσης.

Αυτοί λοιπόν μετρούν και βλέπουν πόσο γρήγορα έρχονται. Ξεκινούν τα κύματα από τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο».

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός 21χρονος από ανακοπή καρδιάς

Καιρός: Σύννεφα, τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 3 Ιανουαρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:32